"ההקלות שניתנו לערוץ 2 הן מכה ליצירה הישראלית"
הצעת החוק שאישרה הכנסת ביום שישי לפנות בוקר מפחיתה באופן משמעותי את היקף ההשקעה שיצטרכו הזכייניות קשת ורשת להשקיע בסוגה עילית בשנים הקרובות. היוצרים: "מהיום נראה על המסך בעיקר ריאליטי"
היום (ב') ייפגשו כל ראשי האיגודים של היוצרים בטלוויזיה - הבמאים, התסריטאים, המפיקים, השחקנים והעורכים - כדי לשקול את צעדיהם בעקבות אישור הצעת החוק לתיקון חוק רשות השנייה, שעברה בכנסת ביום חמישי.
ההצעה שאישרה הכנסת לא רק מאריכה את הזכיון שקיבל ערוץ 10 בשנתיים, אלא גם מעניקה לזכייניות ערוץ 2 הקלות במחויבויות התוכן שלהן בתחום הסוגה העילית. הזכייניות יוכלו לדחות 27% מההשקעה שלהן בסוגה עילית עד 2015 ולהשיב את הסכום המקוצץ לאורך שש השנים שלאחריהן. במילים אחרת, יצטרכו זכייניות 2 להפנות בשנתיים הקרובות פחות כסף להפקת תוכניות מקור איכותיות מכפי שהתחייבו.
"זו מכה ליצירה הישראלית", אמר ל"כלכליסט" שחר בוצר, מנכ"ל ארגון השחקנים בישראל שח"ם. "אנחנו שוקלים את צעדנו גם במישור המשפטי, שוקלים לפנות לבג"ץ, ויהיו גם צעדי מחאה בשבועות הקרובים. החשכת מסך זה צעד אחרון. היצירה המקורית בשנים האחרונות גם ככה בקושי חיה".
בוצר, שנכח בדיון טרם אישור הצעת החוק בוועדת הכלכלה, ראה את הקלות שבה הזכייניות קיבלו את מבוקשן, וכיצד הוכנסו להצעת החוק הקלות במחוייבויות שמטילה עליהן מועצת הרשות השניה, שלמעשה, נעדרה כליל מההליך.
ועדת לוקר בראשות מנכ"ל משרד ראש הממשלה שגיבשה את ההמלצות עם הפוליטיקאים שהרימו יד בעד ביטול המחוייבויות, רוקנו אותה למעשה מתוכן. שוב, הסתבר, שליצירה הישראלית אין לוביסט חזק מספיק בכנסת.
"בושה שהחלטה כזאת התקבלה ערב בחירות"
לדברי בוצר, "אנחנו רואים את קבלת ההחלטה באור חמור. משרד ראש הממשלה ישב רק עם הזכייניות. אותנו אף אחד לא זימן ואיתנו אף אחד לא התייעץ. אנחנו מאוד בעד ההחלטה ביחס לערוץ 10, אבל בתוכה הכניסו פנימה באישון לילה יחד עם מנכ"ל קשת אבי ניר ומנכ"ל רשת אבי צבי, גם החלטה לדחות לזכייניות ערוץ 2 חלק מחובות העבר וגם לפרוס 27% ממחויבויות התוכן העתידיות. זה אומר שבערוץ 2 בשנים הקרובות יראו בעיקר תוכניות ריאליטי או תוכניות קנויות מחו"ל. בושה שהתקבלה החלטה כזאת בלילה אחד, ערב בחירות. ההחלטה להוריד את ההשקעה ביצירה בערוץ 2 לא היתה דחופה בשום צורה, אין שום דבר שמנע דיון רציני ומהותי בנושא הזה עם הרשות השניה, שהיא הרגולטור, והנושא יכול היה לחכות לאחר הבחירות. מה היה הלחץ? עשו את זה כדי שרשת וקשת לא ייצאו נגד ההסדר עם ערוץ 10. היו הרבה אופציות אחרות לפני הפגיעה בסוגה העילית – כמו פגיעה בריאליטי, או לדחות את התמלוגים של הרשות השניה בכמה שנים".
יו"ר איגוד המפיקים אסף אמיר, שנשא נאום נוקב בדיון בוועדת הכלכלה, אמר ל"כלכליסט" אתמול כי הוא חושב שכל ההליך היה לא ראוי: "העובדה שהביאו את ערוץ 10 עד חודש לפני הבחירות כדי לקבל אישור לשדר – היא בעייתית, זה היה מהלך של משרד ראש הממשלה, אבל העובדה שערוץ 2 קפצו על זה והגיעו להישגים שפוגעים בסוגה העילית, זה מהלך ציני ואני מצטער עליו. יש בעיות לערוץ 2 ובלי ספק צריך לפתור אותן, אבל העיתוי של המהלך כמה שבועות לפני הבחירות הוא משהו שבעיני לא ייזכר לטובה לאף אחד ממשתתפי האירוע הזה".
