הישג לבזק: בג"ץ יקיים דיון נוסף בעתירה שלה נגד משרד התקשורת
הדיון השני יתקיים בספטמבר ולפיכך נראה שמשרד התקשורת ימתין עד אז לפני שינקוט בפעולות נוספות מול החברה בנושא רשת הטלפוניה הקווית
שופטי בג"ץ החליטו לקיים דיון נוסף, שני במספר, בעתירה שהגישה בזק נגד משרד התקשורת בנוגע לרפורמה בשוק התקשורת הקווית (רפורמת "השוק הסיטונאי"). הדיון השני צפוי להתקיים בחודש ספטמבר. מדובר בהישג עבור בזק.
קראו עוד בכלכליסט:
- אלוביץ' מתכונן ל-2016: בזק חתמה על מיחזור חוב בחצי מיליארד שקל
- התעוררות ברפורמה הקווית: קצב הניודים זינק פי 3 בחודש האחרון
- בזק לבג"ץ: "בכירי משרד התקשורת ניסו להלך אימים עלינו"
העתירה של בזק מתמקדת בשני נושאים. המרכזי שבהם הוא הכללת הטלפוניה הקווית שלה במסגרת הרפורמה. כרגע בזק מאפשרת לספקי האינטרנט גישה רק לתשתית האינטרנט שלה על גביה מוכרים הספקים חבילות משולבות של אינטרנט ללקוחות.
אולם משרד התקשורת דרש מבזק כבר החל מ-17 במאי לפתוח גם את רשת הטלפוניה הקווית שלה לשימוש ספקי האינטרנט. בזק טוענת בתגובה כי על מנת לעשות זאת עליה להחליף מתג טלפוניה בהשקעה של מיליוני שקלים ובתהליך שימשך חודשים ארוכים ולכן אינה מצייתת להוראות המשרד. בדיון הקודם שלחו שופטי בג"ץ את בזק ומשרד התקשורת להמשך הדיונים ביניהם בניסיון להגיע לפשרה, אך זו לא הושגה
מנכ"ל משרד התקשורת היוצא אבי ברגר הציע לבזק מספר דרכים טכניות על מנת לפתוח את רשת הטלפוניה לשימוש המתחרים. אולם בבזק טוענים כי דרכים אלו אינן ישימות. בג"ץ לא נתן צו על תנאי שמחייב את משרד התקשורת לעצור את הרפורמה ולכן המשרד יכול בעיקרון להמשיך ללחוץ על בזק בנושא זה כולל הטלת קנסות גבוהים עליה. אלא שרוב הסיכויים שהמשרד ימתין כעת עד לדיון בבג"ץ לפני שינקוט בפעולות נוספות מול החברה.
אבי ברגר, לשעבר מנכ"ל משרד התקשורת צילום: נמרוד גליקמן
ברגר נודע בגישה אסרטיבית מאוד כלפי בזק והוא אף טען כי יש לנקוט בפעולות לפירוק בזק לחברת תשתית וחברת שירותים אם היא תמשיך להתנגד לפתיחת רשת הטלפוניה שלה. כתוצאה מכך פיטוריו על ידי ראש הממשלה ושר התקשורת בנימין נתניהו העלו חשש שהגישה כלפי בזק תשתנה. לא ברור עדיין מה תהיה עמדת מנכ"ל משרד התקשורת הנכנס שלמה פילבר והאם הוא ימשיך בקו התקיף מול בזק. ברגר סבר כי אין לאשר גם את המיזוג בין בזק ל-yes עד שלא יהיה ברור האם בזק משתפת פעולה בנושא הטלפוניה.
הנושא השני שנידון בבג"ץ שהגישה בזק הוא התעריפים שקבע משרד התקשורת לפיהם חייבת החברה להשכיר את התשתית שלה לשימוש ספקי האינטרנט. בבזק טוענים כי התעריפים אינם מכסים את עלויות תפעול התשתית בתוספת רווח סביר לחברה.
הרפורמה בשוק התקשורת הקווית יצאה לדרך ב-17 בפברואר. עד היום עברו כ-60 אלף מנויים לחבילות המשולבות שמציעים ספקי האינטרנט כמו 012 של פרטנר, נטוויז'ן-סלקום, 018 אקספון, טריפל סי ובזק בינלאומי. החבילות מבטלות את ההפרדה המסורתית והמלאכותית בין ספק אינטרנט לחברת התשתית, ומציעות הנחה של עשרות שקלים ביחס לרכישת שני המרכיבים בנפרד.
סלקום ופרטנר כבר מציעים טלפון קווי משלהם בטכנולוגיה שנקראת VOB. לפי טכנולוגיה זו, השיחות עוברות על פני האינטרנט הפתוח ולא על רשת ייעודית כמו אצל בזק ו-HOT, ולכן היא נחשבת לנחותה. על כן ברגר סבר כי תחרות אמיתית בשוק התקשורת הקווית תתרחש רק כאשר בזק תפתח את רשת הטלפוניה שלה.
בימיו האחרונים במשרד התקשורת שלח ברגר מכתב תלונה חריף נגד בזק לרשות ההגבלים העסקיים בטענה כי החברה מעכבת תחרות בשוק התקשורת הקווית. ברגר התייחס לסירובה של בזק לפתוח את רשת הטלפוניה כמו גם לקשיים אחרים שמערימה לכאורה החברה על מעבר לקוחות לספקי האינטרנט. רשות ההגבלים החליטה לקבל את התלונה ולפתוח בבדיקה מול בזק, אלא שבדיקה כזו יכולה לקחת חודשים ארוכים ואף יותר.