עובדי ערוץ 10 התפרצו לישיבת הרשות השנייה: "אשרו רישיון לערוץ"
העובדים התפרצו לישיבת ועדת הרדיו בדרישה לאפשר לו להמשיך לשדר לאחר סיום הזיכיון שלו ביום רביעי הקרוב. הרצוג ולבני הודיעו כי יקדמו הצעת חוק למתן רישיון זמני: "אז נוכל לראות מי תומך בסתימת פיות"
בשעה זו (ב') מתפרצים כמה עשרות עובדי ערוץ 10 בראשות יו"ר הוועד מתן חודורוב אל ישיבת ועדת הרדיו של הרשות השנייה בבית ציוני אמריקה בתל אביב. העובדים דורשים שהרשות השנייה תאשר רישיון לערוץ שתאפשר לו להמשיך לשדר לאחר מועד סיום הזיכיון שלו, ביום רביעי הקרוב.
- ערוץ 10 הוחשך הערב; "ניסיון של נתניהו להביא לסגירת הערוץ"
- הרשות השנייה לערוץ 10: עליכם לשלם את החוב עד הלילה בחצות
- חברת רכש המדיה יוניברסל מקאן היא שהעניקה את המקדמה לערוץ 10
יצחק הרצוג וציפי לבני, ראשי המחנה הציוני, התנועה והעבודה, הודיעו היום כי הם מתכוונים לנסות ולקדם עד יום רביעי הצעת חוק במסגרתה יינתן לערוץ 10 רישיון זמני לתקופת ביניים כדי למנוע את סגירתו. הגשת הצעת חוק בתקופה זו דורשת את אישור כל הסיעות בכנסת. "אז נוכל לראות מי תומך בסתימת פיות", אמרה לבני.
לבני והרצוג האשימו את ראש הממשלה בנימין נתניהו באחריות למצבו של ערוץ 10. "נתניהו פועל ממניעים פוליטיים ואישיים על חשבון הציבור וחופש הביטוי", אמר הרצוג.
במקביל, מנכ"ל זכיינית ערוץ 2 רשת אבי צבי שלח היום מכתב ליו"ר הרשות השנייה אוה מדז'יבוז' ובו קריאה דחופה להצלת ערוץ 10. "כולנו עדים למשבר הרגולטורי באשר לעתידו של ערוץ 10, משבר שאני משוכנע שבכוחך, כיו"ר מועצת הרשות השנייה, לסייע לפתור. ערוץ 10 הנו שחקן שהמשך קיומו אפשרי וראוי והוא אינו פועל בחלל ריק. מצבו נגזר ממצבו של שוק הטלוויזיה המסחרית, אשר הפסיד בעשור האחרון 2 מיליארד שקל, ואשר היום לא ניתן להגדירו אלא כשוק רב תחלואים".
לדברי צבי, "אמנם מצויים אנו ברגע האחרון, אך המצב עדין אינו בלתי הפיך. כמי שמנווטת גוף רגולטורי שטובת הציבור לנגד עיניו, נדרשת ממך החלטה אמיצה וצעד חד ונחוש. נכונים הדברים שבעתיים בתקופת מעבר זו בה התחלף שר התקשורת ומצויים אנו בפתח בחירות".
לדברי צבי, לאחר מציאת פתרון ראוי לבעיית ערוץ 10 יש לפעול כדי להקים ועדה מקצועית שתבחן את עתיד השידורים המסחריים באופן כללי, איתה הוא מבטיח שרשת תשתף פעולה. "אני קורא לך לנקוט מיידית צעד אמיץ שכזה, להציל את ערוץ 10 ולסייע לו לצלוח את נקודת המשבר הנוכחית, עד כניסתו של שר התקשורת החדש לתפקיד", מסכם צבי.
לפיד על ערוץ 10: "נתניהו סוגר חשבונות אישיים על חשבון הדמוקרטיה"
שידורי ערוץ 10 חודשו הבוקר בשעה 06:00 לאחר שוועד העובדים בערוץ בראשות היו"ר מתן חודורוב, בתיאום עם הנהלת הערוץ, השביתו את השידורים החל מאמש ב-22:30 בערב. במקום השידורים הרגילים, בערוץ 10 העלו שקופית עם תמונה של ראש הממשלה בנימין נתניהו והכיתוב "בעוד שלושה ימים ערוץ 10 ייסגר. ראש הממשלה בנימין נתניהו, שמשמש כשר התקשורת, מסרב למצוא פתרון. בשל כך החליט ועד העובדים להפסיק הלילה את שידורי ערוץ 10".
השידורים הופסקו לאחר שאתמול הוציאה הרשות השנייה מכתב לבנק לאומי ובו בקשה לחלט את הערבויות הבנקאיות של ערוץ 10 בשל חוב בגובה 36 מיליון שקל. מדובר בחוב שהצטבר בגין דמי זיכיון שהערוץ לא שילם מאז סוף 2013.
יו"ר מפלגת "יש עתיד", יאיר לפיד, קרא הבוקר לנתניהו להתערב במשבר ולאמץ את המתווה להצלת ערוץ 10 שהוכן במשרד האוצר עת כיהן לפיד בתפקיד השר: "נתניהו סוגר חשבונות אישיים על חשבון הדמוקרטיה. על שולחן האוצר מונח מתווה מוכן שגיבשנו להסדרת שידורי ערוץ 10 ו-2 שימנעו את סגירת ערוץ 10 ויאפשרו לו להמשיך ולשדר. כל מה שנתניהו צריך לעשות הוא להוציא את המתווה מהמגירה וליישמו. מדינה דמוקרטית זקוקה לתקשורת חזקה וחופשית. אסור לנו ששיקולים הנובעים ממניעים אישיים יגברו על הצורך בשמירה על שוק תקשורת חופשי ועל ערכי הדמוקרטיה".
