$
פרסום ושיווק

"חוק הספרים - היטל קנייה לא יעיל על הקוראים; רק 8% יגיעו לסופר"

כך אומר שר מהליכוד בעקבות אישור החוק בוועדת השרים. לפי החישובים שערכו באוצר, סופר יקבל תוספת של כ־4,000 שקל לכותר עבור אותם 18 חודשי הגנה. הצרכנים, לעומת זאת, ישלמו במצטבר כ־50 אלף שקל יותר

תומר אביטל ואורנה יפת 20:1810.06.12

"אנשי המקצוע אמרו בדיון הוועדת השרים כי חוק הספרים למעשה מעלה את המחירים של ספרים בצורה מלאכותית ל־80 שקל לספר, לפי הערכות, כאשר רק 8% ילכו לסופר ו־92% יתחלקו בין חנות הספרים להוצאה לאור. זה היטל קנייה לא יעיל על הקוראים, שיעשיר בעיקר את החנויות ואת ההוצאות לאור. נוסף על כך, החוק יחול על ספרים מכל הסוגים, כגון ספרי בישול וטיולים, שלרגולטור אין כלל כוונה לעודד". כך אמר ל"כלכליסט" שר מהליכוד.

 

ועדת השרים לחקיקה אישרה היום את חוק הספרים, שמבקש להגן על התמלוגים של סופרים עבור יצירות חדשות. מדובר בתזכיר חוק ממשלתי "צמחוני", שלא כולל הקמת קרן לסופרים וכלל לא מתערב בשוק חנויות הספרים הנשלט על ידי הדואפול של סטימצקי וצומת ספרים, החולשות על 80% מהשוק.

 

חנות של צומת ספרים. "נלמד את הצעת החוק ואז נביע עמדה" חנות של צומת ספרים. "נלמד את הצעת החוק ואז נביע עמדה" צילום: יוני רייף

 

חוק הספרים קובע כי במהלך 18 החודשים הראשונים מתאריך הוצאת הספר, ייאסר לשנות את המחיר לצרכן (מלבד הנחות מזעריות בגובה של 10% לכל היותר). שיעור התמלוגים לסופר יעמוד באותה תקופה על 8% מהמחיר הנקוב לצרכן. אם יימכרו באותה העת יותר מ־6,000 עותקים, יעלה שיעור התמלוגים ל־10%. החוק שאושר יותקן כהוראת שעה לתקופה של שלוש שנים, שבמהלכן תיבחן יעילותו בהתבסס על נתונים שייאספו. הצעת החוק תועלה לקריאה ראשונה בכנסת בהמשך השבוע, ול"כלכליסט" נודע כי היא לא תחול על ספרי קודש.

 

לפי החישובים שערכו באוצר, הסופר יקבל בסך הכל תוספת של כ־4,000 שקל לכותר עבור אותם 18 חודשי הגנה. הצרכנים, לעומת זאת, ישלמו במצטבר כ־50 אלף שקל יותר.

 

המצדדים בחוק מסבירים כי גם אם בטוח הקצר מחירו של הספר יעלה, בטווח הארוך זה יוזיל את מחירי הספרים בענף, כי כיום המו"לים קובעים מחיר גבוה של 89 שקל לספר כדי לממן את התחרות בין רשתות הספרים. "מחירו של ספר צריך לעמוד על 60–70 שקל, וזה מה שיקרה אחרי שהחוק יעבור", מסביר גורם בענף.

 

לעומתם, המתנגדים לחוק אומרים כי המחיר של ספר יחיד לא יירד באופן משמעותי אלא לכל היותר ב־10 שקלים — וזה לא מה שישנה את המצב בענף. לדבריהם, "העובדה שבעקבות החוק יעלה סכום המינימום שישולם לסופר ויעמוד על 5–6 שקלים לספר לא תאפשר להוזיל את מחיר הספר משמעותית, כי בדרך יש גם מרווח של הקמעונאי ועמלת הפצה למפיץ". גורם בשוק העריך כי אם בשנה שעברה נמכרו 16 מיליון ספרים בישראל, החוק יוריד את מספרם ל־8 מיליון בשנה בלבד. "כל שוק הספרים שמגלגל 1.5 מיליארד שקל יצטמצם".

 

בכיר אחר בענף סבור אף הוא כי החוק מחמיץ את העיקר: הבעלות הצולבת. "אמנם אין מחלוקת שהמצב בענף קשה, אבל הבעיה העיקרית היא הבעלות הצולבת של צומת ספרים על הוצאת כנרת־זמורה־ביתן. בעוד שסטימצקי אינה הבעלים של אף הוצאה ואינה יכולה לקבוע להוצאות את מחיר הספר, צומת ספרים יכולה — גם לאחר אישור החוק — לקבוע שהיא מוכרת ספר של ההוצאה שבבעלותה ב־38 שקל, וזה יחסל את מכירות סטימצקי".

 

אותו גורם העריך כי לאחר העברת החוק, אף הוצאת ספרים לא תסכים להוציא לאור ספר של סופר צעיר בגלל המחיר הגבוה שבו הוא יימכר, "ושוב הענף יישאר עם כמה סופרים חזקים ששולטים בשוק".

 

יו"ר התאחדות הוצאות הספרים בישראל ירון סדן מסר באותו עניין כי "רשות ההגבלים העסקיים גילתה במשך שנים אוזלת יד בטיפולה בהשלכות החמורות של כשל שוק זה, אף שברור שזה היה תפקידה".

 

מנכ"לית סטימצקי איריס בראל הביעה אתמול קורת רוח: "סטימצקי פעלה ללא ליאות בשנתיים האחרונות לקידום חוק המבטיח תגמול הולם לסופרי המקור בישראל", אמרה.

 

תגובת צומת ספרים: "נלמד את הצעת החוק ואז נביע עמדה". 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x