בלעדי לכלכליסט
ספקי המזון הגדולים עצרו את האספקה לעדן טבע מרקט
רשת המזון האורגני נקלעה לקשיים לאחר שהקבוצה־האם רבוע כחול הפסיקה להזרים לה כספים. לדברי גורם המקורב להנהלה, גיא פרוביזור סירב לדרישת אביגדור קפלן, יו"ר קבוצת אלון, לדלל את חלקו ברשת בתמורה להמשך מימון הפעילות
ספקי מזון גדולים עצרו את אספקתם לעדן טבע מרקט, רשת המזון האורגני של קבוצת אלון, על רקע אי תשלום חובותיה ‑ כך נודע ל"כלכליסט". עם הספקים שכבר לא מספקים לרשת סחורה נמנים בין היתר אסם, טמפו, ויסוצקי, סנו, סלטי שמיר, יפאורה ומחלבות שומרון, וספקים נוספים מאיימים בעצירת הסחורות כבר בימים הקרובים.
- מוצרי קוקה-קולה וסוגת יורדים ממדפי מגה: קוקה-קולה דורשת ממגה ערבויות לאשראי
- מחסור במוצרי טרה בסניפי מגה - בעקבות סכסוך עם החברה המרכזית למשקאות
- מגה: צניחה של 9% במכירות ב-2014
ממידע שהגיע ל"כלכליסט" עולה שברקע הדברים עומד סכסוך בין אביגדור קפלן, יו"ר קבוצת אלון, לגיא פרוביזור, מייסד ושותף (49%) בעדן טבע מרקט שנקנתה ב־2007 על ידי אלון רבוע כחול. מקורב לשניים טוען כי קפלן דרש מפרוביזור לדלל את חלקו בעדן טבע מרקט בתמורה לכיסוי ההתחייבויות השוטפות של הרשת לספקים. לטענת הגורם, החובות לספקים נוצרו בחודשים האחרונים לאחר שעדן טבע מרקט נאלצה לסגור חלק מסניפיה ולפתוח אותם במתכונת של חנות בתוך חנות בסניפי מגה. סגירת החנויות נגרמה בחלק מהמקרים בשל יציאתה של מגה מהחנויות בהן פעלה עדן טבע מרקט.
קפלן מבקש לשנות את ההסכם בין ויסמן לפרוביזור
"נוצר גירעון בהון של החברה בגלל סגירה ופתיחה של שבעה סניפים שמגה כפתה על פרוביזור בגלל תכנית ההבראה של מגה", טוען הגורם. "זה היה צפוי, אבל ברגע שדודי ויסמן יצא מהחברה כל ההתחייבויות של אלון רבוע כחול כלפי עדן ופרוביזור הוקפאו". לדבריו, קפלן מבקש לשנות את ההסכם שנחתם עם פרוביזור לפני שמונה שנים. "אלון רבוע כחול אחראית לכל התחייבויות רשת עדן טבע לספקים, והיום היא מבקשת להעביר חלק מהאחריות לפרוביזור. סירובו לשנות את ההסכם הוביל את קפלן לנסות לכפות עליו את השינוי באמצעות יצירת לחץ דרך עצירת תשלומים לספקים". דוברו של קפלן מסר בתגובה: "מאז כניסת ההנהלה החדשה מתקיימים כל הזמן דיונים בין השותפים על הדרכים להמשך צמיחתה של החברה המנוהלת באופן עצמאי על ידי השותף המנהל". גיא פרוביזור מסר בתגובה: "איננו נוהגים למסור מידע על יחסי החברה עם ספקיה. עדן פועלת באחריות אל מול הספקים ואל מול השותפים".
ההערכות בסביבת עדן טבע מרקט הן כי להדחתו של דודי ויסמן מתפקיד יו"ר אלון רבוע כחול לפני כחודשיים, ומינוי אביגדור קפלן כמחליפו, יש השפעה על התנהלות החברה. "עדן טבע מרקט היתה הבייבי של דודי ויסמן, שקנה 51% ממנה לפי שווי של 55 מיליון שקל. עם רכישתה נתן ויסמן לרשת ולפרוביזור הרבה מאוד מרחב פעולה. פרוביזור עשה אז עסקה מעולה וקיבל הסכם שהבטיח לו שלא יידרש להזרים כסף לחברה במקרה שתפסיד. מרגע שוויסמן יצא ההנהלה החדשה לא מוכנה לקבל זאת", טוען גורם בענף. לדבריו, השותפות עם פרוביזור גם תקשה על קפלן לקדם את מכירת מגה, שכן קונים פוטנציאליים יירתעו מההסכם של הרשת עם פרוביזור.
