$
מדיה

נתניהו נתן לאלוביץ' סוכרייה של 680 מיליון שקל במזומן

המיזוג בין בזק ל־yes כבר קיבל אישור מרשות ההגבלים, אך מנכ"ל התקשורת הקודם ביקש להקשיח את תנאיו. אתמול נתניהו אישר אותו ללא תנאים נוספים

אופיר דור 08:2924.06.15

ראש הממשלה ושר התקשורת בנימין נתניהו אישר אתמול באופן סופי את עסקת המיזוג בין בזק ו־yes, ובזאת איפשר לבזק לרכוש את יתרת המניות של yes מידי יורוקום של שאול אלוביץ' (41.6%) ולהחזיק במלוא הבעלות בחברת הלוויין. מדובר בעסקת בעלי עניין גדולה כיוון שאלוביץ' ויורוקום, הצד המוכר, הם גם בעלי השליטה בבזק, הצד הקונה.

 

 

בזק כבר מימשה אופציה לרכישת 8.6% ממניות יורוקום ב־yes ללא עלות, ועם אישור המיזוג תשלם לאלוביץ' 680 מיליון שקל במזומן על יתרת המניות. בנוסף, תעביר בזק 370 מיליון שקל עבור המניות על בסיס התוצאות העסקיות של yes בשלוש השנים הקרובות ועל בסיס הקלות המס שתקבל על ההפסדים שצברה yes מאז הקמתה. סכום הרכישה שאישר דירקטוריון בזק שנוי במחלוקת, ויש הטוענים שהשווי האמיתי של yes נמוך בהרבה ואף חברה פרט לבזק לא היתה משלמת את המחיר שנקבע.

 

אישור המיזוג מציין שינוי גישה כלפי בזק מצד משרד התקשורת. לכאורה למשרד לא היתה סיבה למנוע את אישור המיזוג לאחר הסכמתה של רשות ההגבלים העסקיים. משרד התקשורת אמור לאשר רק את בזק כבעלים של yes ולא להתחשב בהשפעת אישור העסקה על השוק, אבל שר התקשורת הקודם גלעד ארדן ומנכ"ל משרדו אבי ברגר, שפוטר בחודש שעבר על ידי נתניהו, בחרו לעכב את מתן האישור מאז חודש יולי אשתקד. ארדן וברגר סברו כי כל עוד בזק לא משתפת פעולה באופן מלא עם הרפורמה בשוק התקשורת הקווית, אין למהר ולאשר את המיזוג.

 

בזק מסרבת לפתוח את רשת הטלפוניה הקווית שלה לשימוש מתחרים בניגוד לדרישת משרד התקשורת, וארדן וברגר התכוונו להשתמש באישור המיזוג כקלף מיקוח כדי לכפות עליה לעשות זאת.

  

נתניהו. אישר את העסקה נתניהו. אישר את העסקה צילום: בלומברג

 

נתניהו החליט גם שלא להוסיף תנאים למיזוג מעבר לאלו שקבעה רשות ההגבלים. במהלך כהונתו של ברגר נבחנה האפשרות להוסיף תנאים שיחמירו את ההגבלות על שיתוף הפעולה העסקי בין בזק ל־yes כדי לא להקשות על עזיבה של לקוחות בזק. עם זאת, המיזוג כעת הוא רק פיננסי, ועל בזק ו־yes ייאסר למכור חבילות משותפות בהנחה (באנדל) או למזג פעילויות כמו הפעלת טכנאים ואנשי מכירות משותפים. משרד התקשורת מציין כי "ככל שתעלה בקשה למיזוג תפעולי ולביטול ההפרדה המבנית, היא תיבחן בנפרד".

 

נושא פתיחת רשת הטלפוניה הקווית של בזק לשימוש מתחרים נידון בעתירה שהגישה החברה לבג"ץ נגד משרד התקשורת. שופטי בג"ץ החליטו לתת לצדדים זמן נוסף כדי להגיע להבנות. משרד התקשורת יכול מתוקף סמכותו להמשיך וללחוץ על בזק לפתוח את הטלפוניה ואף להטיל קנסות גבוהים חרף הדיון הצפוי בבג"ץ, אך סביר שלא ינקוט פעולות כאלו עד תום ההליך המשפטי. לאור אישור המיזוג, עולה החשש כי המשרד יגיע גם לפשרה בנושא הטלפוניה שתפעל לטובת בזק.

 

x