מוצרי קוקה-קולה וסוגת יורדים ממדפי מגה: קוקה-קולה דורשת ממגה ערבויות לאשראי
ל"כלכליסט" נודע שהחברה המרכזית למשקאות דורשת ערבויות ממגה לאחר שלא ביטחה את האשראי שנתנה לה. מגה טוענת כי מדובר במחלוקת על חידוש הסכמי סחר
החברה המרכזית למשקאות קלים ביקשה ממגה ערבויות או לחלופין להקטין את היקפי הקנייה, כך נודע ל"כלכליסט". בנוסף, גם סוגת הגבילה את מגה בהיקפי הקנייה בניסיון לצמצם את החשיפה לרשת. בעקבות כך, רק חלק ממוצרי סוגת נמצאים על מדפי מגה. ברשת המזון טוענים מנגד כי המחלוקות נובעת מהעדר הסכמות על חלק מתנאי הסכמי סחר המחודשים שהרשת חותמת על ספקיה בעקבות כניסתו לתוקף של חוק המזון.
- מחסור במוצרי טרה בסניפי מגה - בעקבות סכסוך עם החברה המרכזית למשקאות
- מגה: צניחה של 9% במכירות ב-2014
- קוקה קולה רוכשת חברת משקאות סינית תמורת 400 מיליון דולר
המחלוקת בין מגה לחברה המרכזית למשקאות קלים נסבה על גובה התשלום שלו נדרשת הרשת על חודש פברואר. הרשת היתה אמורה לשלם ביום שישי האחרון לחברה את התשלום עבור פברואר, ואם התשלום לא יועבר כפי שצפוי, החברה תעצור כל אספקת מוצריה לרשת, ובהם קוקה־קולה, קרלסברג, פריגת ומוצרי החלב של טרה.
בסביבת קוקה־קולה טוענים כי הרשת החליטה על דעת עצמה שלא לשלם את הסכום שנדרשה בטענה כי שילמה את חלקו כמקדמות. זאת בעוד בחברה ראו באותן מקדמות כביטחונות שהעמידה הרשת לצורך המשך אספקה של המוצרים בחודש ינואר. בסביבת מגה טוענים מנגד שבמסגרת כניסת חוק המזון לתוקף, הרשת חידשה הסכמי סחר עם ספקים רבים ועם קוקה־קולה נתגלעה מחלוקת שהובילה את הרשת להקפיא את ההזמנות ממנה.
במכתב שהוציאה מגה למנהלי הסניפים, נמסר להם שלא להזמין החל מיום חמישי האחרון מוצרי חלב בסיסיים של טרה.
את השנה האחרונה חתמה מגה עם ירידה של 9% בהכנסות שהסתכמו ב־5.75 מיליארד שקל, שבאה לידי ביטוי גם ברווח הגולמי שירד ב־11.25% ומעבר להפסד תפעולי בגובה 29.6 מיליון שקל לעומת רווח תפעולי בגובה 43.9 מיליון שקל ב־2013. "אנחנו בהחלט חוששים ומודאגים ממה שקורה במגה, ולכן אנחנו עוקבים באופן רציף אחרי החשיפה שלנו לרשת ונזהרים", טוען בשיחה עם "כלכליסט" בעלים של חברת מזון בינונית.
ספקים לא ביטחו את האשראי למגה
אחד מלקחי הספקים מהתמוטטות רשת קלאבמרקט ב־2005 היה לבטח את האשראי שניתן לרשתות. מדובר ברכישת ביטוח אשראי, המכסה חלק או את כל הסכום שהרשת חייבת לספק בעבור הסחורה שרכשה וטרם שילמה עבורה. אלא שביטוח האשראי כרוך בעלויות גבוהות שבהן נושא הספק, ולכן לא כל הספקים רוכשים ביטוח זה.
