האלכוהול הזול משלם מחיר יקר: המס על משקאות צפוי להתייקר מחודש יולי
במסגרת דיוני התקציב החליט האוצר להקדים את הרפורמה למיסוי על משקאות חריפים ולהעלות את המס על ליטר כוהל מ־85 ל־105 שקל. הנפגעים העיקריים: יצרנים של משקאות זולים עם שיעור אלכוהול גבוה, שיאבדו את היתרון על מותגים מיובאים
בתחילת יולי הקרוב מחירי האלכוהול בישראל הולכים להשתנות. הסיבה: רפורמה למיסוי המשקאות החריפים בישראל, שעליה הכריז האוצר כבר לפני שלוש שנים ועברה עדכון של הדקה ה־90, כחלק מדיוני התקציב.
- "לא נוותר, נמשיך במאבק נגד הכפלת המס על בירה"
- טמפו: מכירות האלכוהול עלו ב-9% ברבעון הראשון
- שינויים בהרגלי השתייה
במסגרת הרפורמה נקבע כי משקאות חריפים ימוסו לפי שיעור האלכוהול שלהם (כלומר, על צריכת משקאות בעלי שיעור גבוה של אלכוהול ישולם יותר מס), ולא לפי המחיר שבו נמכרו לצרכן, כפי שהיה נהוג עד הרפורמה.
בדיוני התקציב הוחלט להקדים את יישום השלב האחרון של הרפורמה מחודש ינואר 2014 לחודש יולי השנה, וכן להעמיד את המס על 105 שקל לליטר כוהל (100% אלכוהול) במקום 85 שקל לליטר כוהל, כפי שתוכנן בתחילה. המשמעות: פגיעה בעיקר בצרכנים של משקאות בעלי שיעור אלכוהול גבוה במיוחד. עיקר הפגיעה יורגש בקרב צרכנים שצורכים משקאות זולים יחסית, שמחירם צפוי להתייקר בשיעור משמעותי ביחס למשקאות פרימיום, שם משקל המס מהמחיר הסופי יהיה נמוך יותר.
לשם המחשה, אם כיום בקבוק של עלית הארק עולה לצרכן 35 שקל (כ־15 שקל מתוכם משולמים על מס קנייה), מ־1 ביולי יגדל רכיב המס על אותו בקבוק ל־42 שקל — מה שיגדיל את מחיר הבקבוק ל־62 שקל, עלייה של 77% במחיר המשקה. לדברי כל העוסקים בענף, לעלייה יכולות להיות שתי השפעות אפשריות: או שהצרכנים יוותרו על שתיית משקאות אלכוהוליים חריפים או שייאלצו לקנות משקאות יקרים יותר.
"מכת מוות ליצרני אלכוהול מקומיים"
ההיגיון מאחורי הרפורמה פשוט: למדינה יש אינטרס למנוע מוצרים זולים עתירי אלכוהול. את המס החברתי הזה, שנועד למנוע תופעות של השתכרות בני נוער ואלימות, ישלמו לצד אותם בני נוער גם צרכנים רגילים של אלכוהול עממי, ובראש ובראשונה יצרני מותגי האלכוהול המקומיים כמו וודקה גולד או עלית הארק, שמעתה פער המחיר בינם לבין מוצרי הפרימיום יצטמצם משמעותית.
כאשר בקבוק וודקה פשוטה יעלה 60 שקל ובקבוק פינלנדיה יעלה 90–100 שקל, יהיו הרבה יותר צרכנים שישלמו את ההפרש כדי לשתות משקה ממותג הנתפס כאיכותי יותר. אתמול אמרו ל"כלכליסט" שלא לציטוט כמה מהשחקנים הגדולים בענף כי הרפורמה כבר מפחיתה את צריכת האלכוהול מתוצרת מקומית, והכניסה הסופית שלה לתוקף עלולה להמיט על הענף "מכת מוות", לדבריהם.
ערן יעקב, סמנכ"ל רשות המסים, אמר אתמול ל"כלכליסט" כי המדינה נתנה ליצרנים תקופת מעבר של שלוש שנים מהמועד שבו הודיעה על הרפורמה ועד תחילת היישום שלה, ולכן "הטענה של היצרנים הקטנים במובן מסוים לא הגונה. האם נכון להתחשב ביצרנים הקטנים? אני לא בטוח. אולי בשלוש השנים האלה מתו עוד כמה ילדים כי היה אלכוהול זול? זה שאלה לא פשוטה".
זה לא מדויק. בדקה ה־90 הגדילו את רף המס והקדימו את תאריך הביצוע.
"חלק מהמדינות שאליהן השוונו את שיעורי המס ברפורמה שנכתבה לפני שלוש שנים העלו בשלוש השנים האחרונות את המס, אז גם ישראל עשתה את זה מסיבותיה שלה ובראשן הנזקים מהמשקאות האלה. המדינה החליטה שמבחינת סדר העדיפות שלה, של ייקור מסים לטובת התקציב, נכון להעלות את המס על אלכוהול במקום לקחת יותר מס מזקנים או ממעוטי יכולת".
הרפורמה הופכת את ישראל לאחת המדינות היקרות בעולם במיסוי של משקאות חריפים.
"אנחנו עדיין לא הכי יקרים בעולם. נכון, הפכנו להיות לא מאוד זולים על אלכוהול, ואנחנו לא מסתתרים. עברנו למס קצוב כי ככה ארגון הבריאות העולמי אומר ואין גוף בעולם שלא תומך בזה. אז יכול להיות שייפגע ייצור מקומי כלשהו אבל נתנו להם מעל ומעבר".
יבואני מותגי פרימיום מברכים על הרפורמה
מי שמברך על הרפורמה הם יבואני מותגי הפרימיום, שאמורים להיות המרוויחים הגדולים מהקטנת הפער בין המשקאות הזולים ליקרים. לדברי דובי פיינטוך, מנכ"ל ובעלים של י.ד עסקים, יבואנית וויסקי ג'ים בים וקוניאק הנסי, אמר אתמול כי "רשות המסים הסתכלה קדימה על האופק ולא רק על אינטרסים של אנשים בשוק. מהי בדיוק 'התעשייה המקומית'? התעשייה שמייבאת טנקרים של אלכוהול ומוסיפה להם מים כדי להוריד את שיעור האלכוהול ל־40%? זה נקרא תעשייה? רוב ההוצאה היא על יבוא של אלכוהול, לא על בקבוק ולא על מילוי. אז יפחידו אותנו שהתעשייה תיהרס? קשה לקרוא לזה תעשייה".
לדברי פיינטוך, בעקבות המהלך "אנשים יתחילו להתרגל למשקאות איכותיים. אם הם היו קונים וודקה מקומית של גרושניקים, אני מבטיח שיקבלו לפחות דבר טוב ולא יהיו להם בעיות בריאותיות. אז ארק אשכוליות יעלה יותר, אבל למה לתת לאדם שמייצר ארק או וודקה מקומית פריבילגיה על יבוא? כי זו תעשייה שמעסיקה מאות עובדים? זו תעשייה קטנה. ייקח זמן להסתגל לרפורמה כמו כל דבר חדש, אבל סך הכל הצרכנים ייהנו מעתיד טוב ואיכותי יותר לאורך שנים", סיכם.