$
בארץ

איש העסקים ויזם הנדל"ן דוד עזריאלי נפטר בגיל 92

עזריאלי, ניצול שואה שהגיע לארץ חסר כל, הפך ברבות הימים למיליארדר ולמי שבנה כמה מהמרכזים המסחריים הגדולים בארץ; בשבועות האחרונים חלה הרעה במצבו הבריאותי, ודירקטוריון החברה בראשותו מינה במקומו את בתו דנה כיו"ר

אופיר דור וגולן חזני 09:0109.07.14

יזם הנדל"ן ואיש העסקים דוד עזריאלי נפטר הבוקר בגיל 92 בקנדה. בשבוע שעבר, בעקבות הידרדרות במצבו הבריאותי של עזריאלי, הודיעה הקבוצה על מינויה של בתו דנה לממלאת המקום שלו כיו"ר הדירקטוריון. אתמול נפטר גם איש העסקים שלמה שמלצר, לאחר שטף דם במוח. שני אנשי העסקים חתמול לפני כשבועיים על ההסכם למכירת סונול מעזריאלי לשמלצר. העיסקה בוטלה הבוקר וקבוצת עזריאלי תחפש רוכש חדש לחברה.

 

עזריאלי, ניצול שואה שהגיע חסר כל לארץ ישראל, הפך ברבות הימים למיליארדר ולמי שבנה כמה מהמרכזים המסחריים הגדולים בארץ. אף שמקום מגוריו העיקרי לאורך השנים היה קנדה, עזריאלי הדגיש את הצד הציוני שלו ואמר בראיון ל"כלכליסט" ב-2010 כי הוא רוצה להיזכר בעיקר כמי "שעסק בבניין הארץ. זה הסיפוק הגדול ביותר".

 

עזריאלי (בעבר עזרילוביץ') נולד בעיירה מקוב שבפולין ב-1922. אביו רפאל היה חייט מצליח, בעל עסק הלבשה משגשג. ב-1939, בעקבות פלישת הצבא הגרמני לפולין, נמלט עזריאלי מביתו ובמסע ארוך ורב תלאות של שלוש שנים דרך בריה"מ, אוזבקיסטן, איראן ועיראק הגיע לארץ ישראל. עם תום המלחמה גילה עזריאלי שהוריו ואחיו ואחותו הצעירים ממנו שנשארו בפולין, נספו בשואה.

 

מסע התלאות שעבר עזריאלי בדרך לארץ ישראל כמו גם חוויותיו הראשונות בארץ, תועדו בספר "צעד אחד לפנים", שכתבה בתו הצעירה דנה ויצא לאור ב-1999. בספר מספר עזריאלי על הנסיעה הראשונה שלו מקיבוץ מעוז חיים, התחנה הראשונה שלו בארץ, לעיר עפולה: "מצאנו קיוסק שמכר מיצים טבעיים ושוקולד, ומאחר ששנינו לא טעמנו שוקולד זה שנים קנינו לנו חמש או שש חפיסות. אחר כך שוטטנו לנו בנחת ברחובות העיר וטעם השוקולד בפינו, חופשיים היינו מכל סכנה ולא מיהרנו לשום מקום".

 

נעמי ודוד עזריאלי נעמי ודוד עזריאלי צילום: גרי טישלר

 

בארץ עבד עזריאלי כשוליית טכנאי במוסך ואחר כך החל את לימודי האדריכלות בטכניון. הוא פרש מהלימודים ואת התואר באדריכלות סיים רק שנים רבות אחר כך, באוניברסיטת מונטריאול. בגיל 75 קיבל תואר שני באדריכלות מאוניברסיטת קרלטון בקנדה.

 

עזריאלי לחם במלחמת העצמאות ונפצע קל בקרב בלטרון בניסיון לפרוץ דרך לירושלים. "עד היום אני רואה בתרומתי הצנועה הזאת למאמץ המלחמה את נקודת השיא במאבק ההישרדות האישי שלי", הוא אמר לימים. ב-1950 נסע לדרום אפריקה כמדריך נוער בסיוע הסוכנות היהודית, משם המשיך לאנגליה ולארה"ב בטרם השתקע בקנדה ב-1954.

