הפרופורציות הטבעיות של השקר
הטבע, מאות אלפי שנים לפנינו, החל לבחון את יחסי הגומלין בין הישרים לשקרנים. התוצאה ברורה וחד משמעית: שקרנים יכולים להוות מקסימום שליש מהאוכלוסייה. ברגע שכמות השקרנים עולה מעבר ליחס הזה המערכת כולה קורסת
לטבע יש ניסיון חיים מצטבר שהוא לאין שיעור גדול מזה של המין האנושי. בני האדם ובמיוחד בני האדם הפיננסיים הם סיפור חדש יחסית, כולל בתחום ניהול משברים וניסיונות לצאת מהם. בתקופה של משבר אמינות פיננסי, כמו זה הפוקד אותנו כעת, שווה ללמוד מניסיונו העצום של הטבע שחווה לא מעט משברי אמון ומצא את האיזונים המאפשרים יציבות לאורך זמן.
הטבע, מאות אלפי שנים לפנינו, החל לבחון את יחסי הגומלין בין הישרים (אלה שפתחו יכולת ייחודית) לבין השקרנים (אלה הטוענים ליכולת ייחודיות שאין להם). הדרך למציאת הפרופורציה הנכונה נמשכה עידנים אבל בסופו של דבר התקבלה תוצאה ברורה וחד משמעית: שקרנים יכולים להוות מקסימום שליש מהאוכלוסייה. ברגע שכמות השקרנים עולה מעבר ליחס הזה המערכת כולה קורסת.
את השקרים לא ניתן לבלום באופן מוחלט, הם טבעיים. המציאות היא המעוררת אותם. בכל מקום בו שולט היושר נוצרת הזדמנות נדירה לכניסתו של שקרן. והזדמנויות, כידוע לכל, קורצות לחיות פיננסיות לא פחות משהן קורצות לכל חיה אחרת.
תארו לעצמכם שוק רווי בפרפרים שפיתחו לעצמם רעל חזק, המגן עליהם מפני ציפורים (פיתוחו של הרעל הזה הצריך משאבים רבים). כדי שהציפורים לא יטעו הפרפרים הללו מכריזים על רעילותם בצבעוניות חזקה ובולטת לעין. מצב זה מהווה הזדמנות פז לכניסתו של פרפר חדש לשוק. פרפר שיראה ממש כמו הפרפר הישר אבל לא יכיל את הרעל המיוחד. הרווח ברור; הוא לא השקיע הון בפיתוח רעל ובכל זאת אף ציפור לא מתקרבת אליו. איך אפשר להחמיץ הזדמנות משתלמת שכזו? אי אפשר ולכן זה קורה.
הפרפר החדש הזה כל כך מוצלח שהוא מתרבה בטירוף (אנרגיה לא חסרה לו, הוא חסך אותה בכך שלא טרח לייצר לעצמו רעל). בשנה השנייה להופעתו בשוק הוא כבר מהווה עשרה אחוזים מהאוכלוסייה. הוא ממשיך להתרבות ולגדול ויש תחושה שאין כוח בעולם היכול לבלום את הצלחתו העסקית. תוך מספר שנים הוא הופך להיות הפרפר הדומיננטי בשטח. הוא מצוי בכל מקום במספרים גדולים, הוא עושה חיל, הוא בטוח בעצמו, הוא שיחק אותה בגדול וכל זאת בלי טיפת רעל אמיתי לביטחונות. מי בכלל זוכר שאת ההצלחה הענקית הזו הוא ביסס על אותו פרפר הגון וישר דרך, שהשקיע את זמנו ומרצו בפיתוח של מוצר אמיתי נגד ציפורים רעבות.
ופתאום החגיגה נגמרת...
יום אחד בהיר ציפור רעבה מחליטה לקחת סיכון. היא חוטפת לה פרפר צבעוני ובולעת אותו על כנפיו גופו ומחושיו ומגלה שהוא טעים עד מאוד. היא מביטה סביב ורואה שהשטח מלא בפרפרים צבעוניים שנראים ממש כמותו. היא חוטפת עוד אחד ועוד אחד וכולם טעימים וטובים לאכילה. חברותיה של אותה ציפור אמיצה רואות כי טוב וממלאות פיהן בפרפרים צבעוניים. לא יאומן כי יסופר, פרפרים צבעוניים ומלאי רהב שכל מה שצריך לעשות זה לבלוע אותם עד שהבטן מתפקעת. מדי פעם ובאופן נדיר נלכד גם פרפר שיש לו טעם נוראי וצריך מייד להקיאו אבל לא שווה לעצור את הזלילה הגדולה בגללו כי הרוב הגדול פשוט נהדרים לאכילה.
הפרפרים במשבר נוראי! המניה שלהם צונחת במהירות, הגרפים שלהם בירידה מסחררת, הם על סף התרסקות מוחלטת. רבים יגידו שזה לא נורא ושזה מגיע להם. הם משלמים על השקר! הם משלמים בבשרם על אחיזת העיניים, על הבטחות השווא והרמאות שעליה הם ביססו את כוחם נטול הפרופורציות. שיאכלו! אבל הפרפרים השקרנים לא נאכלים לבד. גם הפרפרים הישרים, אלה שטרחו לפתח בסבלנות אין קץ רעל ייחודי נבלעים יחד איתם. הרי אף אחד לא יעצור את הזלילה הגדולה בגלל פרפר אחד ישר דרך, המוקף בלהקות ענק של פרפרים שקרנים וטעימים להפליא.
הטבע מצא את הפרופורציה והמייצבת בין אלו שיש להם מוצר בעל ערך אמיתי לבין אלו שרק מתהדרים ללא שום כיסוי. הפרופורציה הזו נשברת כאשר המוצר השקרי חוצה את רף השליש (שליש מהשוק). לשקר יש מקום טבעי בטבע ובעולם הפיננסים כאחד אבל ביום בו היחס בין מוצרי האמת למוצרי הרמייה נשבר כולם מתרסקים, הישר והשקרן כאחד. ככה זה בטבע.
הכותב הוא קריאטיב פלנר בשלמור אבנון עמיחי Y&Rומרצה למיתוג סביבתי באוניברסיטת תל-אביב.