$
מדיה

תוכנית החירום של הרשות השנייה: תמלוגי הזכיינים יופחתו במחצית

התנאי לקיום התוכנית הוא שהזכיינים יעמדו במחויבויות התוכן שלהם לשנת 2009. אם תתממש התוכנית, יפחתו הוצאות הזכיינים ב־25 מיליון שקל. יוסי אליטוב, דירקטור ברשות שמוביל את המהלך: "אם הזכיינים ימשיכו את ריקודי הביבים של הריאליטי, התוכנית לא תעבור"

אמיר טייג 09:5906.11.08

ימים קשים עוברים על זכייני ערוצי הטלוויזיה המסחריים. המיתון המתקרב מציב מולם בעיה כמעט בלתי אפשרית: כיצד לקצץ בהוצאות כדי לא להידרדר למשבר קיומי, ובו בזמן להמשיך לעמוד במחויבויות התוכן. אין ספק כי בימים אלו הזכיינים שוקלים שלא לעמוד במחויבויות ההפקה ל־2009, ולטפל ברגולטור לאחר מכן. ביום שלישי האחרון פגשה נורית דאבוש, יו"ר הרשות, את שלושת מנכ"לי הערוצים המסחריים - אבי ניר מקשת, יוחנן צנגן מרשת ויוסי ורשבסקי מערוץ 10 - כדי להבין איזו היערכות נדרשת מהרשות.

 

דאבוש. נותנת גיבוי למהלך דאבוש. נותנת גיבוי למהלך צילום: עמית שאבי

ל"כלכליסט" נודע כי הרשות מגבשת תוכנית חירום שמטרתה לשמור על יציבות זכייני הטלוויזיה המסחרית. הרשות עתידה להציע לזכיינים הסדר שלפיו יופחתו התמלוגים השנתיים שהם משלמים לאוצר, מ־4% מהכנסותיהם ל־2%. הדבר אמור להפחית את סך הוצאות הזכיינים בכ־25 מיליון שקל. בתמורה תדרוש הרשות מהזכיינים - קשת, רשת וערוץ 10 - להתחייב כי יעמדו במחויבויות התוכן שלהם ב־2009. ברשות מודעים לאפשרות הסבירה כי בשל המצב הכלכלי, יבחרו הערוצים המסחריים שלא לעמוד במחויבויות אלו.

 

הרשות עתידה לפנות למשרד האוצר, שנושא התמלוגים נתון בסמכותו, ולקדם עמו את המהלך. תמלוגים אלו הם בעצם המקור התקציבי של הרשות השנייה. ההערכות הן כי באוצר לא יתנגדו למהלך, בתנאי שהרשות השנייה תציג תוכנית התייעלות מקבילה.

 

בשם מועצת הרשות השנייה מוביל את מהלך חבר המועצה יוסי אליטוב, שמקבל גיבוי מיו"ר המועצה נורית דאבוש. "המועצה חייבת לחזור לקרקע המציאות", אומר אליטוב. "היו תקופות שבהן הזכיינים פנו אלינו בבקשה להקלות, אך זה לא היה אותנטי. עכשיו המצב השתנה. מי שלא רואה זאת הוא עיוור. המטרה של התוכנית שאנו מגבשים היא כפולה: להציע לזכיינים עזרה כדי לחזק אותם במציאות המטורפת של היום, ומנגד לשמור על האינטרס של הרשות - שהפקות סוגה עילית לא ייפגעו", אומר אליטוב.

 

"למעשה, אנחנו באים לזכיינים ואומרים להם שנהיה מוכנים להיות רגישים למצבם, בתנאי שהם יהיו רגישים לכאבי הבטן שתוכניות הריאליטי יוצרות בציבור. אנחנו מוכנים לבוא לקראת הזכיינים בנושא התמלוגים, ונשקול גם דרכים נוספות. ברור לנו שהדבר ידרוש גם מהלך מעודכן יותר של התייעלות ברשות השנייה", אומר אליטוב.

 

ההפחתה עשויה להיות קבועה

 

בשנים האחרונות נחשפת הרשות השנייה לביקורת נוקבת בנוגע לגודלה ולחוסר יעילותה. תקציב הרשות נגזר מדמי הזיכיון והתמלוגים שמשלמים הזכיינים. הפחתה בתשלומים אלו מחייבת את הרשות לקצץ בתקציבה. אליטוב מסרב לפרט אם הפחתת התמלוגים תהיה זמנית או קבועה, אך אפשר להעריך כי לפי מדיניות האוצר, לצמצם את דמי התמלוגים בכלל במשק, סביר כי ההפחתה לא תהיה זמנית.

 

"ברור לנו שהמציאות הכלכלית השתנתה, על כן אי אפשר לחייב את הערוצים להוצאה בהתאם למציאות לא רלבנטית. המטרה שלנו היא להביא את התעשייה למצב שבו תוכל לשרוד, אך ללא התפשרות על תוכן. אין שום מספר עגול על השולחן. אנחנו רוצים להתדיין עם הזכיינים ולהגיע לסיכום שיהיה מתאים לכולם. הזכיינים יראו לנו איך הם מוכנים להרים את רמת התוכניות על המסך, אנחנו נראה להם עד כמה אנחנו יכולים לבוא לקראתם. אך אם ימשיכו את ריקודי הביבים של הריאליטי, הם לא ימצאו אצלנו אוזן קשבת", אומר אליטוב.

