פרשת בזק
המשקיעים אמרו את דברם: מוכנים להיפרד מאלוביץ'
שוק ההון הגיב בהתלהבות לעסקת בעלי העניין שבה מכר שאול אלוביץ' את מניות yes לבזק. כשחקירת רשות ני"ע נחשפה, המשקיעים כבר הבינו שהחגיגה עומדת להיגמר. היום אותם משקיעים הבהירו לאלוביץ' שמבחינתם הגיע הזמן שילך הביתה
בעולם הספורט, כששחקן אהוד מוחלף, קהל האוהדים נעמד על רגליו ומריע לו במחיאות כפיים כהכרת תודה. בשוק ההון שערי המניות מחליפים את מחיאות הכפיים. גם בעלי שליטה ומנהלים רוצים בהכרת התודה של המשקיעים. לא תמצאו מנכ"לים שיודו בכך, אבל כשהם מתפטרים או מפוטרים - הם רוצים שהמניה תגיב בירידות שערים, כאות הערכה מצד המשקיעים על פועלם. סוג של "אל תלך, מי יוכל להיכנס לנעליך".
- פרשת בזק: גם היועץ האסטרטגי אלי קמיר נחקר ברשות ני"ע
- רשות ני"ע: תשתית ראייתית להעמיד לדין בכירים בבזק
- צחי הנגבי מסר עדות ברשות ני"ע בפרשת בזק
במקרה של בזק ההנהלה לא יכולה להיות מרוצה מתגובת השוק: ההמלצה של רשות ניירות ערך להעביר את תיק החקירה נגד בכירי החברה לפרקליטות בצירוף המלצה להעמידם לדין התקבלה דווקא בעליות שערים. המניה של בזק עלתה אתמול ב־1.75% לעומת עלייה זניחה של 0.2% במדד ת"א־35. כאילו שהמשקיעים אומרים "ברוך שפטרנו מעולו של זה", משל היו מנהלי בזק חתני בר מצווה.
המשקיעים הגיבו בחיוב להמלצת הרשות להגיש כתבי אישום. לנוכח החשדות החמורים נגד בעל השליטה שאול אלוביץ', המנכ"לית סטלה הנדלר ומנכ"ל החברה־הבת yes רון אילון, נתפסת הנהלת החברה בעיני המשקיעים כמי שמזיקה לחברה. אם החשדות יתבררו כנכונים, אלוביץ' ידמה לאודיסאוס המחדיר את הסוס הטרויאני שלו לבזק ובתוכו נאמניו, עושי דברו. רק שוו בנפשכם את הזינוק במניות של טרויה לו ניתן היה להוציא את סוס העץ שהוכנס בעורמה בשערי העיר.
נרדמו בשמירה
בעלי מניות המיעוט בבזק, ובהם הגופים המוסדיים שמנהלים את חסכונות הציבור, לא יכולים לצאת פטורים בלא כלום. הרי הם אלו שלצד הדירקטורים בכלל והחיצוניים בפרט אמורים לפקח על התנהלות ההנהלה, קל וחומר כשמדובר בעסקאות בעלי עניין שמטבען נגועות בניגודי אינטרסים.
הם אלו שניצבים על החומה, מצופה מהם להתריע מפני הבאות ולעמוד בפרץ. אלא שכמו במקרים רבים אחרים, גם הפעם בעלי מניות המיעוט נאלמו דום ולא הצליחו למנוע את עסקת בעלי העניין שבמסגרתה בזק של אלוביץ' רכשה את yes של שאול.
למעשה, המשקיעים קיבלו את העסקה באהדה רבה. מהיום שבו דווח על כך שוועדת המשנה המיוחדת וכן ועדת הביקורת והדירקטוריון של בזק אישרו את העסקה לרכישת yes בפברואר 2015 ועד ליום שבו חקירת רשות ניירות ערך בעניין בזק הפכה לגלויה ביוני השנה, מניית בזק הוסיפה לערכה 23%. באותו פרק זמן, מדד ת"א־35 ירד ב־1%.
שני הדברים שגרמו למשקיעים להתעורר
אותם משקיעים שלא התרגשו מעסקת בזק־yes שנמצאה במוקד חקירת רשות ניירות ערך, הזדעזעו מעצם קיומה של החקירה. מאז היוודע דבר החקירה ב־20 ביוני השנה, מניית בזק ירדה ב־13% לעומת מדד ת"א־35 שירד באותה תקופה ב־1% בלבד.
מאחורי תשואת החסר של מניית בזק עומדות שתי סיבות. הראשונה: בזק נכנסה לקיפאון ניהולי. המשקיעים לא מוטרדים מעצם העזיבה של מנהל בכיר כזה או אחר. שוק ההון נקעה נפשו ממנהלים סופר־סטארים. אז ממה נפשם? מהקיפאון הניהולי שנכפה על בזק.
למרבה הצער, שוק ההון הישראלי עתיר בחברות שמנהליהן נחקרו בחשדות כאלה ואחרים. כמעט כל משקיע יודע שחקירות רשות ניירות ערך והחלטות הפרקליטות הם תהליכים שאורכים זמן. וכל משקיע יודע שמנהלים בכירים לא ממהרים לוותר עם הכיסא ועל המשכורת.
אפשר להתייחס להיאחזות של המנהלים הבכירים בקרנות המזבח כאל חילול הקודש של הממשל התאגידי ואפשר גם לראות בזה מהלך לגיטימי, היות שכל עוד לא הוכחה אשמתם, חזקת החפות עומדת להם. כך או אחרת, יש בכך משום פגיעה בפעילות השוטפת של הארגון.
הסיבה השנייה נוגעת להבנה שחשיפת החשדות עשויה לפגוע בתוכניות העסקיות של בזק. החשדות המיוחסים לבכירי בזק ולמנכ"ל משרד התקשורת שלמה פילבר מצביעים לכאורה על ניסיון לקדם את האינטרסים של בזק במשרד התקשורת. האינטרס הבולט והמהותי מביניהם הוא ביטול ההפרדה המבנית.
על פניו, חשיפת מארג היחסים בין אלוביץ' לפילבר כמוה כסילוק הסוס הטרויאני של בזק במשרד התקשורת. ככל שהדברים נכונים, מדובר בחשיפה חשובה לביעור נגע השחיתות - אך בראייה צרה, אלו בשורות רעות לבעלי המניות של בזק.