שביל החלב של האוצר: הפעם הציבור לא ייהנה מההוזלה בחלב הגולמי
אף שמחיר המטרה של החלב יירד בתחילת אוקטובר ב־10 אגורות לליטר, מחירו לצרכן בסופר לא יופחת. הסיבה: קיזוז שמבצע האוצר עם הרבעון הקודם, שבו לא התייקר מחיר החלב לצרכן, אף על פי שמחיר המטרה עלה
שלושה חודשים אחרי שמחיר החלב הגולמי (מחיר המטרה שאותו משלמות המחלבות לרפתנים) זינק ב־15 אגורות לליטר בשל התייקרות תשומות מגדלי הבקר, יירד ביום רביעי מחיר המטרה ב־10 אגורות לליטר.
- עתירה: להכניס גם מוצרי חלב מועשרים לפיקוח
- לפיד: לא אסכים להעלאת מחירי מוצרי החלב שבפיקוח
- סל המוצרים המפוקח התרחב אבל החלב עומד להתייקר ב־7%
אף שמדובר בירידה משמעותית של 4.4% במחיר החלב הגולמי, המחיר של מוצרי החלב שבפיקוח לצרכן (המבוסס, בין היתר, על מחיר החלב הגולמי) לא צפוי לרדת. זאת, עקב "קיזוז" שמבצעת כעת ועדת הפיקוח על המחירים. אף שמחיר המטרה של החלב עלה ברבעון הקודם, סירב שר האוצר יאיר לפיד לאשר לוועדת הפיקוח את העלאת המחיר לצרכן.
הסירוב של לפיד ברבעון הקודם הוביל לחיכוך עם משרד החקלאות. שר החקלאות יאיר שמיר סבר כי יש מקום להעלות את מחיר החלב לצרכן, אך לא יכול היה להוביל את המהלך ללא חתימתו של לפיד על צו הפיקוח על המחירים. על רקע זה מיתן משרד החקלאות את התייקרות החלב הגולמי ביולי מ־18 אגורות ל־15 אגורות כדי להקל על המחלבות.
לפיד העריך שתשומות המגדלים יירדו
מחיר המטרה נקבע אחת לרבעון על פי נוסחה המשקללת את עלויות הרפתנים, ובהן שכר העבודה, החשמל והמים. על פי הנהלים, כדי לא לבצע שינויים תכופים במחירי מוצרי החלב לצרכן, ממתינה ועדת הפיקוח על המחירים לעלייה מצטברת של 3% במחיר המטרה, לפני שהיא ממליצה לשרים הממונים להעלות את מחירי המוצרים שבפיקוח.
מכיוון שבאפריל השנה עלה מחיר המטרה ב־0.9% וביולי עלה המחיר ב־7% נוספים, נדרשה הוועדה לאשר התייקרות זאת, אולם שר האוצר לפיד הודיע כי לא יאשר את המהלך, נוכח הערכות כי מחירי התשומות צפויים לרדת בחודשים הקרובים, כפי שאכן קרה.
הירידה הנוכחית במחיר המטרה נבעה בעיקר ממחיר המזון לבהמות, שירד ברבעון החולף ומהווה מרכיב מהותי בעלויות הייצור. מנכ"לית מועצת החלב מיכל קראוס הסבירה את העלייה ברבעון שעבר בזינוק חדש במחירי החיטה, השעורה והתחמיצים המשמשים מזון לבהמות, שנבעה משנת בצורת, שבמהלכה היתה ירידה חדה ביבולים.
בתוך כך, בשל ירידת תנובת הצאן בחורף יזנק בנובמבר מחיר המטרה של חלב העזים בכ־23% ל־4.87 שקלים לליטר. מחיר המטרה של חלב כבשים יזנק כבר ביום רביעי הקרוב בכ־12% ל־4.4 שקלים לליטר. כיוון שהמחלבות יודעות מראש כי תנובת החלב של הצאן (עזים וכבשים) בחודשי החורף דלה מאוד, הן משקללות זאת במחיר השנתי שלהן, כך שבקטגוריה זו לא צפויה עלייה במחירים לצרכן.
המפקח עשה שריר, שמנת 32% הוזלה
בתוך כך, אחרי שבאוגוסט נסוג המפקח על המחירים במשרד החקלאות אורי צוק־בר מכוונתו להגדיר את החלב המועשר כמצרך דומה לחלב הרגיל (מה שהיה מחייב את המחלבות לתמחר אותו בדומה למוצר המפוקח), חזר בו המפקח לפני כשבועיים גם מהחלטתו להכניס את השמנת המתוקה (32% שומן) לפיקוח.
המפקח הודיע כבר בחודש יולי על כוונתו זו, אחרי שמצא כי למרות הוזלת שמנת מתוקה 38% שומן והכנסתה לפיקוח, המשיכו המחלבות והקמעונאים לגבות עבור שמנת 32% עד 3 שקלים יותר. בתום השימוע שקיימה ועדת הפיקוח על המחירים לתנובה, השתכנעה הוועדה כי הכנסת המוצר לפיקוח תגרום לחוסר מוטיבציה לפתח מוצרים חדשניים, וקבעה כי על המחלבות והקמעונאים להפחית את מחיר המוצר באופן וולונטרי, שאחרת תיאלץ להכניסו לפיקוח. בעקבות זאת, חלה ירידה במחיר המוצר, וכך עומד מחירה של שמנת 32% על 7.1–6.3 שקלים, לעומת כ־9 שקלים לפני החלטת הוועדה.