פרישת יוחנן צנגן - חלק מתהליך ההידרדרות של רשת
יוחנן צנגן לא הצליח לעשות שינוי תפיסתי ולהפוך את רשת מערוץ טלוויזיה לחברת תוכן. המחליף שלו יעיד על הכיוון שאליו יכוונו בעלי המניות: בחירת מנכ"ל דומיננטי בעל ניסיון בהבראת חברות תעיד שרשת כאן כדי להישאר. מינוי מנכ"ל פרויקטור לצורך עצירת דימום המזומנים יעיד כי פניהם למיזוג
יוחנן צנגן הוא נדבך חשוב בהיסטוריה הלא ארוכה של השידור המסחרי בישראל. האיש הוביל 18 שנה את זכיינית ערוץ 2 רשת, והיה לאחד האחראים לדמותו של הערוץ הנצפה והמשפיע ביותר במדינה. רשת נהפכה עם השנים לבת דמותו של צנגן, שהוביל אותה כמעט לבדו, מרבית הזמן ללא אנשים דומיננטיים לצידו. בכיר לשעבר בחברה הגדיר זאת כך: "כולם מברברים ומברברים, ובסוף יוחנן מקבל החלטה. שום דבר ברשת לא זז בלי צנגן, לטוב ולרע".
רבים לא הופתעו כאשר ביום חמישי האחרון הודיע צנגן לעובדיו כי החליט לפרוש. מדובר בחלק מתהליך הידרדרות הדרגתי בו שרויה רשת, ששיאו התרחש בשבוע שעבר כאשר בעלי המניות של הזכיינית נאלצו לראשונה להוציא כסף מכיסם כדי לממן את הפעילות השוטפת. כיום, בתום תקופת צנגן, רשת נמצאת במאבק הישרדות. בפני בעלי המניות שלה עומדת החלטה קריטית - האם להמשיך ולהפעיל את רשת כחברה עצמאית, או להתמקד בהכנתה לקראת מיזוג.
יש האומרים כי תחילת ההידרדרות של רשת התרחשה בתחילת 2008, כאשר נכנסה לנעליים הגדולות של קשת והחלה לשדר 4 ימים בשבוע. באותה תקופה עלתה לאוויר 'הישרדות' של ערוץ 10, שכיוון בדיוק לימי השידור של רשת, במטרה להתחמק מתחרות מול קשת החזקה. רשת לא הצליחה לתת מענה הולם לשני אתגרים אלו, כאשר שתי התוכניות שיועדו לכך, "גריז" ו"מפרץ האהבה", נכשלו במבחן הרייטינג.
"יוחנן הרים ידיים"
"בניגוד לקשת וערוץ 10", אומר הבכיר לשעבר ברשת, "החברה לא הצליחה מעולם ללכת עם פרויקט עד הסוף. היא מעולם לא הצליחה לעורר 'באז' כפי שקשת עשתה עם ה'אח הגדול' וערוץ 10 עם 'הישרדות'. לא היה לה את האומץ העסקי להוביל. אף אחד ברשת לא באמת האמין כי ריאליטי מסוגל לייצר רייטינג של יותר מ־30%. 'גריז' עלתה רגע אחרי 'הישרדות', ו'מפרץ האהבה' עלתה רגע אחרי 'האח הגדול'. רשת הגיעה למסך באיחור, כאשר כולם כבר מדברים על משהו אחר. בשלב מסוים יוחנן פשוט הרים ידיים. רשת לא הצליחה לתת מענה לימי שבת של ערוץ 10 בהם שודר פרק ההדחה של 'הישרדות', ופשוט ויתרה", אומר הבכיר.
אחרים האומרים כי הבעיה של רשת בסיסית יותר, וטבועה עמוק ב־DNA הארגוני שלה. צנגן מעולם לא הצליח לעשות את השינוי התפיסתי הנדרש ולהפוך את רשת מערוץ טלוויזיה לחברת תוכן. רשת סבלה מקיבעון מחשבתי שגרם לה לאחר את כל הרכבות. אמנם בעלי המניות וההנהלה גלגלו על לשונם כבר לפני תקופה ארוכה את המושג 'חברת תוכן', אך בשטח לא נעשה שום דבר מהותי. הדוגמא הטובה ביותר לכך היא הנוכחות הדלה של רשת בעולם האינטרנט.