הספקים פועלים לצמצום הסיכון שבחשיפה למגה
המשבר בין קפלן לפרוביזור מציב את מגה בבעיה קשה, שכן חלק מהספקים משרתים גם את מגה וגם את עדן טבע מרקט, וחשיפת המחלוקת הפנימית עלולה לעורר בקרבם חששות בנוגע להתחייבויותיה של מגה. כפי שנחשף ב"כלכליסט" השבוע, קוקה קולה וסוגת צמצמו את אספקת הסחורה למגה בנסיון להקטין את הסיכון שבחשיפה לרשת. הרצון לצמצם את הסיכון מול מגה הביא בשבועות האחרונים את החברה המרכזית למשקאות קלים לבקש ממגה ערבויות או לחלופין להקטין את היקפי הקנייה שלה. המחלוקת בין הצדדים נסובה על התשלום שמגה חייבת להן על חודש פברואר. בסביבת קוקה קולה טוענים כי הרשת החליטה על דעת עצמה לא לשלם את הסכום שהיא נדרשה לו בחודש זה בטענה כי שילמה את חלקו כמקדמות. מנגד, קוקה קולה טוענת כי הסכומים ששולמו היו ביטחונות שהעמידה מגה לצורך המשך אספקה של המוצרים בחודש ינואר.
לטענת מגה, עם כניסת חוק המזון לתוקף, חידשה הרשת את הסכמי הסחר עם ספקים רבים, ועם קוקה קולה נתגלעה מחלוקת שהובילה את הרשת להקפיא את ההזמנות ממנה. במכתב שהוציאה מגה למנהלי הסניפים היא הורתה להם לא להזמין את סחורה מקוקה קולה. יש לציין כי המחסור במוצרי החברה המרכזית למשקאות מתחיל להיות מורגש. את 2014 חתמה מגה עם ירידה של 9% במכירות, שהסתכמו ב־5.75 מיליארד שקל. גם הרווח הגולמי ירד ב־11.25% לעומת 2013, והסתכם ב־1.42 מיליון שקל. מגה עברה בשנה שעברה להפסד תפעולי בגובה 29.6 מיליון שקל, לעומת רווח תפעולי של 43.9 מיליון שקל ב־2013.
ההרעה בתוצאותיה הכספיות של מגה מעוררת חששות בקרב חלק ניכר מספקיה, ואלו פועלים בניסיון לצמצם את הסיכון שבחשיפה לרשת. אחד מלקחי הספקים מהתמוטטות קלאבמרקט ב־2005 היה לבטח את האשראי שניתן לרשתות. מדובר ברכישת ביטוח אשראי, המכסה חלק או כל הסכום שהרשת חייבת לספק בעבור הסחורה שרכשה וטרם שילמה בעבורה. אלא שביטוח האשראי כרוך בעלויות גבוהות, ועל כן לא כל הספקים רוכשים ביטוח זה. לטענת ספקים, ההרעה בתוצאות מגה הובילה גם לסירובן של חברות הביטוח למכור להם ביטוחים חדשים או להגדיל היקף הביטוחים הקיימים.
ההרעה בתוצאות הכספיות מאיימת גם על העובדים
החששות לא עוצרים בספקים ומחלחלים גם לעובדי הרשת, שבשנה החולפת כבר הכריזו פעמיים על סכסוך עבודה. ל"כלכליסט" נודע כי ביום רביעי האחרון פוצץ ועד העובדים פגישה שבה דנה עמם הנהלת הרשת על קיצוץ דרמטי של 70 מיליון שקלים בתנאי ההעסקה של העובדים וצמצום מצבת העובדים.
הוועד ששכר את רו"ח ירון זליכה כיועץ, מוכן לבצע את הקיצוץ ובתנאי שהכסף יוחזר לעובדים ברגע שהרשת תחזור לפסי רווחיות. הוועד גם דורש בתמורה לקיצוץ התחייבות כי החברה לא תימכר בחמש השנים הקרובות, וברגע שהבעלים ימשכו דיבידנדים, העובדים יקבלו את כספם בחזרה. עוד דורש הוועד כי אם החברה תימכר בפרק הזמן האמור, ההסכם עם העובדים יבוטל, וכל הרעה בתנאי העסקתם בהתאם להסכם תבוטל.
גורם המקורב להנהלה: אלון רבוע כחול אחראית לכל התחייבויות רשת עדן טבע לספקים, והיום היא מבקשת להעביר חלק מהאחריות לפרוביזור"
גורם בענף המזון: עדן טבע מרקט היתה הבייבי של דודי ויסמן, שקנה 51% ממנה לפי שווי של 55 מיליון שקל. עם רכישתה נתן וייסמן ללפרוביזור הרבה מרחב פעולה"