מאזינים לרדיו מחו"ל ברשת? בקרוב תשמעו שם ג'ינגלים בעברית
אדיו, המשווקת זמן פרסום לתחנות רדיו אונליין, מציעה למפרסמים לשדר בתחנות הרדיו הבינלאומיות הגדולות ברשת פרסומות ממוקדות בעברית למאזינים ישראלים. הטכנולוגיה שרכשה החברה מאתרת גולשים לפי מיקום ושותלת פרסומות רלבנטיות גם בארכיון
בכל חודש גולשים ישראלים מאזינים 400 אלף שעות במצטבר לתחנת הרדיו האינטרנטית jazzradio, המשדרת מניו יורק מוזיקת ג'אז ב־32 ערוצים. לתחנה־האחות שלה,DI.FM, המתמחה במוזיקה אלקטרונית, מאזינים ישראלים במצטבר 440 אלף שעות בכל חודש.
עבור חברות ישראליות פרסום בתחנות רדיו אונליין בינלאומיות הוא הזדמנות להגיע לקהל שונה לחלוטין מזה שמאזין לתחנות הרדיו הוותיקות: קהל צעיר, מעודכן, הייטקיסטי. אלא שעד לאחרונה למפרסמים הישראלים לא היתה גישה לקהל הזה, שנחשף אוטומטית לפרסומות האמריקאיות המשודרות בתחנות, אף שאלה אינן רלבנטיות עבורו.
בשבועות האחרונים המצב השתנה, וכעת צפויים מאזיני התחנות הישראלים להיתקל בפרסומות לחברת החשמל או לרשת מוזס במקום בתשדירים של ורייזון או סטארבקס. השינוי הוא תוצאה של הסכם שיתוף פעולה שנחתם בין חברת אדיו (ADiO) הישראלית, העוסקת בקידום עסקאות פרסום ברדיו דיגיטלי, לבין חברת Adswizz האמריקאית, שפיתחה פלטפורמה לפרסום בכמה מתחנות הרדיו האינטרנטיות הבולטות בעולם.
שיתוף הפעולה הזה הגדיל משמעותית את כמות תחנות הרדיו שאדיו משווקת בהן פרסום לחברות ישראליות.
פרסומת לפי מיקום
אדיו הוקמה בספטמבר 2012 ושיווקה עד היום בעיקר זמן פרסום לתחנות רדיו אונליין ישראליות כמו ClickFM ורדיו ynet. אולם כעת, בעזרת שיתוף הפעולה עם Adswizz, היא מציעה למפרסמים מגוון רחב של תחנות בינלאומיות פופולריות, ובהן jango ו־musicovery. כחלק מההסכם תשווק אדיו בבלעדיות לתחנות רדיו אונליין ישראליות את הטכנולוגיה שפיתחה Adswizz.
אחת היכולות המעניינות של הטכנולוגיה מכונה Geo Targeting - פילוח מאזינים לפי מיקום גיאוגרפי והתאמת הפרסום למידע הזה. יכולת זו תאפשר לתחנות רדיו ישראליות לזהות ישראלים המתגוררים בחו"ל המאזינים להן דרך האינטרנט, ובאמצעות רשת הפרסום של Adswizz יותאם להם פרסום רלבנטי. עבור התחנות מדובר כמובן בפוטנציאל להגדלת ההכנסות מפרסום.
פונקציה נוספת של המערכת תאפשר לתחנות רדיו אונליין ולתחנות רגילות להרוויח מארכיון השידורים שלהן באינטרנט. כיום מציעות התחנות בדרך כלל ארכיון שידורים נטול פרסומות, כיוון שאין טעם מבחינתן לשבץ בתוכנית ארכיונית פרסומת למבצע חדש של בזק שתוך כמה חודשים כבר לא תהיה אקטואלית עבור החברה או המאזינים. הטכנולוגיה של Adswizz מאפשרת להשתיל בקביעות פרסומות עדכניות ומשתנות בתוכניות הארכיון, כך שאלה יתאימו לקמפיין ולמבצע שנמצא באוויר בזמן מסוים. המערכת של Adswizz עולה לתחנות הרדיו כמה אלפי דולרים.
לאדיו אחראי זוג שותפים: דרור גנות, המכהן כמנכ"ל החברה, ששימש בעבר כמנהל חטיבת הדיגיטל של עיתון "הארץ" וכמנכ"ל רדיו 99FM, וכפיר נח, סמנכ"ל הטכנולוגיות, שהיה בעברו סמנכ"ל הנדסה בתחנות רדיו אזוריות כרדיו ללא הפסקה ו־99FM.
בקרוב גם ברדיו האזורי
"ההאזנה לרדיו אונליין צומחת בכל העולם ומשלימה את ההאזנה לרדיו הרגיל, לא מחליפה אותה", אומר גנות. "שעות ההאזנה לרדיו הרגיל הן 7:00–9:00 ו־17:00–19:00, כשאנשים נמצאים ברכב בדרך לעבודה או בדרך הביתה. ההאזנה לרדיו אונליין, לעומת זאת, נפוצה בשאר שעות היממה. אנשים מאזינים לרדיו באינטרנט כשהם בעבודה או בחדר הכושר, בדרך כלל באמצעות אוזניות".
סקר עדכני של חברת המחקר אדיסון מצא כי 45% מהאמריקאים דיווחו ב־2013 שהאזינו לרדיו אונליין "בחודש האחרון", לעומת 27% ב־2010. בישראל הנתונים עדיין לא גבוהים כל כך, אך סקר TGI לשנת 2012 מצא כי רבע מיליון ישראלים מאזינים לרדיו דרך האינטרנט בכל יום.
מחכים לדור הרביעי
"עם הזמן ובמיוחד לאחר המעבר לרשתות דור רביעי מהירות בסלולר אנחנו צפויים לראות כניסה של הרדיו הדיגיטלי לרכב דרך מכשיר הסמארטפון, כפי שקרה בארה"ב", מעריך גנות.
לדבריו, הפרסום ברדיו אונליין הוא אפשרות זולה מאוד עבור חברות. "העלות של הפקת ג'ינגל פרסומי נמוכה מאוד, ומפרסם ברדיו אונליין משלם רק על חשיפות ודאיות של המאזינים לפרסום. אנחנו מציעים למפרסמים לחזק את הקמפיין שלהם ברדיו המסורתי באמצעות קמפיין ברדיו הדיגיטלי ולהגיע לקהל חדש, איכותי והייטקיסטי".
אדיו כבר מנהלת משא ומתן להטמעת המערכת של Adswizz בכמה תחנות רדיו אזורי. "באמצעות המערכת התחנות יוכלו למדוד בדיוק רב יותר את ההאזנה דרך האינטרנט, כולל ניתוח של המאפיינים הדמוגרפיים של כלל המאזינים ושל הרגלי ההאזנה שלהם", אומר גנות. "עם הזמן חלק מתחנות הרדיו עשויות להחליט שמשתלם להן להקים ערוצי רדיו דיגיטליים נוספים העוברים דרך האינטרנט לצד הערוץ המסורתי שלהן ברדיו הרגיל, זאת כדי לייצר יותר הכנסות".