בחברה המרכזית למשקאות לא נוהגים לעשות שימוש בביטוח אשראי, ולכן הרגישות לאיתנות הלקוחות (הקמעונאים) גבוהה במיוחד. נוכח ההרעה המתמשכת בתוצאות מגה, בחברה פעלו לאורך התקופה האחרונה לצמצום החשיפה לרשת. במסגרת זו ביקשו לקבל ערבויות או לצמצם את ימי האשראי הניתנים לה ונתקלו בהתנגדות. במגה מתהדרים, עד כה בצדק, בכך שתמיד שילמו בזמן לספקים. גורם המכיר מקרוב את פרטי הסכסוך טוען כי ספקים רבים של הרשת לא עושים שימוש בביטוח אשראי ומאף אחד מהם לא הגיעו דרישות לצמצום ימי אשראי או העמדת ערבויות כנגד אספקת סחורה.
בסביבת מגה מציינים לטובת הרשת את השתייכותה לקבוצה פיננסית גדולה, שרק בסוף שבוע האחרון דיווחה על עיסקת ענק של מכירת אלון ארה״ב ב־600 מיליון דולר. בסביבת הרשת אף דוחים את הטענות לחשש ליציבותה וטוענים כי הירידה בצריכה פוגעת בספקים, וחלקם מנסים להתייעל על חשבון הרשתות ולדרוש שינויים בתנאי סחר.
מגה תשקול יבוא מקביל לקוקה־קולה
אם הצדדים לא יגיעו להבנות בימים הקרובים, עשויה מגה לפנות לממונה על הגבלים עסקיים דיויד גילה בטענה כי החברה המרכזית למשקאות קלים הקשיחה את תנאיה המסחריים ללא סיבה. גילה יכול ליזום התערבות בסכסוך, אולם ניתן להעריך כי החברה המרכזית נערכה לצעדים מסוג זה מראש ובידיה חוות דעת משפטית התומכת בעמדתה. אם יסלים הסכסוך, תנסה מגה לייבא לישראל את משקאות קוקה־קולה ביבוא מקביל.
מנגד, ספק בכיר מחברה המהווה מונופול במוצר שונה טוען כי דרישתה של החברה המרכזית לגיטימית: "הממונה על הגבלים הבהיר בעבר שאם בעל מונופול מצדיק את ניהול ימי האשראי של הלקוחות בניהול סיכונים, הדבר מאפשר לו לדרוש מלקוח ערבויות או הגבלת תנאי אשראי".
בעבור מגה הביקוש הרב למוצרי קוקה־קולה ייצור לרשת בעיה מול לקוחותיה. מנגד, החברה המרכזית צפויה להיפגע מהפסקת הזמנת מוצרי טרה. כיוון שמדובר במוצרים בעלי אורך חיי מדף קצר, יהיה על החברה למצוא עבורם קונה חלופי, לתרום אותם או להשמידם. מגה מהווה היום כ־10% משוק המזון המבורקד, ולכן מדובר בכמויות סחורה לא מבוטלות שטרה תאבד. מנגד, גם לחברה המרכזית יש דרך לפגוע במגה באמצעות הצעת מבצעים עמוקים ברשתות המתחרות על מוצרי טרה, אשר יובילו לביקוש מצד הלקוחות. ניתן להעריך שטרה נערכה עם מבצעים אטרקטיביים לקראת השקת המותג הפרטי של שופרסל בחלב ויתכן ותחליט להקדימם.
החששות לא עוצרים בספקים ומחלחלים גם לעובדי הרשת שכבר הכריזו בשנה החולפת פעמיים סכסוך עבודה. ברביעי האחרון פוצץ ועד העובדים פגישה שבה דנה עמם הנהלת הרשת על קיצוץ דרמטי של 70 מיליון שקל בתנאי ההעסקה של העובדים וצמצום מצבת העובדים. הוועד, ששכר את רו"ח ירון זליכה כיועץ, מוכן לבצע את הקיצוץ ובתנאי שהכסף יוחזר לעובדים ברגע שהרשת תחזור לפסי רווחיות או שתימכר.
ממגה נמסר בתגובה: "אנו מנהלים קשרי מסחר עם אלפי ספקים ואין בכוונתנו לדווח על תנאים והתנהלות מסחרית עם ספק כזה או אחר".