$
פרסום ושיווק

בלעדי לכלכליסט

סלקום מסירה את הכפפות: "בזק עלולה למנוע את התחרות בשוק הקווי"

מנכ"ל סלקום ניר שטרן פנה למנכ"ל משרד התקשורת אבי ברגר בבקשה למנוע מבזק לאמץ טכנולוגיה לחיבור סיבים אופטיים לבתים, שעלולה להגביל את היכולת של מתחרותיה לחכור ממנה תשתית בעתיד. שטרן: מדובר בפתרון אנטי־תחרותי

אופיר דור 09:0323.12.14

חברת סלקום פנתה למשרד התקשורת בבקשה למנוע מבזק לאמץ טכנולוגיה של סיבים אופטיים שיתופיים (GPON), שלטענת סלקום עלולה להגביל את היכולת של המתחרות של בזק לחכור ממנה תשתית קווית בעתיד.

 

ל"כלכליסט" נודע כי בשבוע שעבר שלח מנכ"ל סלקום ניר שטרן מכתב למנכ"ל משרד התקשורת אבי ברגר, ובו התריע כי בזק עלולה לבחור בפתרון זה, שהוא "אנטי־תחרותי", כדי למנוע את התחרות במסגרת הרפורמה המתוכננת בשוק התקשורת הקווית ולאפשר לה לשמור על מעמדה הדומיננטי.

 

בזק מתקדמת בפריסה

 

במסגרת הרפורמה, שעליה חתם שר התקשורת לשעבר גלעד ארדן בחודש שעבר, מחויבת בזק בראשות סטלה הנדלר להחכיר את תשתית התקשורת הקווית שלה לחברות מתחרות ובהן סלקום. בדרך זו יוכלו חברות נוספות להציע ללקוח חבילות הכוללות תשתית אינטרנט ולשבור את הדואופול של בזק ו־HOT, שהן היחידות שמציעות שירות זה. הקמת תשתית קווית עצמאית עולה מיליארדי שקלים, ולכן במשרד התקשורת בחרו לחייב את בזק להעניק לחברות מתחרות גישה לתשתית שלה.

 

מטרת הרפורמה בשוק הקווי היא לאפשר לצרכן לבחור בין מספר רב של מפעילי תשתית אינטרנט וכך להוביל להפחתת מחירים. החכרת התשתית אמורה להקל על חברות נוספות להיכנס לתחום הטלוויזיה ולהעביר שידורים באינטרנט וכך לפתוח את התחרות עם HOT ו־yes.

 

מימין: שטרן והנדלר. חשש שבזק תקבע עובדות בשטח מימין: שטרן והנדלר. חשש שבזק תקבע עובדות בשטח צילום: בועז אופנהיים סיון פרג'

 

במכתבו מתייחס שטרן לעובדה שבזק מצויה בתהליכים מתקדמים של שדרוג התשתית הקווית שלה. התשתית שלה בנויה מסיבים אופטיים שמגיעים עד לארונות התקשורת המשותפים, ואלה מחוברים לבתים באמצעות כבלי נחושת ישנים. בשנתיים האחרונות פורסת בזק סיבים אופטיים מארונות התקשורת לבתי הלקוחות, כדי שאלה יחליפו בעתיד את כבלי הנחושת.

 

בזק מדווחת כי עד סוף 2014 היא תפרוס סיבים למיליון בתי אב, אלא שבפועל היא פורסת את הסיבים עד לבניינים, אך עדיין לא מחברת אותם לדירות עצמן.

 

בפני בזק עומדות כמה אפשרויות לחיבור הדירות. ההחלטה המרכזית שתצטרך החברה לקבל היא בין הקצאת סיב אופטי לכל דירה (בטכנולוגיית point to point) או חיבור הדירות דרך סיב אחד שיתופי (בטכנולוגיית GPON) שמגיע לבניין ומתפצל בתוכו לכמה סיבי־משנה, אחד לכל דירה.

הקצאת סיב אופטי לכל דירה תאפשר לבזק להציע מהירויות כמעט בלתי מוגבלות, אבל הטכנולוגיה דורשת השקעה כספית גבוהה בציוד ובפריסת סיבים. שימוש בחיבור הדירות דרך סיב שיתופי חסכונית יותר, אך היות שהיא מבוססת על חיבור של סיב אחד לכל הדירות בבניין היא עלולה להגביל את היכולת של מתחרותיה של בזק לחכור תשתית זו בעתיד.

 

בסלקום חוששים כי בזק תבחר להשתמש בטכנולוגיה זו כדי לקבוע עובדות בשטח, מה שיקשה להפריד בין הסיבים ולהקצות חלק מהם למתחרים. לפיכך, מבקשת סלקום ממשרד התקשורת להקדים תרופה למכה ולכוון את בזק לפתרונות אחרים. עוד מבקשת החברה למנוע מבזק לפרק את תשתית כבלי הנחושת העוברת בין ארונות התקשורת לבתים, כך שתפעל במקביל לסיבים האופטיים.

 

הבחירות עלולות לשבש

 

לפי לוח הזמנים שקבע משרד התקשורת, בזק צריכה להציע לחברות המתחרות אפשרות לחכור את התשתית שלה בתוך שלושה חודשים. המשרד יכול להטיל על החברה קנסות גבוהים אם לא תעשה זאת, אך השאלה היא אם החוק ייאכף על בזק בקפדנות בתקופת בחירות, כאשר אין למעשה שר במשרד התקשורת. בזק מתנגדת נחרצות לתעריפים המסובסדים שקבע משרד התקשורת, שבהם היא מחויבת להחכיר את התשתית שלה. לטענת החברה, התעריפים אינם מכסים את העלויות הריאליות של תחזוקת הרשת ומהווים הלאמה של התשתית שלה.

מבזק לא נמסרה תגובה לידיעה.

 

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x