בלעדי לכלכליסט
"פיצול ערוץ 2 יעלה רק 400 מיליון שקל"
ניתוח שהכינה חברת הייעוץ גיזה עבור הרשות השנייה מעריך כי מעבר קשת ורשת לשידור בערוצים נפרדים יעלה 200 מיליון שקל לכל אחת - מחצית מכפי שהן טוענות
המעבר לערוצי טלוויזיה נפרדים יעלה לכל אחת מזכייניות ערוץ 2, קשת ורשת, 200 מיליון שקל, אך הן צפויות להחזיר את ההשקעה בתוך 6–11 שנים. זו אחת המסקנות העולות מניתוח כלכלי שביצעה לאחרונה פירמת הייעוץ גיזה זינגר אבן עבור הרשות השנייה, ואשר הגיע לידי "כלכליסט".
- הרשות השנייה נגד קשת: "הפרסומת לאתר אשלי מדיסון - חציית קו אדום"
- הרשות השנייה הורתה להוריד מהאוויר תכנית ברדיו ת"א: "נמכרו אייטמים בתוכנית הנדל"ן"
- לרגולטור צולע דרושים מועמדים אפרוריים
הסכום שבו נקבה גיזה בעבודה שערכה, המשקף את עלות המעבר של כל זכיינית לערוץ עצמאי המשדר שבעה ימים בשבוע, נמוך בחצי מסכום המעבר שעליו הצביעו גורמים בערוץ 2 (לטענת הזכייניות קשת ורשת, עלות המעבר שלהן לערוץ נפרד תסתכם בכ־400 מיליון שקל לכל זכיינית).
מסקנות הניתוח של גיזה היו בין הגורמים שהובילו את הרשות השנייה לקדם את תזכיר החוק, שלפיו יחויבו קשת ורשת לעבור לשדר בערוצים נפרדים כבר ב־2015 במקום ב־2017, כפי שמורה החוק הקיים. מטרת התזכיר היא להתכונן למצב שבו ערוץ 10 לא יצליח למצוא משקיע וייסגר בסוף השנה, ולהימנע מסיטואציה שבה במשך שלוש שנים יפעל רק ערוץ מסחרי אחד עם שתי זכייניות.
זכייניות ערוץ 2 קשת ורשת מתנגדות לתזכיר החוק שמשנה את המצב הקיים, ומעדיפות להמשיך לשדר עד 2017 כשתי זכייניות בערוץ 2. השתיים טוענות שהמעבר לשני ערוצים נפרדים כבר ב־2015 יפגע בהן קשות. התזכיר, שאמור להסדיר מעבר כזה, מונח כעת על שולחנו של שר התקשורת, שככל הנראה עדיין לא קיבל החלטה סופית לגבי הגשתו לכנסת. החשש המרכזי שמוזכר ביחס לתזכיר הוא שעצם הגשתו יפגע בסיכוייו של ערוץ 10 לגייס בעל מניות ולהמשיך לפעול.
"בעולם עם 3 ערוצים לפחות אחד מפסיד"
תזכיר החוק שמקדמת הרשות השנייה מנסה, כאמור, להתמודד עם סיטואציה עתידית שבה ערוץ 10 ייסגר. במקרה כזה, קובע התזכיר, יערכו קשת ורשת הליך התמחרות על חברת החדשות של ערוץ 2, כשהזכיינית שלא תזכה בו תחויב להקים חברת חדשות חדשה משלה או לרכוש את חברת החדשות של ערוץ 10. בגיזה מעריכים את העלות של הקמת חברת חדשות חדשה או של רכישת חברת החדשות של ערוץ 2 או 10 ב־50 מיליון שקל.
נוסף על כך, מעריכה גיזה את עלויות המיתוג שיידרשו לבצע קשת ורשת לערוצים החדשים שלהן ב־35 מיליון שקל. עלויות נוספות של המעבר נובעות מהגדלת מלאי התכנים כדי לשדר במשך שבוע שלם (50 מיליון שקל), עלויות בגין גיוס האשראי הדרוש למהלך (50 מיליון שקל), ועלויות בגין ההשקעה הנדרשת בציוד עבור כל אחד מהערוצים (20 מיליון שקל).
בחישוב הזמן שייקח לקשת ורשת להחזיר את ההשקעה מניחה גיזה ששני הערוצים יחלקו את השוק ביניהם באופן כמעט שווה, כאשר אחד מהם יתפוס נתח שוק של 54% והשני יתפוס נתח של 46% מהשוק. במקרה כזה, מעריכים בגיזה, הערוץ החזק יותר יוכל להחזיר את ההשקעה במעבר בתוך 6–7 שנים, בעוד הערוץ החלש יותר יוכל להחזיר את ההשקעה בתוך כ־11-10 שנים.
