רוצים שנחזור אל הברזים: המדינה יוצאת למאבק במים המינרליים
המשרד להגנת הסביבה שוקל לייקר לחברות המים המינרליים את תעריפי המים לייצור, לתעריף שמשלם צרכן פרטי. החברות, שגם כך מתכווצות לטובת מכשירי הסינון הביתיים, לא יאהבו את זה
המשרד להגנת הסביבה, בראשות השר גלעד ארדן, מתכוון לצאת במהלך החודשים הקרובים בקמפיין לעידוד שתיית מי ברז במקום מים מינרליים. בנוסף, תיבחן גם אפשרות להעלות את תעריפי המים לחברות המים המינרליים השונות, מתעריף לתעשייה לתעריף צרכן פרטי. התוכנית החדשה מגיעה על רקע חשיפתם של ממצאי דו"ח שהזמין המשרד להגנת הסביבה, שנועד לקבוע את העלות הסביבתית של מי הברז לעומת מים בבקבוקים - וחשף כי שתיית מי ברז ידידותית יותר לסביבה.
"בעקבות שנים של פרסום אגרסיבי מצד חברות המים המבוקבקים, נחרתה בתודעה הציבורית תפיסה שגויה שלפיה מי הברז אינם ראויים לשתייה", נכתב בדו"ח. "דוגמה לכך ניתן למצוא במסע הפרסום הנוכחי של מי עדן, שמצהיר כי בניגוד למי ברז או מים מסוננים - מים מינרליים הם 'הדבר האמיתי'. זאת אף שכתוצאה מזיהום מקורות השאיבה התקינו גם מי עדן וגם נביעות מסננים מיוחדים, כך שהמים שהן מוכרות הם למעשה מים מסוננים ולא מים מינרליים".
זיהומים במעיינות
שלא במפתיע מגלה המחקר, כי העלות הסביבתית של מים בבקבוקים גבוהה משמעותית מעלות מי ברז - וכי תרומת המים המינרליים לבריאות מוטלת בספק. לפי המחקר, חברות המים המינרליים משלמות למדינה 4.8 שקלים על כל קוב מים שהן שואבות (תעריף לתעשייה), בעוד שהצרכן משלם על צריכה ביתית 12.5 שקל לקוב. אותו צרכן פוגש לאחר מכן את המים שנשאבו על ידי החברות בחנויות השונות במחיר הגבוה עד פי 1,000 מעלות השאיבה לחברה. ולמרות זאת, ממצאי המחקר מראים כי 52% מצריכת המים בישראל נעשית באמצעות בקבוקים.
מבחינה בריאותית, התועלת של המים המינרליים מעולם לא הוכחה, ומי עדן ונביעות אף סבלו מזיהומים במעיינות שאילצו אותן להפסיק שאיבה ולהוריד מוצרים מהמדפים בתקופות מסוימות. כמו כן, מחקרים שבוצעו בארצות הברית מצביעים על הסכנה הטמונה באחסנה לא נכונה של המים המבוקבקים, שעלולה לגרום לזליגת חומרים מהפלסטיק למים עצמם.
מחברת נביעות נמסר: "הדו"ח אינו מוכר לנו. המים המינרליים הטבעיים שלנו עומדים בכל תקנות משרד הבריאות, המשרד להגנת הסביבה והרשויות הרלבנטיות". ממי עדן נמסר כי "החברה מספקת מי מעיין טבעיים ואיכותיים, הנבדקים מדי שעה, ועומדים בכל הסטנדרטים והתקנות".
נביעות עוברת להפסד
על רקע המחקר פרסמה אתמול נביעות את תוצאותיה הכספיות לרבעון הראשון של 2011, שחשפו את המשך הידרדרות ענף המים המינרליים מול התחרות הגוברת מצד המכשירים לטיהור: תמי 4 ואלקטרה.
ברבעון הראשון של השנה רשמה נביעות הפסד תפעולי של 4.2 מיליון שקל, לעומת רווח תפעולי של מיליון שקל ברבעון המקביל. ההרעה בתוצאות נביעות מצויה כמעט בכל אחד מסעיפי הדו"ח הכספי. מכירות החברה ירדו ברבעון ב־8.4% להיקף של 68.9 מיליון שקל, בשל ירידה בכמות המים שנמכרה בבקבוקים. כמו כן, שיעור הרווח הגולמי נשחק ל־55.5% לעומת 59.1% ברבעון המקביל, והפסד של 3.7 מיליון שקל לעומת רווח נקי של 0.1 מיליון שקל בתקופה המקבילה.