בלעדי לכלכליסט
ערוץ 10 לא נמכר כי מימן לא הסתפק בנטילת חובות
אלכסנדר לוין, בעלי ערוץ 9, עמד לרכוש את ערוץ 10 מיוסי מימן, אולם העסקה נפלה משום שמימן דרש 5 מיליון דולר, נוסף לנטילת חובות הערוץ
איש העסקים הרוסי־ישראלי אלכסנדר לוין, בעלי ערוץ 9, היה השם הבולט שהוזכר כרוכש פוטנציאלי של ערוץ 10 בשנה האחרונה. עם זאת, לבסוף הוא נסוג מהרכישה בעקבות דרישתו של יוסי מימן, בעלי הערוץ (מחזיק ב־51%) שהוא ישלם עוד כ־5 מיליון דולר עבור העברת השליטה, נוסף לנטילת חובות הערוץ והערבויות האישיות של מימן. כך נודע ל"כלכליסט".
"גם בגלל אוקראינה"
לוין ביצע בדיקת נאותות של הערוץ בתחילת פברואר, ולדברי מקורבים למשא ומתן היה קרוב מאוד לחתימה על הסכם. דרישת תוספת התשלום לא עלתה בתחילת המשא ומתן אלא הועמדה על ידי אנשיו של מימן במהלך המגעים בין הצדדים.
"הדרישה לתשלום עבור המניות הרסה את המומנטום החיובי שנוצר במגעים", אומר גורם המקורב למשא ומתן, "אחר כך הגיעו גורמים נוספים שהובילו לנסיגה של לוין מההשקעה, כמו חוסר היציבות הפוליטית באוקראינה, שם מרוכזת חלק מהפעילות העסקית שלו".
לדברי אותו גורם, "אנשיו של מימן התנהלו לאורך המגעים כמי שיש להם הרבה הצעות לרכישת הערוץ. הם כל הזמן דיברו על כך שישנם עוד משקיעים פוטנציאליים שרק עומדים בתור ומוכנים לקנות את הערוץ. היום אנחנו רואים שזה לא המצב".
לוין הוא איש תוכן וטלוויזיה העומד בראש אחת מחברות ההפקה הגדולות ברוסיה. את הבעלות על ערוץ 9 דובר הרוסית (98%) הוא רכש מידי לב לבייב ואפריקה ישראל תמורת כ־12 מיליון דולר. מאז כניסתו לערוץ 9 השקיע בו לוין עשרות מיליוני שקלים. הערוץ עבר למתחם אולפנים חדש במודיעין, ונרשמה צמיחה בנתח הצפייה שלו.
הדרישה של מימן לתשלום עבור העברת השליטה בערוץ מפתיעה לאור העובדה שהוא עצמו קיבל אותה חזרה ללא תשלום. מימן היה המשקיע הבולט בערוץ 10 לאורך השנים והזרים אליו יותר מ־800 מיליון שקל מאז הקמתו. אולם בשנים האחרונות, בעקבות המשבר החריף בעסקיו בשל עצירת ההזרמה של גז ממצרים, הפסיק מימן להזרים כסף לערוץ. בעקבות זאת גם דוללה ב־2013 אחזקתו בערוץ מ־51% ל־46% ומניותיו עברו לרון לאודר, הפטרון העיקרי של הערוץ באותה תקופה. בסוף 2013 החליט לאודר לעזוב את הערוץ, ומשלא מצא קונה למניותיו הוא העביר אותן ללא עלות למימן, שחזר להיות בעל השליטה (51%).
הערבויות הדרושות
קשה לדעת מה היקף ההתחייבויות שיצטרך לקחת על עצמו בעל שליטה חדש שייכנס לערוץ 10. בערוץ דיברו על חשיפה דרושה של כ־200 מיליון שקל בערבויות, תשלום חובות ונטילת ההתחייבויות הדרושות כדי שערוץ 10 יקבל רישיון ל־15 שנים נוספות.
בין השאר חייב ערוץ 10 לפחות 18 מיליון שקל לרשות השנייה עבור דמי זיכיון ודמי הפצה של השידורים במסגרת עידן פלוס. נוסף לכך יש לערוץ חוב של כ־30 מיליון שקל לקרן המנוף אוריגו, שעליו יש למימן ערבויות אישיות. כדי לקבל רישיון יצטרך הערוץ גם להגדיל את הערבויות הבנקאיות שלו למדינה מ־45 מיליון שקל לעד 167 מיליון שקל.
יוסי מימן סירב להגיב לידיעה.