 

שלוש שנים לאחר שנחת בקנדה הוא נישא לסטפני. הזוג הביא ארבעה ילדים: רפי הבכור הוא בעל צרכים מיוחדים, אחותו שרון היא זמרת אופרה ונעמי ד"ר להיסטוריה. בתו הצעירה דנה היא בת המשפחה היחידה שעברה לגור בישראל - וגם היחידה שפעילה בעסקיו של אביה.

 

הקריירה של עזריאלי כיזם נדל"ן החלה במונטריאול כשהיה בן 35. הפרויקט הראשון שלו כלל הקמת ארבעה בניינים בפרבר של העיר. עסקי הבנייה שלו בקנדה התפתחו לחברת "קנפרו השקעות" שבבעלותו, העוסקת בתחום הנדל"ן המסחרי ומקימה בעיקר מרכזי קניות ובנייני משרדים בארצות הברית וקנדה.

 

ב-1985 התרחבה פעילותו בישראל והוא השלים את פרויקט הנדל"ן הראשון שלו בארץ - קניון איילון, שהיה לקניון השני בארץ אחרי דיזנגוף סנטר. את השטח לבניית הקניון קנה עזריאלי ב-20 מיליון דולר, "סכום שהייתי יכול להרשות לעצמי להפסיד אם הדברים לא ילכו כשורה". בסופו של דבר המרכז רשם רווח נקי של 24 מיליון דולר בשנה הראשונה לפעילותו. למעשה היה זה עזריאלי שטבע את המונח "קניון" - שילוב של קניות וחניון - שהשתרש בשפה העברית.

 

הפרויקט המזוהה ביותר עם עזריאלי הוא כמובן שלושת גורדי השחקים במרכז תל אביב - מרכז עזריאלי. בניית שניים מהמגדלים הושלמה ב-1999 והשלישי - בסוף 2007. המגדלים, שנבנו על מה שהיה קודם חניון למשאיות פינוי אשפה של עיריית תל אביב, הפכו לסימן ההיכר של קו האופק בעיר.

 

דוד ודנה עזריאלי דוד ודנה עזריאלי צילום: עמית שעל

 

ב-2010 השלים עזריאלי את הנפקת קבוצת עזריאלי בבורסות בתל אביב ובלונדון. היתה זו ההנפקה הגדולה ביותר של חברה פרטית בישראל, במסגרתה נמכרו 25% מהמניות תמורת 2.5 מיליארד שקל. כשנשאל מדוע יצא להנפקה בתקופה קשה לשווקים, אמר עזריאלי: "תמיד ביצעתי את הצעדים הגדולים ביותר קדימה דווקא בזמנים רעים מכיוון שאני לא ממונף, ולא אוהב ללוות כסף, גם בתקופת מיתון אני יכול לקנות ולבנות. אני גם אופטימיסט מושבע".

  

פסל בדמותו של דוד עזריאלי בכניסה למגדלי עזריאלי בת"א פסל בדמותו של דוד עזריאלי בכניסה למגדלי עזריאלי בת"א צילום: צביקה טישלר

 

בראיון ל"כלכליסט" בדצמבר האחרון, אמר עזריאלי בנושא זה כי "אני הקצה השני של נוחי דנקנר, אני לא מבקש הסדרים, לא מקבל טובות מהממשלה ומעולם לא זכיתי במכרז מהממשלה. אתה יכול לגדול ולהכפיל את העסקים שלך, אבל לפחות חלק ניכר מהכסף שלך צריך להיות מההון העצמי".

