פרשנות
תחלואה בשליטה: ההחלטות הפעם נכונות, השיקולים - לא
נתניהו שינה עמדתו ונתן אור ירוק לפתיחת מערכת החינוך, בדיקת פתיחת קניונים והחמרת הקנסות. לא המומחים שטענו בפניו כי התחלואה בשליטה היא שהובילה להחלטה, אלא בעיקר הסכנה הפוליטית שראה בהתנהלות אביגדור ליברמן והרב קנייבסקי
- הקבינט הכריע: כל מערכת החינוך תיפתח בשבועיים הבאים בערים ירוקות וצהובות
- מליסרון ועזריאלי פתחו קניונים - בניגוד לתקנות הממשלה
- מנכ"ל משרד הבריאות על מרד הקניונים: "זה לא הזמן"
כדי להראות עד כמה ה־R לא רלוונטי, מספיק להסתכל על נתונים מאמש בשתי ערים דומות: נצרת ור"ג. מספר החולים בעיר הצפונית עומד על 36, בר"ג - 4, אך מקדם הדבקה הפוך: 0.95 בנצרת ו־1.07 בר"ג. ביולי התייחס לכך מגזין Nature מאמר בשם "המדד הלא־מובן של המגיפה - מגבלות ה־R". בדו"ח מומחי העברית נכתב: "סיכום מצב: יש לעבור לטיפול ממוקד גיאוגרפית בתחלואה. אין תצפיות של פריצה ארצית לא במערכת החינוך שנפתחה ולא בצוות. ניתן לבלום התפרצות גם בהינתן מערכת חינוך פתוחה". נשמע לכם מוכר? זוכרים את הרמזור של גמזו שהביא "הפרויקטור" ושרה"מ לא נתן להפעיל משיקולים פוליטיים? מתברר כי הוא שוב ושוב חוזר בדלת האחורית.
2. והנה נתונים שנתניהו לא סיפר עליהם ולא הוצגו במסיבות עיתונאים: שלשום פרסמה הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה נתוני אבטלה קשים. שיעור הבלתי מועסקים באוקטובר גבוה מ־18% (מפוטרים ועובדים שהוצאו לחל"ת בשל הקורונה), כשהמספר מטפס ל־21% מכוח העבודה כשלוקחים בחשבון גם את אלו שיצאו משוק העבודה - אלו שפוטרו במארס ולא חזרו ואלו שהפסיקו לחפש עבודה בגלל הקורונה. לפי ה־OECD, שיעור האבטלה בקנדה (כולל חל"ת) הגיע ל־9% ובארה"ב - ל־7%. הפערים נובעים מהסגר השני שהגיע בגלל אי רצונו של נתניהו לאמץ את הרמזור של גמזו בשל לחצים פוליטיים.
3. אלא שמי שמכיר את הנפשות הפועלות ונכח בדיונים, יודע להגיד כי לא הנתונים הנ"ל ולא הערכות המומחים הם שגרמו לנתניהו לקבל את ההחלטות הנכונות. נתניהו ראה את הקמפיין החדש ואגרסיבי של הקניונים לפתיחתם, כולל הקריאה של חלקם למרי ופתיחה בלתי חוקית; הוא ראה גם את אביגדור ליברמן שמסתובב בשווקים הריקים; ושמע את הרב קנייבסקי מכריז באופן חד־צדדי כי הילדות החרדיות חוזרות לאולפנות באופן מיידי. ההחלטות שהתקבלו אתמול היו נכונות, או לפחות בכיוון הנכון לשם שינוי. אלא שגם הפעם - השיקולים שהכריעו היו הלא נכונים: השיקולים הפוליטיים.