בלעדי לכלכליסט
הדואר שולח למתחרים תרגיל בעיתונות
בדואר ישראל עדכנו את ההגדרה של "עיתון" כדי שתחול גם על דברי דפוס נוספים ותוזיל את מחיר המשלוח שלהם. המתחרים: "אלו מחירים טורפניים"
חברת דואר ישראל שינתה בשבועות האחרונים את ההגדרה שלה ל"עיתון רשום" והקפיצה את המתחרות שהגישו תלונות למשרד התקשורת בעקבות המהלך. התעריף למשלוח עיתונים דרך הדואר נמוך משמעותית מאשר משלוח דואר רגיל על ידי גופים עסקיים. משלוח עיתון שמשקלו עד 100 גרם עולה 1.04–1.22 שקל לעומת 2.64 שקל למשלוח דואר מסחרי רגיל. ההגדרה המסורתית של עיתון היתה נוקשה מאוד: רק דברי דפוס העוסקים בחדשות ושרואים אור בתדירות יומית או שבועית ושמופצים גם בחנויות וקיוסקים ורשומים אצל הממונה על המחוז במשרד הפנים. אולם בדואר ישראל החליטו להרחיב את ההגדרות כך שעיתון ייחשב דבר דפוס שיוצא לאור כל תקופה ומכיל מאמרים, תמונות, חדשות ומידע בתחומים מגוונים. הדרישה לרישום אצל הממונה על המחוז נעלמה, כמו גם הדרישה להפצה בחנויות וקיוסקים. בתלונות שהוגשו לסמנכ"ל בכיר לדואר במשרד התקשורת יגאל לוי, טוענות החברות המתחרות ובראשן א.ד הפצות שהדואר מנצל את כוחו המונופוליסטי כדי למכור שירותים במחיר הפסד ולהשתלט על השוק.
- משרד התקשורת קונס את דואר ישראל ב-120 אלף ש' על עיכוב במשלוח דואר
- הדואר: איננו ערוכים לשפר את השירות לציבור לפני מרץ 2016
- מתחרה של הדואר תחלק את ההודעה לבוחר
"מדובר במחירים לא תחרותיים של הדואר", אומר בכיר באחת החברות המתחרות. "ישבה ועדת רייך שנה וחצי כדי לחשב את התעריפים הריאליים למשלוח דואר בישראל ולחו"ל וכעת הדואר יכול להציע את השירותים בחצי מחיר? אי אפשר להרוויח ממשלוח מגזין בארץ ב־1.2 שקל". לדברי אותו בכיר, בתחילת 2016 אמור שוק הדואר להיפתח לתחרות ואז יוסר הפיקוח על תעריפי הדואר לעסקים. "ההתנהגות האחרונה של הדואר מדאיגה מאוד ואנחנו חוששים שמרגע שיוסר ממנו הפיקוח הוא יתחיל להתפרע ולהתנהג באופן דורסני", מסכם הבכיר. לשינוי ההגדרה השלכות גם על התעריף הבינלאומי של משלוח דואר. לדוגמה, משלוח מגזין במשקל 75 גרם לאירופה יעלה 2.5 שקל בלבד. "זה מחירון טורפני והפסדי לדואר ולמדינה", אומר גורם בשוק הדואר הבינלאומי.
מדואר ישראל נמסר: "מדובר בטענות שאין להן כל אחיזה במציאות. לדואר ישראל נתח שוק המוערך בפחות מ־5% משוק הובלת העיתונים בישראל. מחיר המשלוח בדואר ישראל שעליו מלינים המתחרים אינו נמוך משלהם, למרות שאינו נתון לפיקוח. ההגדרה הקודמת היתה מיושנת. עלוני פרסום בהחלט אינם נכללים בהגדרה והטענה בעניין משוללת יסוד עובדתי".
ממשרד התקשורת נמסר: "התקבלו פניות מבעלי היתרים. הנושא נמצא כעת בבדיקה".