מבחינת לוחות הזמנים למעבר, גיזה מציינת כי הקמת חברת חדשות חדשה תיקח כחצי שנה, בעוד הפקת מלאי תכנים מורכבים כמו סדרות דרמה וסרטי תעודה לשידור במשך שבעה ימים תדרוש שנה וחצי. עם זאת גיזה מציעה אפשרויות שיוכלו להקל על התהליך, כמו רכישת תכנים קיימים או תכנים בפיתוח מערוץ 10, ומתן הקלות רגולטוריות מצד הרשות השנייה שיאפשרו למשל לשדר יותר שידורים חוזרים בתקופה הראשונה.
במסגרת העבודה, שהוצגה בישיבת מועצת הרשות השנייה בחודש שעבר, נבחנים ארבעה תסריטים ביחס לשוק הטלוויזיה המסחרית - מצב שבו פועלים שלושה ערוצים מסחריים בישראל, מצב שבו פועלים שני ערוצים מסחריים, ומצב שבו פועל ערוץ מסחרי אחד עם שני זכיינים או עם זכיין אחד בלבד.
לפי גיזה, האפשרות המוצלחת יותר היא זו שבה יפעלו שני ערוצים מסחריים. על פי החברה, "שיווי משקל לטווח ארוך בשוק הטלוויזיה יכול להתקיים רק בעולם שבו קיימים שני ערוצים בשני אפיקים נפרדים או ערוץ בודד". גיזה מציינת כי "בעולם עם שלושה ערוצים, במקרה האופטימי קיים ערוץ אחד שמפסיד סכומי כסף גבוהים ובתסריט הפסימי שלושת הערוצים מפסידים".
"העבודה מלאה בסתירות פנימיות"
אף שניתן להגיע לשיווי משקל כלכלי גם במצב של ערוץ מסחרי אחד, גיזה מזהירה כי "המשך קיומו של הערוץ השני באפיק 22 בתור שחקן יחיד בשוק הטלוויזיה עשוי למנוע אפשרות של כניסת מתחרים פוטנציאליים לשוק הטלוויזיה, ולהשאירו כמונופול בתחום".
במקרה של שלושה ערוצים מסחריים חוזה גיזה כי השחקנים ייאלצו להגדיל את הוצאות ההפקה שלהם ככל האפשר כדי להתחרות זה בזה. ההערכה היא ששלושת הערוצים יספגו בשנה הראשונה הפסד תפעולי, כשהערוץ החלש מהשלושה (ככל הנראה ערוץ 10) יספוג הפסד כבד של 204 מיליון שקל. "הדבר יביא, בסבירות גבוהה, לסגירתו של הערוץ השלישי והמשך פעילות השוק עם שני שחקנים בלבד", קובעת גיזה. כלומר לפי העבודה, גם אם ערוץ 10 ישרוד את המשבר הנוכחי, סיכויו להצליח בטווח הארוך כשמולו ערוצים נפרדים של קשת ורשת אינו גבוה.
לעומת זאת, במצב של שני שחקנים המחלקים את השוק באופן כמעט שווה (54% ו־46%) חוזה גיזה כי שניהם ירשמו רווח תפעולי חיובי של 47 ו־33 מיליון שקל לשנה. במצב השלישי, שנראה תיאורטי, שבו יפעל ערוץ מסחרי אחד בלבד, מעריכה גיזה כי הוא ירשום רווח תפעולי מונופוליסטי גבוה במיוחד של 203 מיליון שקל.
התסריט הרביעי שמוצג בעבודה הוא של שני זכיינים הפועלים בערוץ אחד. לפי תרחיש זה ירשמו השחקנים רווח תפעולי כמעט כפול, 69 ו־56 מיליון שקל, מאשר במצב שבו הם פועלים בערוצים נפרדים. זהו ככל הנראה המצב המועדף על רשת וקשת היום, שיאפשר להן לחזור לימים של המחצית הראשונה של העשור הקודם שבהם ערוץ 2 היה מכונת מזומנים יעילה.
גורמים בערוץ 2 אמרו בתגובה לניתוח כי "העבודה מלאה באי־דיוקים וסתירות פנימיות, נראה כי נעשתה בחופזה כדי לתת מענה למטרות בלתי ידועות. לדוגמא, עלות הקמת חברת חדשות חדשה גבוהה בהרבה משנכתב בניתוח". לטענת הגורמים, הישארות של קשת ורשת עוד שנתיים בערוץ 2 תאפשר להן להתחזק ולצאת לערוצים נפרדים ב־2017 כגופים יציבים יותר כלכלית".