ערוץ 9: "נתוני הצפייה של ועדת המדרוג פגומים"
הערוץ פנה לוועדה שבודקת את נתוני הצפייה בטלוויזיה בטענה שהנתונים של צפיית העולים מרוסיה אינם סבירים: "לפי נתוני הוועדה האוכלוסיה הרוסית כמעט פסקה לראות טלוויזיה"
ערוץ 9 טוען כי יש פגם במדידת נתוני הצפייה של פאנל עולי ברה"מ לשעבר. "בשנתיים האחרונות חל שינוי בלתי מוסבר בנתוני הוועדה המתייחסים לערוץ 9 ולאוכלוסיית העולים דוברי הרוסית, שאין לו הסבר סביר", נכתב במכתב שנשלח מעו"ד של ערוץ 9 למנהלי הוועדה למדרוג. הערוץ תובע להקים גוף חיצוני
"לפי נתוני הוועדה למדרוג, האוכלוסיה הרוסית כמעט פסקה לראות טלוויזיה", מסביר מנכ"ל ערוץ 9 ליאוניד בלחמן. "אני לא מתלונן שהערוץ מקבל פחות רייטינג, נראה כי לפי הוועדה אוכלוסיית העולים מרוסיה, המונה כמיליון איש, הפסיקה לראות טלוויזיה בכלל גם בערוצים אחרים. באופן מסורתי רוסים ראו שעה וחצי יותר טלוויזיה מהאוכלוסיה הוותיקה, אבל פתאום, החל מאמצע 2010, הרגלי הצפייה התהפכו".
הוועדה למדרוג מודדת מדי יום את נתוני הצפייה בטלוויזיה. מלבד פאנל לכלל משקי הבית ולאוכלוסיה היהודית יש גם תת פאנל לעולים. ערוץ 9 הוא ערוץ ייעודי בשפה הרוסית הממומן באמצעות פרסומות ועל בסיס הרייטינג הוא מנהל את הפעילות המסחרית שלו.
בלחמן מבסס את הטענות שלו על בדיקה מעמיקה שנעשתה בחצי השנה האחרונה, לבקשת הערוץ, על ידי ועדה בראשות פרופ' קמיל פוקס וד"ר אלק אפשטיין, מומחה לסוציולוגיה מהאוניברסיטה העברית. הוועדה בדקה את נתוני התקופה החל מאמצע 2010.
לטענת פרופ' פוקס, עד אמצע 2010 היה שיעור הצפייה של האוכלוסיה הרוסית גבוה יותר בכ-5% משיעור הצפייה של האוכלוסייה הכללית. אולם באוקטובר 2010 ירד הפער ל-3%, ובשנת 2011 צנח פעם נוספת, והגיע לשיעור נמוך יותר משיעור הצפייה בקרב האוכלוסייה הכללית.
לדברי פוקס "לא ניתן להסביר את הירידה החדה בשנתיים האחרונות בשיעור הצפייה בקרב אוכלוסיית העולים אלא בשינויים משמעותיים ומובהקים סטטיסטית בתת הפאנל האמור לייצג את אוכלוסיית העולים, כך שאחוזי הצפייה של הפאנל הזה עשויים לאמוד בצורה מוטה את הרגלי הצפייה של אוכלוסיית היעד".
ד"ר אפשטיין מצביע גם הוא על קשיים במדגם העולים, לרבות תת-ייצוג חמור לעולים שהגיעו לארץ בשבע השנים האחרונות, קבוצה המהווה כ-15% מאוכלוסיית העולים ומונה 100 אלף מאוכלוסיית העולים בישראל.
לאחרונה טענו צ'רלטון וערוץ 9 כי נתוני הוועדה למדרוג אינם מייצגים את אחוזי הצפייה האמיתיים במשחקי היורו, טוען
תגובת מנכ"לית הוועדה הישראלית למדרוג, דר' יפעת בן חי-שגב, לטענות: "אין שום חדש בבדיקה. העובדה שבקרב אוכלוסיית בתי העולים בפאנל נרשמה ירידה בסך הצפייה ידועה לנו ונבדקה באמצעים שעומדים לרשותנו, אשר לא הצביעו על בעיה בתקפות הפאנל. כדי להבין את התופעה הזו יש צורך באמצעי מחקר כמותיים ואיכותיים רחבים לאורך זמן, כפי שהוצע לערוץ 9.
"לצערי ערוץ 9 בחר בדרך מתודולוגית לא נכונה. ההתייחסות שהועברה לנו לוקה בבורות, באי דיוקים ובאי הבנה של תהליך הגיוס לפאנל, ומכאן גם המסקנות המוטעות אליהם מגיעים המחברים. נראה שערוץ 9 לא באמת מחפש את חקר האמת, אלא מנסה לתלות את הירידה בצפייה בו במערכת המדידה (בחזקת הרקדן הטוען כי הרצפה עקומה). לנוכח זאת אין שום הצדקה לבדיקה חיצונית, שממילא מתקיימת באופן שוטף על ידי פרופ' צבי גילולה מהאוניברסיטה העברית. כך או כך הם יכולים להציג בקשתם למליאת הוועדה וזו תדון בה כמקובל".