לגבי הפגיעה בתוכן, עקב הורדת הדרישות בתחום הסוגה העילית, אומר אמיר: "אנחנו הולכים כל הזמן ומרדדים את המסך. זה עוד צעד אחד במסלול הזה. יכול להיות שאנחנו פורחים בריאליטי ושלא צריך בכלל טלוויזיה בעברית. תכנים מיובאים, שנכון, אנחנו נהנים מהם, הם לא תרבות ישראלית, ולכן הם לא צריכים להיות הדבר היחידי. ממש לא מדובר פה בז'אנר של דוסטויבסקי, אלא בסדרות כמו רמזור".
"הממשלה יצרה כאוס בתקשורת ואז נעלמה"
ח"כ נחמן שי, טוען שחברי הכנסת, והוא ביניהם, היו אנוסים לאשר את ההסדר בדיון בוועדת הכלכלה של הכנסת לפני העברתו להצבעה במליאה ביום חמישי, יום המושב האחרון של הכנסת.
"מדובר היה למעשה במצב של אין ברירה. הממשלה גררה אותנו לשם. היא יצרה את זה", אומר שי. "יש שר תקשורת, בשם משה כחלון, אבל לא ראו אותו שם. מאז רפורמת הטלפונים הוא בפועל לא קיים, כאילו הוא עשה את שלו בשוק התקשורת וכעת נמצא במגמת פרישה. הממשלה יצרה כאוס בשוק התקשורת במדינת ישראל ונעלמה. היא טענה שתביא לרפורמה של מעבר לרשיונות מזכיונות - לא דובים ולא ציפורים, שום דבר מזה לא יצא לפועל, בלבלו את השוק לחלוטין, כשלא היתה סיבה להפסיק את הזכיונות. הרסו את השיטה הקיימת בלי להביא תחתיה שיטה חדשה".
אז מדוע למרות הביקורת שיש לך הצבעת בעד הצעת החוק ביום חמישי בוועדת הכלכלה?
שי: "כי יש פה שוק מקרטע, השוק הוא באמת במשבר עמוק. המשבר בערוץ 10 ו־2 הוא אמיתי. ההאטה הכלכלית, צמצום תקציבי הפרסום, כל הדברים האלה מקטינים את נפח הפעילות ומאיימים על קיומם. ברור שהיוצרים נפגעו באיזשהו מקום, זאת עובדה, צריך לחשוב על איך מסייעים להם. המדינה מצידה ויתרה על רוב ההכנסות שלה, אין יותר תמלוגים אלא רק דמי זכיון לרשות השניה. הפתרון הזה הוא הרע במיעוטו, אך גם פתרון גרוע הוא פתרון. ידעתי שזה יפול על צוואר היוצרים, אבל גם הם מעדיפים את המעט על פני כלום. אני מאמין שאלמלא הסיכום, ערוץ 10 היה נסגר, ערוץ 2 היה שורד, היה מתפנה לו עוד נפח פרסום, אבל אני לא רוצה לחיות רק עם ערוץ מסחרי אחד וערוץ חדשות אחד. לא כפו עלי להצביע בעד ההסדר וזה הפתרון היחיד שניתן היה להגיע אליו באותן נסיבות. צריך לזכור שגם לא הותירו זמן, הצבענו על כך רגע לפני פיזור הכנסת, זה היה היום האחרון שלה והיינו חייבים לעשות את זה".
אילת מצגר, מנכ"לית הרשות השנייה: "הסדר התוכן שגובש בחקיקה לגבי ערוץ 2 משיג מספר מטרות. הרשות עמדה על כך שלערוץ לא הופחתו מחויבויות התוכן של המכרז מ־2005 . ניתנה אפשרות לנייד חלק ממחויבויות הסוגה העילית לתקופה שלאחר תחילת הרישיון. בדרך זו מובטח כי בתקופת הרישיון בה מחויבויות התוכן של הערוצים המשדרים נמוכות בהרבה תהיה השקעה משמעותית בתוכניות מסוגה עילית העומדת על פי 3 מהמחויבות הבסיסית המוגדרת בחוק".