 

בכיר באחד הערוצים המסחריים פירט את הבקשות שהעלו מנכ"לי ערוצים אלו במסגרת הפגישה שנערכה ביום שלישי. "אנחנו לא מבקשים להוריד בהיקפי מחויבויות המקור שלנו, אלא לתת לנו רק יותר גמישות במסגרת מגבלות אלו. כיום קובעת הרשות כמה סרטים תיעודיים אנחנו חייבים לשדר כל שנה וכמה סדרות. מדוע לא לתת את האחריות הזאת לעורך הראשי? כל שאנו מבקשים זו ניידות בתוך הז'אנר העליון. אפילו היוצרים הסכימו לכך במסגרת ההסכם שלהם עם הזכיינים. עוד ביקשו המנכ"לים להפחית את דמי הזיכיון משלמים הערוצים, לצד הפחתת התמלוגים. שנת 2009 צפויה להיות שנה קשה. גם הרשות צריכה לתת שכם ולהצטמצם", אמר הבכיר.

 

"קיימת ירידה בביקושים למדיה"

 

מנכ"ל של חברת רכש מדיה גדולה מגלה ספקנות באשר לכוונות של הרשות השנייה לעזור לזכיינים. "הרשות השנייה היא כמו רס"ר טירונים. היא כל הזמן חייבת לתזז את הזכיינים. כשהיא רואה את הזכיינים גוססים, היא מקלה קצת. כשהיא רואה אותם מחייכים, היא סוגרת שוב את הברז. שלושת הזכיינים נמצאים כיום במצב מאוד לא קל. קשת היא כנראה הזכיין היחיד שמצליח לשמור על הראש מעל המים ולרשום רווח זעיר. רשת וערוץ 10 יפסידו ב־2008".

 

ברשות רוצים פחות ריאליטי ברשות רוצים פחות ריאליטי

 

אותו מנכ"ל מעריך, על בסיס נתונים שבידיו, כי "מספטמבר קיימת ירידה בביקושים למדיה בכלל, ובטלוויזיה בפרט. ב־2007 הזכיינים לא עמדו בביקושים, אך ב־2008 המצב השתנה. נובמבר ודצמבר, שנחשבים לחזקים, עתידים להיות מאכזבים. להערכתי, סך ההכנסות של הענף ירד בשנת 2008 בכ־6%–7% לעומת 2007, ויסתכם בכ־300 מיליון דולר בלבד".

 

"דרגות החופש של הערוצים המסחריים לא קיימות. הרגולציה כובלת אותם לרמת הוצאות מסוימת, שממנה הם לא יכולים לזוז. כל עוד הזכיינים משחקים לפי הכללים, ועומדים במחויבויות התוכן, אין להם שום אפשרות לצמצם הוצאות.

מרכיב השכר והמטה בתקציב שלהם נמוך מאוד, וכמעט כל ההוצאות הן על תוכן. המצב הכלכלי עשוי לדרדר אותם להחלטה מודעת של לא לעמוד במחויבויות. ברור שהזכיינים לא יוותרו על מנועי הרייטינג שלהם, כגון 'ארץ נהדרת' או 'האח הגדול'. הם יקצצו בסוגה עילית. אם הרשות השנייה לא תתגמש, היא תהיה חייבת לעשות זאת בעוד חצי שנה, כאשר יתבהר המצב הקשה", אומר המנכ"ל חברת רכש המדיה.

 

גורם בכיר ברשות השנייה מעריך כי הערוצים המסחריים לא ימהרו לבקש הקלות מהרשות. להערכתו, הערוצים נמצאים כיום במלכוד. הם מבינים כי המצב עומד להיות גרוע, אך לא רוצים להישמע נואשים, שכן הדבר יגרום למפרסמים ללחוץ עליהם להפחית את מחירי המדיה. בשל כך, הפתרון המתבקש היא יוזמה שתבוא מכיוון הרשות השנייה, שמכירה בתקופה הקשה שבפתח. עוד הוא מזכיר כי ערוץ 10 לא יוכל לחרוג ממחויבויות התוכן שלו, שכן במקרה זה הוא לא יוכל לקבל ארכה לזיכיונו מעבר ל־2010.

 

מנכ"ל בכיר בתעשייה אומר כי הזכיינים הכניסו לבחינה מחודשת את כל ההשקעות בהפקות המקור שתוכננו ל־2009. כל ההשקעות שעדיין לא בוצעו הוכנסו להקפאה זמנית. להערכתו, באוקטובר הצליחו הזכיינים למכור רק 70%–75% ממלאי הפרסום שלהם. הוא מעריך כי לא תהיה להם ברירה אלא להוריד מחירים. במקביל הם ינצלו את המצב כדי לבקש הקלות מהרגולטור.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x