 

מלבד מרכזי המסחר והקניונים בישראל, תחום הפעילות העיקרי שלה, קבוצת עזריאלי מחזיקה גם בחברת האחזקות גרנית הכרמל, ב-20% ממניות לאומי קארד ו-4.8% ממניות בנק לאומי. ב-2013 רשמה קבוצת עזריאלי הכנסות כוללות של 9.3 מיליארד שקל, לעומת 9.5 מיליארד ב-2012.

 

בתקופה האחרונה פועלת עזריאלי למימוש האחזקות שלה בגרנית הכרמל כדי להתמקד בתחום הייזום והנדל"ן המניב. במסגרת זו השלימה בחודש שעבר הקבוצה על מכירת טמבור לקבוצת קוסטו מסינגפור תמורת כחצי מיליארד שקל. כמו כן הודיעה הקבוצה כי חתמה על מזכר הבנות למכירת חברת סונול לקבוצת שלמה שמלצר בתמורה ל-450 מיליון שקל.

 

לאורך השנים עזריאלי לא נרתע מפעולות שנויות במחלוקת שעוררו מחלוקת ציבורית רבה. המקרה המפורסם ביותר היה ב-1973 כאשר עזריאלי רכש ב-750 אלף דולר מבנה היסטורי מהמאה ה-19 במונטריאול, והחליט להרוס אותו ולבנות במקום בניין משרדים למרות מאבק ציבורי לשימורו.

 

דוד עזריאלי דוד עזריאלי צילום: אוראל כהן

 

גם משכורות הענק שמשך כיו"ר קבוצת עזריאלי זכו לביקורת. ב-2013 עמדה עלות שכרו של עזריאלי כיו"ר הקבוצה על 14.9 מיליון שקל, ירידה ניכרת לעומת שנים קודמות שנבעה מכניסתו לתוקף של תיקון 16 לחוק החברות. ב-2012 ו-2011 הגיע עזריאלי לראש טבלאות השכר בחברות הציבוריות עם עלות של 23.1 מיליון ו-21 מיליון שקל, בהתאמה. בסך הכל בשש השנים האחרונות עמדה עלות שכרו על 135.3 מיליון שקל. בנושא זה אמר עזריאלי כי "ביושר אומר שאני חושב שמגיע לי יותר" .

 

עזריאלי היה מאמין גדול בשוק החופשי שלדעתו יסגור את הפערים ויחזק את החלשים. "לא צריך רגולציה רבה מדי. יש יותר מדי רגולטורים, גם בבורסה. אני פותח עיתון ובכל דף אני קורא משהו על רגולטור אחד שמתחרה ברגולטור השני", אמר בראיון מדצמבר 2013. "כשהיוזמה לא חופשית, אלא של הממשלה, זה יוצר ביורוקרטיה ואי-אכפתיות. אנשים לא משקיעים את כל המרץ שלהם. לא משקיעים הרבה מחשבה כדי לייעל, בהנחה שהממשלה תעשה את זה בשבילם".

  

עזריאלי נודע גם בפעילות פילנתרופית ענפה, וב-1989 הקים את קרן עזריאלי כדי לתמוך ביוזמות חינוכיות ולפתח ולהפעיל תוכניות שמטרתן לקדם נגישות לחינוך ומצוינות בענפי ידע שונים. הסניף הישראלי של הקרן מנוהל על ידי בתו דנה והסניף הקנדי על ידי בתו נעמי. ב-2011 אמר שהקרן תורמת בישראל יותר מ-20 מיליון שקל מדי שנה.

 

ב-2010 נבחר עזריאלי לאחד מאנשי השנה של "כלכליסט" לאחר שהצהיר כי יתרום את מרבית אחזקותיו בקבוצת עזריאלי לקהילה, והיה הטייקון הראשון בישראל שהודיע על כוונה כזו. באופן רשמי העביר עזריאלי במרץ השנה לקרן שהקים 6.9 מיליון ממניותיו בקבוצה, 5.7% מהונה המונפק, ללא תמורה. שווי המניות עומד נכון להיום על כ-770 מיליון שקל.   

בטל שלח
    לכל התגובות
    x