"לוקחים מקור הכנסה חשוב והורסים אותו"
המכרז החדש של משרד הבריאות מסיט אליו את התשלומים שמעבירות חברות תחליפי החלב - במקום שיגיעו ישירות לבתי החולים. מנהל איכילוב גבי ברבש: "האוצר עלול לשים יד על הכסף לטובת חוסרים אחרים במערכת הבריאות"
המכרז החדש של משרד הבריאות לאספקת תחליפי חלב אם למחלקות היולדות מעורר תרעומת בקרב ראשי בתי החולים. עד כה נהגו חברות תחליפי החלב לשלם מדי שנה עשרות מיליוני שקלים לבתי החולים - בתמורה לקבלת מעמד של ספק בלעדי בכל מוסד רפואי. אולם לפי המכרז החדש, אותם כספים יוסטו מבתי החולים למשרד הבריאות והמשרד הוא זה שיחליט לאן לתעל את הכסף.
סוף לבלעדיות
מנכ"ל משרד הבריאות פרופ' רוני גמזו אמר אתמול (ב') כי "אין לבתי החולים על מה להתרעם. התמלוגים מחברות תחליפי החלב יגיעו אליהם, ואם הם יהיו גבוהים מאוד, יכול להיות שמשרד הבריאות יתערב ויפנה חלק מהתמלוגים למקומות אחרים לטובת הציבור".
לעומתו, מנהל בית החולים איכילוב פרופ' גבי ברבש אמר כי "אנחנו מאוד לא שקטים מהשינוי במכרז החדש. גם אם ההנהלה הנוכחית של משרד הבריאות מתחייבת להעביר לנו את הכסף היום, מה יהיה מחר אם ההנהלה תתחלף והכסף לא יימצא בידינו? בתקציב משרד הבריאות ישנם הרבה חוסרים ולדעתי משרד האוצר עלול לשים יד על הכסף שחברות תחליפי החלב יעבירו למשרד הבריאות. זו בעיה אמיתית".
ברבש הוסיף כי "המכרז של משרד הבריאות הוכן בצורה מאוד מתוחכמת. בנו שם את כל מארג הלחצים שניתן להפעיל על האינטרסים של חברות תחליפי החלב ושל בתי החולים. עד היום הפנינו את הכסף מהחברות לקידום בתי החולים ליולדות, לבית חולים לילדים ולעוד מקומות שנזקקו לו. עכשיו יש לכסף הזה כמה בעלים. לוקחים פרויקט שהיה מקור הכנסה חשוב לבתי החולים והורסים אותו".
סגן מנהל בית החולים רמב״ם פרופ' שמעון רייסנר חיזק את דבריו של ברבש באומרו כי "בזכות הכנסה זו, הצלחנו השנה לפתוח ארבע מיטות נוספות בפגייה של רמב"ם. המשמעות מבחינת הרווחה של הפגים והיולדות באזור חיפה והצפון הארץ היא עצומה. אני רוצה להאמין שהתקציב ימשיך להגיע לבתי החולים".
השיווק יתייקר
לא רק בתי החולים אינם מרוצים מהמהלך החדש של משרד הבריאות אלא גם חברות תחליפי החלב. אלו חוששות מפגיעה במיצוב העסקי שלהן: מדי שנה הן נהגו לשלם כ־50 מיליון שקל למחלקות היולדות ובתמורה זכו לדריסת רגל בלעדית בכל מוסד רפואי. בטווח הארוך הוכח שהמהלך השתלם להן, כי אמהות שקיבלו בחינם תחליף חלב בימים הראשונים שלאחר הלידה, נטו להעדיף את המותג גם לאחר שהן שוחררו לביתן - וכך זכו החברות לנתחי שוק איתנים. זאת ועוד: המכרזים החדשים גם מבטלים את מעמד הספק הבלעדי שממנו נהנו חברות תחליפי החלב עד כה, מאחר שהם מחייבים את בתי החולים להציע שני תחליפים של חלב אם בכל מחלקה.
גורם בכיר בענף תחליפי החלב אמר אתמול ל"כלכליסט" כי "החברות משלמות כסף כדי להיכנס למחלקות היולדות כי זה עוזר להן מבחינה שיווקית להגיע ליולדת. על פי המכרז החדש, כאשר הכסף יעבור למשרד הבריאות, אין לי אפשרות לדעת לאן הוא ילך ולמי הוא יועבר, ולא תהיה לי שליטה על מה שיקרה עם מזון התינוקות שלי בבית החולים כי אאבד את הבלעדיות. נוסף על כך אצטרך להגדיל את תקציב השיווק - כי בהיעדר בלעדיות, אצטרך להתאמץ יותר בשכנוע היולדת להעדיף אותי על פני האחרים. אז איך אחרי כל זה משרד הבריאות עוד מצפה שהמכרז יוביל להורדת המחירים של תחליפי החלב?".
לעומתו, איתן כהן, המנהל האדמיניסטרטיבי של בית חולים ברזילי, מוטרד פחות מהעברת הכספים למשרד הבריאות. לדבריו, "בתי החולים בפריפריה תמיד סובלים ממחסור בתקציב. גם היום, כשאני מקבל את הכסף מחברות תחליפי החלב, הוא לא מספיק לי לרכישת מכשור רפואי. אני סומך על משרד הבריאות שיידע לחלק את התקציב בצורה נכונה".