בלעדי לכלכליסט
חנויות הדיסקאונט בדרום נחלשות, השכונתיות מתחזקות
מנתוני סטורנקסט עולה שתושבי הדרום קנו פחות במהלך 8 ימי המבצע, שעות הקניות הצטמצו והקניות התבצעו בשעות היום וליד הבית. בכל הארץ נרשמו עליות בהיקף המכירות למעט אזור הדרום שבו נרדמה ירידה של 2.6%
הירידה במכירות מוצרי הצריכה מאז תחילת השנה נבלמה בשבוע וחצי האחרונים לאור הלחימה בדרום - כך עולה מתוני סטורנקסט שהגיעו לידי "כלכליסט".
- פרמיית הסיכון של ישראל זינקה ב־12.5%
- הירי על יישובי הדרום הקפיץ את מחירי הפירות והירקות
- בשל המבצע: משרד התחבורה מאריך את הזמן לרישום רכב מ"יד אפס"
מבדיקת מכירות השבוע שעבר, במהלכו החל מבצע צוק איתן, ביחס למכירות השבוע שקדם למבצע, נרשמת עלייה בכל הארץ למעט באזור הדרום. מהנתונים עולה כי מכירות רשתות השיווק ברחבי הארץ עלו ב־0.3%–3.2% בשבוע הלחימה, בעוד באזור הדרום נרשמה ירידה של 2.6% בצריכה.
למרות הטילים ששוגרו לעיר, תל אביב שמרה על שגרת הקנייה שלה ורשמה את העלייה השולית ביותר (0.3%) ביחס לשאר הארץ. בירושלים נרשמה עלייה של 1.9% ובאזור הצפון נרשמה העלייה החדה ביותר בגובה 3.2% ביחס למכירות בשבוע שקדם למבצע.
באזור הדרום נרשם לצד הירידה במכירות מעבר מחנויות הדיסקאונט המרוחקות ממרכזי הערים לחנויות שכונתיות. בעוד חנויות הדיסקאונט רשמו ירידה של 4.1% במכירות בשבוע המבצע ביחס לזה שקדם לו, עלו מכירות החנויות השכונתיות ב־2.6%. הצרכנים העדיפו לשלם מחיר גבוה יותר עבור סל הקניות בכדי לבצע את הקנייה בסמוך לביתם ולהימנע מנסיעה בזמן אעקות לחנויות מוזלות הממוקמות הרחק מהבית.
את הירידה במכירות באזור הדרום ניתן לייחס לשינוי בהרגלי הקנייה כפי שתוארו על ידי קמעונאים המפעילים חנויות באזור. לדברי אייל רביד מרשת ויקטורי המפעילה סניפים רבים באזור הדרום, הצרכנים מבצעים קנייה מהירה וממוקדת מתוך מטרה לסיימה ולשוב למרחבים המוגנים תוך זמן קצר. פגיעה נוספת במכירות באזור הדרום נגעה לכך שהצרכנים ערכו קניות רק בשעות היום ונמנעו להגיע לחנויות החל משעות הערב המוקדמות.
יחד עם זאת, רשתות השיווק דיווחו כי מאז תחילת מבצע צוק איתן נרשמה עלייה חדה בהזמנות מזון באמצעות אתרי המכירות המקוונים. על רקע זה ביטלה רבוע כחול את דמי המשלוח שלה באזור הדרום ושופרסל הודיעה כי היא לא תגבה דמי משלוח למזמינים במעל 100 שקל.