המנכ"לים של קשת ורשת יתחייבו לשמור על עצמאות הפקות חיצוניות
משרד התקשורת פרסם את המלצות ועדת אייל לבחינת שוק הפקות המקור בטלוויזיה המסחרית. בין ההמלצות: דרישה ממנהלי הגופים המשדרים לערוב אישית לעצמאות הפקות שנקנות על ידם
משרד התקשורת פרסם היום (ג') את הדו"ח הסופי של ועדת אייל, לבחינת שוק הפקות המקור בטלוויזיה המסחרית שהוגש לראש הממשלה בנימין נתניהו (המכהן כשר התקשורת).
בדו"ח הביניים שפורסם בחודש ספטמבר הצביעה הוועדה בראשות ד"ר עדי אייל מאוניברסיטת בר אילן על כשל משמעותי בשוק הפקות המקור בישראל. לטענת הוועדה, אף שזכייניות ערוץ 2 קשת ורשת, מחויבות מבחינה חוקית לרכוש 65% מההפקות הישראליות שלהן מידי מפיקים חיצוניים, בפועל הן שומרות שליטה מלאה על הפקת התכנים כשהמפיקים החיצוניים אינם עצמאיים והופכים לעושי דברן. "הוועדה רואה חשיבות מרכזית בשמירת מעמדו של המפיק הפעיל, המאגד תחתיו את גורמי היצירה השונים ומהווה חיץ בינם לבין דרישות, או תכתיבי, הגוף המשדר", כותבת הוועדה בדו"ח הסופי.
בדו"ח הסופי מציגה הוועדה את המלצותיה לשינוי מצב זה. ועדת אייל בחרה שלא להמליץ על שינויים דרמטיים ברגולציה, כמו יצירת הפרדה מלאה כך שהגופים המשדרים, כמו זכייניות ערוץ 2, לא יוכלו כלל לעסוק בהפקת תכנים בעצמן כדי למנוע מעורבות שלהן, אלא מציגה המלצות מינוריות יותר. "סירובנו להמליץ על הפרדה מבנית מלאה נובע מהכרה בלגיטימיות ההפקה העצמית אצל משדרים, ובצורך בעבודה משותפת בינם לבין גורמים חיצוניים עצמאיים", כותבת הוועדה.
- דיויד גילה לא מתכוון להורות על פיצול ערוץ 2
- נתניהו עוצר את פיצול ערוץ 2: הגיש ערר נגד החוק
- אחרי רשת: גם קשת רוצה להישאר בערוץ 2 עד 2017
המלצה מרכזית אחת של הוועדה היא שכל הפקה המדווחת כקנויה תלווה בהצהרה של מנהלי הגוף המשדר כי למיטב ידיעתם ההפקה עומדת בתנאים הנדרשים, כולל אי-שימוש באמצעי ההפקה של הגורם המשדר. ההצהרה על כך שההפקה נוהלה בידי המפיק העצמאי ללא תכתיבים תיחתם על ידי נציג הגורם המשדר האחראי על התיאום עם המפיק וכן על ידי סמנכ"ל התוכן והמנכ"ל של הגוף המשדר. הצהרת המנהלים נועדה בין השאר לתמרץ את הגופים המשדרים להימנע מלכפות על מפיקים חיצוניים להשתמש במשאבים השייכים או נשלטים על ידיהם.
כדי למנוע את המצב הנוכחי בשוק בו עולות טענות על כך שיש הפקות המדווחות כקנויות בעודן נשלטות בפועל על ידי הגורם המשדר, ממליצה הוועדה כי הרשות השנייה ומועצת הכבלים והלוויין, המפקחת על שידורי HOT ו-yes, יפרסמו באתר האינטרנט רשימת הפקות שהוכרו כקנויות. "אם וכאשר יתעורר חשד להפרה או פגיעה בעצמאות המפיק החיצוני, יהיה ברור לכולם אם כך הוא או שמדובר בהפקה עצמית", טוענת הוועדה.
כדי להגדיל את הביזור בשוק ההפקות, כך שלא יהיה מצב שבו לכל גוף שידור יש "מפיק בית" משלו איתו הוא נוהג לעבוד, ממליצה הוועדה על הקשחת כללי הרשות השנייה. המגבלה הנוכחית קובעת שבעל זיכיון לא ישדר בכל שנה הפקות מקומיות קנויות שיותר מ-20% מזמן השידור שלהן הופקו על ידי גורם אחד. הוועדה ממליצה להוסיף כי גורם אחד לא יוכל לקבל גם יותר מ-20% מתקציב ההפקות הקנויות הכולל של בעל הזיכיון.
ההמלצות המשמעותיות ביותר של ועדת אייל הן בנוגע לנושא זכויות היוצרים על הפקות טלוויזיה. כדי להילחם במגמה הרווחת בעיקר בערוץ 2, לפיה הזכיינים לוקחים את מרבית הזכויות למכירת ההפקה בעתיד, ממליצה הוועדה שהפקה לא תוכר כקנויה עם המשדר יחזיק ביותר מ-50% מזכויות היוצרים עליה. כל הפקה שבה הזכיינית מחזיקה ביותר מ-50% מהזכויות, תיחשב ותיספר כהפקה עצמית.
כמו כן כדי לאפשר כניסה של שחקנים חדשים לשוק הטלוויזיה, כדוגמת סלקום, ממליצה הוועדה כי גוף משדר שרוכש הפקה חיצונית יוכל לקבל אותה בבלעדיות לשלוש שנים בלבד. כך שאחר כך יוכלו גופי שידור אחרים לקנות אותה לשידור חוזר אצלם. כפי שנחשף ב"כלכליסט", כיום מתקשה מאוד סלקום לקנות לשידור חוזר הפקות שבוצעו במקור עבור המתחרות שלה, HOT ו-yes, ומצב זה רוצה הוועדה למנוע.