$
בארץ

חברת S&P מאשררת את דירוג האשראי של ישראל על AA-

חברת הדירוג הבינלאומית הותירה את תחזית הדירוג על יציבה. החוזקות - כלכלה איתנה ומדיניות מוניטארית גמישה. החולשות - נטל חוב גבוה וסיכונים גיאופוליטיים; ב-S&P מעריכים שכלכלת ישראל תצמח ב-4.5% בשנת 2021 - לעומת התחזית הקודמת שעמדה על 6.5%

עמרי מילמן 23:1613.11.20

חברת דירוג האשראי הבינלאומית S&P פרסמה הערב (ו') כי היא מאשררת את דירוג האשראי של מדינת ישראל על החוב במטבע חוץ ברמה של AA- ומותירה את תחזית הדירוג על "יציבה".

 

 

נציגי חברת הדירוג מדגישים בהודעתם את חוזקות הליבה של דירוג האשראי של ישראל, כגון: כלכלה עשירה ואיתנה, חשבונות חיצוניים חזקים ויתרונות שצומחים למדינה ממדיניות מוניטרית גמישה וממאגר עמוק יחסית של חיסכון מקומי. שתי המגבלות העיקריות של הדירוג נותרו נטל החוב הגבוה יחסית וכן סיכונים גיאו-פוליטיים.

 

בחברת S&P מעריכים כי כלכלת ישראל תקטן לאור המשבר בשיעור ממוצע של 5.0% בשנת 2020 לראשונה מזה שני עשורים, אך תתאושש ביותר מ-4.5% בשנת 2021 (בעוד שבעדכון הדירוג הקודם באפריל העריכו כי הצמיחה שנה הבאה תעמוד על 6.5%).

 

חברת S&P מציינת כי במקרה שההתנהלות הפיסקאלית תהיה חזקה יותר מהתחזיות הנוכחיות שלהם או יתרחש שיפור משמעותי בסביבה הביטחונית במזרח התיכון, תיתכן פעולת דירוג חיובית. לעומת זאת, במידה וההאטה הכלכלית תהיה עמוקה וארוכה יותר (לאור יציאה איטית יותר ממשבר הקורונה למשל) ותוביל להידרדרות משמעותית יותר מהצפוי במעמד הפיסקאלי - תיתכן הורדה בדירוג. מעבר להשפעות המיידיות של מגפת הקורונה, גם היעדר תוכנית פיסקאלית לטווח הבינוני בכל הנוגע לחוב הממשלתי עלול לפגוע בדירוג האשראי. חברת הדירוג מתייחסת בהרחבה למתיחות הפוליטית ולסיכויי הגובר לבחירות בחודשים הקרובים.

 

ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האוצר ישראל כץ ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האוצר ישראל כץ צילום: רויטרס

 

 

בהיבט הגיאו-פוליטי מתייחסת החברה למתח שהתווסף בשנים האחרונות, בין היתר על רקע העברת השגרירות האמריקאית לירושלים והיעדר התיאום בין ארה"ב לאיחוד האירופי בכל הנוגע לסוגייה הפלסטינית, ומנגד ציינה לחיוב את ההתפתחויות מול איחוד האמירויות כבחריין ככאלו שיתמכו בכלכלה הישראלית.

 

האנליסטים של החברה מציינים כי הגירעון הממשלתי יגדל למעל 12% מהתוצר ושיעור החוב הממשלתי נטו יעמוד על 73% מהתוצר בשנת 2020 ויתייצב על כ-77% בטווח הקרוב, כאשר הגירעון הממשלתי יירד לכ-4% בשנים 2022-2023. זאת תחת ההנחה כי הממשלה תבצע צעדים פיסקאליים מצמצמים במחצית השנייה של 2021 (כלומר קיצוץ בהוצאות או העלאות מסים) - מה שיביא לתחילת צמצום הגרעון.

 

לצד זאת, חברת הדירוג מתייחסת בחיוב למדיניות המוניטארית שמנהל בנק ישראל ומציינת כי הבנק ממשיך לתמוך בצרכי המימון של הממשלה ולשמור על עלויות הגיוס תחת שליטה בעזרת תוכניות הסיוע שפרסם בחודשים האחרונים כמו רכישת אגרות החוב הממשלתיות בשוק המשני. עוד ציינה חברת הדירוג, כי היא רואה בבנק ישראל מוסד אמין ביותר, בעל ניסיון ארוך של עצמאות תפעולית מלאה מבוססת שוק.

 

החלטת הדירוג הקודמת של חברת S&P התרחשה בחודש מאי האחרון, אז הודיעו האנליסטים כי הם מותירים את דירוג האשראי של ישראל גם כן על רמה של AA- יחד עם תחזית יציבה. גם אז התייחסו האנליסטים ליחס בין החוב התוצר שצפוי לעלות מעל 70% אולם ציינו את היסודות המאקרו כלכליים היציבים של המשק הישראלי, והגמישות המוניטארית מאפשרות לישראל לספוג את ה"הלם" ומגזר ההייטק שדוחף את המשק כולו.

 

בחודש שעבר החליטה חברת הדירוג מודי'ס שלא לשנות את דירוג האשראי של ישראל העומד על A1 עם תחזית יציבה ולדחות את ההחלטה למועד מאוחר יותר לאחר שקיימה שיחות עם נציגי האוצר ובנק ישראל. דירוגה של ישראל על ידי חברת הדירוג פיץ' עומד על A+ עם תחזית יציבה.

x