מועצת הרשות השנייה בראשות אוה מדז'יבוז' הודיעה לערוץ 10 כבר לפני עשרה ימים כל כוונתה לחלט את הערבויות אם לא ישלם את חובו. ברשות הבהירו לערוץ 10 כי לא ידונו בבקשתו לקבל רישיון ל-15 שנה נוספות ללא תשלום החוב. זיכיונו של ערוץ 10 מסתיים ביום רביעי השבוע, ה-31 בדצמבר, וללא הארכת זיכיון שכרוכה בחקיקה בכנסת או קבלת רישיון ל-15 שנה נוספות – הוא ייסגר.
בערוץ 10 טענו אתמול כי הרשות השנייה חזרה בה מהסכמות הנוגעות לתשלום החוב. בערוץ אמרו כי הגיעו להבנות עם בנק לאומי על מתן הלוואה לטווח קצר שתאפשר את תשלום החוב. לדברי גורמים בערוץ, בנק לאומי הסכים למתן ההלוואה כל עוד לא יצטרך להגדיל את החשיפה הכוללת שלו לערוץ 10. בנק לאומי מעמיד כיום ערבות בנקאית של 43 מיליון שקל לערוץ 10 ובתמורה להלוואה במזומן הוא ביקש שהרשות תאשר לו להקטין את הערבות לכ-7 מיליון שקל בלבד. כך שהסיכון הכולל שלו לא יגדל.
גורמים בערוץ טענו כי המתווה הזה סוכם מול הרשות, אך היא החליטה בסופו של דבר לסגת ממנו ולדרוש כי בנוסף להלוואה, הבנק גם יחדש את הערבויות כך שהחשיפה שלו לערוץ 10 תגדל משמעותית. חברת רכש המדיה יוניברסל מקאן מקבוצת מקאן תל אביב הסכימה גם היא להעניק מקדמה לערוץ 10 בגובה החוב, אך היא התנתה את מתן המקדמה בקבלת רישיון על ידי הרשות השנייה. לעומת זאת ברשות דרשו את תשלום החוב כתנאי מקדים לדיון על הרישיון.
גורמים בערוץ ייחסו את הקשחת עמדות הרשות השנייה להכוונה מנתניהו, בניסיון להביא לסגירת ערוץ 10. ברשות השנייה מכחישים את החיבור לנתניהו ושבים וטוענים כי הם עושים את מלאכתם בשמירה על החוק, שאינו מאפשר להם לדון במתן רישיון לערוץ 10 כל עוד הוא מבצע הפרה חמורה ואינו משלם את חובותיו למדינה. מעורב ישירות או לא , עובדי ערוץ 10 החליטו לכוון את כל החצים שלהם אל נתניהו בתקווה שהוא יפעל להמשך קיום הערוץ.
החשכת מסך ערוץ 10 גייסה למענו פוליטיקאים כמעט מכל קצוות הקשת הפוליטית שקראו לנתניהו להתערב ולפתור את המשבר. יו"ר מרצ זהבה גלאון כתבה כי מדובר ב"יום שחור לדמוקרטיה הישראלית". שר הכלכלה נפתלי בנט כתב כי "ערוץ 10 אינו מאוהדיי הגדולים, אבל אסור בשום אופן שהוא ייסגר. צריך לגוון אותו. לא לסגור. לא לפטר מאות עובדים. זה הזמן לעזור לערוץ 10". מטעמו של שר התקשורת לשעבר משה כחלון נמסר כי "מעל סגירת כלי תקשורת במדינה דמוקרטית מתנוסס דגל אדום המחייב את כל מי שחופש הביטוי והפלורליזם חשובים לו לעשות כל מאמץ בכדי למנוע את סגירתו". יו"ר ועדת הכלכלה אבישי ברוורמן הודיע כי הוא נכון לכנס את הוועדה בכל זמן שיידרש כדי לקדם חקיקה להצלת ערוץ 10.
כרגע ישנן שתי אפשרויות שיאפשרו את הישרדותו של הערוץ. האפשרות המועדפת על קברניטי ערוץ 10 ובראשם המנכ"ל יוסי ורשבסקי היא מתן רישיון קבוע לערוץ מידי הרשות השנייה. אולם ברשות טוענים כי מלבד תשלום החוב, הערוץ צריך לעמוד בשורה של מחויבויות נוספות ולהוכיח איתנות פיננסית. האפשרות השנייה היא הארכה זמנית של זיכיון הערוץ לתקופה של חצי שנה או שנה במהלך של חקיקה בכנסת.
ערוץ 10 מתנגד נחרצות למהלך של הארכת זיכיון בטענה כי צעד כזה יגביר את התלות שלו בפוליטיקאים ויקשה עליהם לסקר בנאמנות את מערכת הבחירות. בנוסף אם זיכיון הערוץ יוארך והוא לא יקבל רישיון, לא תחול על ערוץ 10 הפחתת מחויבויות התוכן שאושרה החודש בכנסת, כך שהוא יידרש להשקיע 280 מיליון שקל בתוכניות במקום 110 מיליון שקל. בערוץ מבינים כי לא יוכלו לעמוד בדרישה זו, במיוחד בהיעדר משקיע שיזרים כסף אליו. בכל מקרה הארכת זיכיון דורשת שינוי חקיקה בכנסת בלוח זמנים כמעט בלתי אפשרי.