$
נעמה סיקולר

המענק לאינטל: ללמוד מאירלנד

אלופת ההשקעות הזרות נותנת הטבות ייחודיות לחברות, אבל מקפידה לבדוק שזה משתלם לה

נעמה סיקולר 06:5719.12.13

ברבעון הראשון של 2014, אחרי שכל אחד מהסניפים המקומיים יבצע תכנון מס ("פרה רולינג") אצל הרשויות שלו, תתכנס הנהלת אינטל העולמית לבחור היכן להשקיע - בישראל, באירלנד או בארה"ב.

מה דעתך על מניית INTEL CORPORATION:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
קנייה חזקה קנייה המתן מכירה מכירה חזקה

 

אירלנד היא אחת המדינות המפתות ביותר כיום עבור משקיעים זרים, אבל עם מענק של 6%–10% מסך ההשקעה במפעל החדש ועם סביבת מס חברות נמוכה (5% על מרבית הפעילות) ממשלת ישראל מציבה לה תחרות אמיתית. ההערכות באינטל גורסות כי ללא מענק משמעותי מהמדינה גוברת אירלנד על ישראל בנוק אאוט בזכות הטבות מס של 300–450 מיליון דולר. מענק ישראלי, במזומן, שייפרס אמנם על פני 10 שנים, יעמיד את אירלנד ואת ישראל באותו קו זינוק, כמעט. ייתכן שלאירלנד עדיין יש עדיפות, אם מסתכלים על שיקולים כלכליים טהורים, אלא שאם הנהלת אינטל העולמית לא רוצה לתת לפעילות הישראלית שלה לגווע, עליה לבצע את ההשקעה הבאה שלה כאן, בין היתר כדי לחדש את הטכנולוגיה במפעליה בארץ.

 

האם גם אינטל משתלמת למדינת ישראל?

 

כך שלאינטל משתלם להקים את המפעל הבא שלה בארץ, אבל האם למדינת ישראל משתלם שאינטל תקים את המפעל החדש שלה בשטחה? משתלם ברמה שתצדיק מתן מענק של יותר מ־3 מיליארד שקל? התשובה לשאלה הזאת מסובכת.

 

תרומתה של אינטל לכלכלה הישראלית רבה. היא מעסיקה גדולה בשכר ממוצע גבוה, פערי השכר בה סבירים, היא משקיעה בפריפריה והמפעלים שלה הם מחוללי תעסוקה משמעותיים בכל אזור שבו הם קמים; היא אפילו קלטה לאחרונה 800 עובדים חדשים של מפעל מיקרון, שבעליו סגרו את הפעילות בארץ. במשוואה הפשוטה הזאת תרומתה של אינטל עולה לאין שיעור על היקף ההשקעה בה, אף שמדובר במענק מזומן, שידרוש תוספת תקציבית משמעותית מאוד למשרד הכלכלה.

 

בניין אינטל בחיפה בניין אינטל בחיפה צילום: אלעד גרשגורן

 

אלא שהנעלם בהקשר הזה הוא לא אם אינטל תחזיר את השקעת המדינה בה, אלא מהי העלות האלטרנטיבית של מענקי המזומן האדירים. מה היה קורה אם 3.5 מיליארד השקלים האלה היו מתפזרים על פני מאות החברות שנהנות בכל שנה מתקציבי מרכז ההשקעות, אשר מסתכמים בכחצי מיליארד שקל בסך הכל. על השאלה הזאת אין תשובה מכיוון שאין שום גוף במדינת ישראל שבוחן את התועלת שצומחת ממתן הטבת ענק כזו או אחרת לחברה גדולה מסוגה של אינטל. בדיוק כשם שאין שום גוף בישראל שבוחן אם בשורה התחתונה הטבות המס שניתנות לחברה כמו טבע, בצירוף הטבות נוספות שהיא נהנית מהן, למשל מתוקף חוק הפטנטים, עולות על התועלת שצומחת למדינה במונחי מסים הנגבים ממנה.

 

איך אפשר לתת הטבות מידתיות?

 

אם יש משהו שמדינת ישראל יכולה ללמוד מאירלנד הרי הוא בדיוק בנקודה הזאת. אירלנד, אלופת משיכת ההשקעות הזרות, מי שדורגה רק השבוע כמדינה שהכי טוב לעשות בה עסקים, דווקא היא בודקת לגבי כל חברה את מכלול ההטבות שניתנות לה ואם הן בכלל משתלמות למדינה. אירלנד עושה זאת באמצעות גוף ייעודי (IDA), שבעזרת סניפים הממוקמים בכל העולם מחזר אחר חברות בינלאומיות, אבל בו בזמן מפקח על מכלול ההטבות שניתנות להן. באופן הזה הצליחה אמנם אירלנד להרגיז גופים בינלאומיים בגלל מקלטי המס המתוחכמים שמוצאות בה חברות כמו גוגל, אבל עם זאת היא הצליחה למשוך אליה 9 מתוך 10 חברות התרופות המובילות בעולם, 3 מתוך 5 חברות הגיימינג המובילות ו־17 מתוך 25 חברות הציוד הרפואי הגדולות. כך הצליחה אירלנד להפוך לגן עדן למשקיעים, אבל גם לשבת על השאלטר של ההטבות שהיא מעניקה ולוודא כל הזמן שהתועלת שצומחת לכלכלה המקומית עולה על המחיר שהיא משלמת.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x