$
דעות

אלופי ההתייקרות

חמש שנים של עליות במחירי הדיור מסתיימות במלכוד, אבל הסוקרים של הלמ"ס מצליחים למצוא זווית אופטימית

עינת פז-פרנקל 08:0304.11.14

שוק הדיור בישראל מעמיד את הציבור במצב ללא מוצא. ההתייקרות המשמעותית של הדירות בכל רחבי הארץ דוחפת את המשפחות הצעירות להסתמך על שוק השכירות. אבל כשגם מחירי השכירות מזנקים ביותר מ־40%, מתחילות להיגמר להם האפשרויות

 

במאמר שפרסם לאחרונה "האקונומיסט", שאליו נלווה מדד מחירי הדירות העולמי שעורך המגזין, נכתב כי מחירי הדירות במדינות רבות "הרקיעו שחקים" מאז שוך המשבר הכלכלי העולמי בסוף 2008. באוסטרליה למשל זינקו מחירי הדירות ב־34%, בבריטניה ב־24% ובארה"ב ב־21%. אם אלו עליות מרקיעות שחקים, אז הישראלים יכולים ללמד את עורכי המגזין הבריטי שיעור באנדרסטייטמנט. באותן שנים בדיוק - מתחילת 2009 ועד קיץ 2014 - זינק מדד מחירי הדירות בישראל ב־69%, כאשר בערים מסוימות נרשמו עליות בשיעורים גבוהים מכך.

 

שוק הדיור בישראל מעמיד את הציבור במצב ללא מוצא שוק הדיור בישראל מעמיד את הציבור במצב ללא מוצא צילום: אוראל כהן

 

מחירי הדירות הגבוהים אינם מותירים ברירה לישראלים, וכך כחצי מיליון משקי בית גרים היום בשכירות. אלו המשפחות שאין להן הון עצמי לקנות דירה, ובמקביל נפגעות גם מכך שמחירי השכירות זינקו בעשרות אחוזים בחמש השנים האחרונות. המשפחות הללו לא מעודדות מכך שמחירי הדירות זינקו ב־69% מאז 2009 בעוד מחירי השכירות צמחו בשיעור נמוך מכך. בקצב התשלומים הזה, הן לעולם לא יצליחו לחסוך כסף כדי לאגור את ההון העצמי הנדרש לרכישת דירה.

 

 

אבל כשסוקרי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה דפקו על הדלת של הישראלים הללו ושאלו אותם "האם אתם מרוצים מהדירה שבה אתם גרים?" - 86% אמרו שהם מרוצים. האם הלמ"ס יכולה היתה לשאול את השאלות המתבקשות? בוודאי. למשל: האם אתה חושב ששכירות של 6,000 שקל לחודש על דירה קטנה וישנה בתל אביב היא סבירה? או, האם אתה מרוצה מכך שדירת 4 החדרים החדשה בפתח תקווה עלתה לך לפחות 1.5 מיליון שקל, שהיית צריך לגרד הון עצמי אגדי של 600 אלף שקל עבורה וש"בזכותה" השתעבדת למשכנתא של 20 ואפילו 30 שנה?

 

נראה שאת השאלות הקשות בתחום הדיור אין מי ששואל בלמ"ס. פלא שבסקרים אנחנו יוצאים אלופי האנדרסטייטמנט?

בטל שלח
    לכל התגובות
    x