בזמן שערוץ 10 חבר לנענע, וקשת הקימה את mako, נותרה רשת מאחור. כולם ידעו שעולם התוכן הולך לשם, אך צנגן היה ממוקד רק בטלוויזיה. הוא פחד לבצע השקעות שאת ההחזר שלהן יראה רק בעוד כמה שנים. זו הסיבה שרשת משתפת פעולה עם חברות הסלולר, שכן שם המודל הוא חלוקת הכנסות ואין צורך בהשקעה כספית. "בסופו של דבר, רשת כיום היא ערוץ טלוויזיה בלבד, בעוד קשת הפכה לאימפריה, המחזיקה בנכסי תוכן נוספים, כמו אתר אינטרנט חזק וערוץ 24. אם רשת תאבד את זיכיונה לשדר, היא תיעלם מעולם התוכן", אומר הבכיר.
זו היתה הבעיה העיקרית של רשת בשנים האחרונות. עולם התוכן השתנה, אך היא איחרה להשתנות איתו. קשת וערוץ 10 ידעו להפיץ את התוכן שלהם על כל הפלטפורמות האפשריות, ולייצר שפע של תוכן משלים אשר המשיך להדביק את הצופים לתוכניות, הרבה אחרי תום מועד שידורן. עד לאחרונה, רשת לא היתה שם כלל. "אין ריבוי פלטפורמות ברשת", מסכם הבכיר. רק לאחרונה נחתם שיתוף פעולה עם ynet, באיחור גדול מול התחרות.
אז מה צריכה רשת עכשיו, עם תום עידן צנגן? זו השאלה הקריטית ביותר ששואלים עצמם בעלי המניות שלה. באופן לא מפתיע, הדעה אחידה בקרב כל הגורמים שנשאלו - "רשת חייבת זעזוע". "רשת חייבת לשנות את ה־DNA הבסיסי שלה, שדומה מדי לחברה הסתדרותית שמרנית. גם בשיא המשבר, אנשים ברשת המשיכו ללכת הביתה ב־17:00. זה חייב להשתנות, וזה כולל שינוי מהותי בכל שדרת הניהול. רשת חייבת לאמץ לעצמה אג'נדה ולחזור להוביל, אחרת לא יהיה לה זכות קיום עצמאית", אומר הבכיר.
אודי אנג'ל צילום: אורן אגמון תהליך הבראה לא קל
גם בקרב בעלי השליטה ברשת, ברור כי החברה צריכה לעבור תהליך הבראה לא קל. בחצי השנה האחרונה מייצרת רשת לאודי אנג'ל, בעל השליטה בה, לא מעט אי נעימויות. פתאום הוא מוצא עצמו מעורב במאבק פופוליסטי של היוצרים נגדו, פתאום הוא צריך לכתת רגליים בין שותפיו כדי לגייס מהם כסף להזרמות. רשת דורשת ממנו, ומיוסי רוזן יו"ר החברה, הרבה מדי משאבים ניהוליים, במיוחד כאשר מדובר בחברה שאין סיכוי שתייצר עבורם ערך מהותי בעתיד.
קרוב לוודאי כי המנכ"ל הבא של רשת כבר לא יהיה איש טלוויזיה ברמ"ח אבריו, אלא איש ניהול רחב ראייה שמטרתו להפוך את רשת לחברת תוכן מעודכנת לסביבתה העסקית. בשלב ראשון הוא יהיה חייב לעצור את הדימום, כלומר את תזרים המזומנים השלילי, ולצמצם את הנטל שמהווה רשת כיום על בעלי מניות שלה. כחלק מגישה זו, הוצע לצנגן להישאר כסגן יו"ר ואחראי על נושא הרגולציה כדי להרחיק נושא זה מבעלי המניות.
בשלב הנוכחי לא ברור עדיין מה הן כוונות ארוכות הטווח של אודי אנג'ל לגבי רשת. המיזוג המתוכנן עם ערוץ 10 הוקפא לפי שעה, ומול קשת אין שום דיאלוג. מנגד, חוות הדעת של רו"ח יצחק סוארי משרטטת תמונה מאוד פסימית לגבי סיכויי ההישרדות של רשת בתנאי הרגולציה הנוכחיים. להערכת סוארי, גם אם יישומו מסקנות ועדת מרדכי, כלומר מעבר לרישיונות קבועים, תתקשה רשת להישאר עצמאית.
החלטתו של אנג'ל לגבי המנכ"ל הבא תעיד האם בכוונתו להישאר בעל שליטה דומיננטי בשוק הטלוויזיה המקומי, או להפוך לבעל מניות מיעוט בערוץ ממוזג. בחירת מנכ"ל דומיננטי בעל ניסיון בהבראת חברות תעיד כי רשת כאן כדי להישאר. מנכ"ל פרויקטור, שמגיע לתקופה קצרה רק במטרה לעצור את דימום המזומנים, תעיד כי בכוונת אנג'ל למזג את רשת ולהעביר את המפתחות לבעל שליטה אחר.