$
פרסום ושיווק

עם האצבע על המילקי: הרשתות יחויבו לעדכן מחירי מזון אחת לשעה

שר הכלכלה חתם על תקנות המסדירות את פרסום מחירי המזון באינטרנט. דרישות הקמעונאים לעדכן בשינויים רק פעם ביום ולא לפרסם מחירים 3 חודשים אחורה נדחו

נורית קדוש 08:1903.11.14

שבוע לאחר הפרסום שלפיו משרד הכלכלה מעכב את פרסום התקנות לפרק שקיפות המחירים בחוק המזון, צפוי המשרד לפרסם הבוקר את התקנות, שעליהן חתם אתמול (א') השר נפתלי בנט. ל"כלכליסט" נודע כי בעקבות פניית המשרד ליועץ המשפטי לממשלה, ייכנסו התקנות לתוקף בתוך חצי שנה מיום חתימתן, ולא יידרשו לעבור את אישור ועדת הכלכלה.

 

 

לטענת גורמים במשרד הכלכלה, האישור שניתן על ידי היועץ המשפטי, מנע אפשרות מלוביסטים להפעיל לחצים בוועדת הכלכלה, במטרה להקל על הקמעונאים. בתקנות שאושרו מופיעים פרטים חדשים על האופן שבו יפעל מנגנון שקיפות המחירים: כך למשל, קובעות התקנות כי רשתות המזון יצטרכו לעדכן על שינויים במחיריהן באינטרנט אחת לשעה, ולא פעם ביום כפי שביקשו רשתות המזון. בקשת הרשתות שהמדינה תפקח על אפליקציות השוואת המחירים שישתמשו בנתוניהן נדחתה על ידי משרד הכלכלה.

 

"נטפל באפליקציות רק אם יהיו תלונות"

 

פרק שקיפות המחירים בחוק המזון קובע כי הרשתות יפרסמו באינטרנט את מחירי המוצרים בכל הסניפים שלהן כדי לאפשר לצרכן להשוות מחירים באפליקציות שיפותחו לצורך כך. האפליקציות צפויות לפעול בשיתוף עם אפליקציות הניווט הקיימות במטרה לתת לצרכן ערך מוסף, שיבוא לידי ביטוי בהכוונתו לסניף הזול הקרוב למיקומו. במנגנון שיפותח יש כדי לסכל את הפעילות של חלק מהקמעונאים שמציגים מחירים נמוכים בחלק מסניפי הרשת, בעוד הצרכנים המגיעים לחנויות אחרות נדרשים לשלם מחירים גבוהים יותר על אותם מוצרים.

 

על פי התקנות שקבע בנט, הרשתות יידרשו לפרסם החל מעוד 6 חודשים שלושה קבצים: האחד מפרט את חנויות הרשת, השני את המוצרים שנמכרים בה ואת מחיריהם, והשלישי את כל מבצעי ההנחות שמציעה הרשת בכל אחד מסניפיה. הקבצים יכללו את שם המוצר, הברקוד שלו, מחירו ועוד. למרות ניסיונות של גורמים מטעם הקמעונאים להוביל לכך שעדכון המחירים יתבצע פעם ביום בלבד, קבע בנט כאמור כי עדכון המחירים יתבצע לא יאוחר משעה מרגע העדכון בחנות. הקמעונאים טענו כי יתקשו לעדכן את מחירי המוצרים בחנויות בפרק זמן קצר כל כך, וייאלצו לוותר על הורדות מחירים שירצו לבצע במהלך היום.

 

במשרד הכלכלה סירבו להיעתר לבקשות, וקבעו כי המנגנון הממוחשב שבו ייעשה שימוש לא יסרבל את עבודת הקמעונאים ולא ימנע מהם לבצע הוזלות לטובת הצרכן. עוד טוענים במשרד הכלכלה שהקמעונאים ביקשו להטיל פיקוח על מפעילי האפליקציות להשוואות מחירים, זאת מחשש שחלק מהמפעילים יציגו מידע מהקמעונאים באופן מוטה.

 

בכנס הקמעונאות בשבוע שעבר אמר אייל רביד, מבעלי ויקטורי, כי "הממשלה היתה צריכה לקחת את האחריות לטיפול באפליקציות כדי שלא ייווצר מצב שמישהו ישלם לבעל אפליקציה יותר ואז הוא 'ייצא' זול יותר". במשרד הכלכלה השיבו לכך: "כולם רצו שנטיל פיקוח על האפליקציות, ולא הסכמנו לכך. מי שעלול לנסות להטעות הם הקמעונאים המעבירים את המידע לאפליקציות, ואלה רק מציגות אותו. אם יהיו תלונות צרכנים על הצגת הנתונים, נטפל בכך".

 

אילוסטרציה אילוסטרציה צילום: מיכאל קרמר

 

הקמעונאים ניסו לבטל את הדרישה בחוק לשמור את נתוני המחירים לפחות למשך 3 חודשים אחורה, כך שהצרכנים יוכלו להשוות את הסכום ששילמו לזה שנגבה מהם על אותם מוצרים בעבר. בקשה זו נדחתה, כך שניתן יהיה לעקוב אחר שינויי מחירים ברשתות.

 

"התקנות יעודדו תחרות בין רשתות המזון"

 

אחת מבקשות הקמעונאים שהתקבלה נוגעת לכוונה לחייבם לפרסם את כמות המוצרים הנמצאת במלאי שבידם. כוונת סעיף זה למנוע מצב שבו רשת מפרסמת מוצר שבמבצע, בעוד זה אינו קיים במלאי. "הבנו שציון הכמות במלאי יקשה על הקמעונאים, שכן ישנם מצבים שבהם המוצר במלאי, אך אזל מהמדף והסדרן לא הספיק למלא אותו. לכן קבענו שיפורסמו מוצרים שנרכשים על ידם באופן שוטף. אם נקבל תלונות מצרכנים שלא מצאו את המוצר בחנות, נוכל לדרוש מהקמעונאים חשבוניות שיעידו על המלאי באמצעות מפקחי הרשות לסחר הוגן".

 

עו"ד תמר פינקוס, הממונה על הרשות להגנת הצרכן ולסחר הוגן, מסרה כי "התקנות הן צעד נוסף במאבק של הרשות להגברת שקיפות המידע והנגשתו לציבור במטרה לאפשר לצרכן לבצע רכישה מושכלת. התקנות יאפשרו לצרכן להשוות מחירי מזון ברשתות ולבנות עבורו את סל המוצרים הזול ביותר, וכך לעודד תחרות שתוביל להורדת יוקר המחיה".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x