$
פרסום ושיווק

ועדת הכלכלה אישרה: הקמת השידור הציבורי תידחה לספטמבר

כל דחייה נוספת בהקמת התאגיד וסגירת הרשות הקיימת תדרוש תיקון חקיקה. היועמ"ש יצטרך להכריע האם לחייב את הממשלה לחזור ולגבות אגרת טלוויזיה

אופיר דור 16:0229.06.15

ועדת הכלכלה, בראשות ח"כ איתן כבל, החליטה לאשר את הדחייה בשלושה חודשים של הקמת תאגיד השידור הציבורי, כך שתאריך היעד הנוכחי להקמתו הוא סוף חודש ספטמבר. כל דחייה נוספת בהקמת התאגיד וסגירת הרשות הקיימת תדרוש תיקון חקיקה שתעבור בשלוש קריאות בכנסת. גם בסיום הדיון לא הובהר מה היקף המימון שמתכוון האוצר להעביר לרשות השידור בתקופה הנוכחית. הרשות נמצאת במצב פיננסי קשה עם גירעון של כ-50 מיליון שקל. האוצר הציב בדיון דרישה לרשות השידור לפנות את מתחם קול ישראל בשרונה ליד הקריה בתל אביב כתנאי להמשך המימון.

 

בישיבה נחשפה שוב הבעייתיות החוקית סביב רשות השידור, כאשר מחד השר אופיר אקוניס הצהיר שוב כי הממשלה לא תחזור ותגבה אגרת טלוויזיה מהציבור אף שתאגיד השידור הציבורי לא קם עדיין. מאידך משרד האוצר העלה הסתייגויות בנוגע למימון רשות השידור מתקציב המדינה בתקופת הנוכחית. ועדת הכלכלה החליטה לפנות ליועץ המשפטי לממשלה יהודה וינשטיין שיכריע מי צריך לממן את רשות השידור. היועץ המשפטי יכול לדרוש מהממשלה לשוב ולגבות אגרה או לחייב את האוצר להעביר ללא תנאים את המימון לרשות השידור בחודשים הקרובים.

 
לדברי מנכ"ל משרד התקשורת שלמה פילבר, לא יהיה מנוס מדחייה נוספת של יישום החוק והקמת התאגיד החדש. "יש בחוק הקיים פלונטר שאנחנו מנסים לפתור. החוק קובע שעד שלא מפונה הנדל"ן של רשות השידור לא מפטרים עובדים, ובשביל שזה יקרה צריך למצוא מקום חלופי, מה שלא קרה. מה שסוכם עם ראש הממשלה ושר האוצר זה שבשבועות הקרובים נביא לשרים מתווה איך לצאת מהפלונטר הזה", אמר פילבר.

ביחס לטענות שעלו על כך שנתניהו מעכב את מינוי הדירקטוריון לתאגיד החדש, אמר פילבר כי "אין טעם למנות את הדירקטוריון לשלוש שנים עכשיו, כאשר רק בעוד שנה וחצי בערך התאגיד החדש יתחיל לפעול. אין להם כרגע על מה לעבוד".

 

השר אופיר אקוניס
השר אופיר אקוניס צילום: עטא עוויסאת

 

"אי-גביית האגרה היא צפצוף על החוק מצד הממשלה"

 

על פי חוק השידור הציבורי שעבר בכנסת בשנה שעברה, אגרת הטלוויזיה תבוטל רק ביום שבו רשות השידור נסגרת והמימון לתאגיד החדש יגיע דרך אגרת הרכב. היועצת המשפטית של ועדת הכלכלה אתי בנדלר אמרה כי "מוטלת חובה מנהלית על שר התקשורת לגבות את האגרה והוא לא עושה את זה. במקרה אחר היה פונה מישהו לבג"ץ ומכריח את הממשלה לגבות אגרה. כאן אין לאף אחד אינטרס לעשות את זה. החובה לגבות אגרה קיימת ושרירה".

 

בנדלר הוסיפה כי "על פי חוק השידור הציבורי, האוצר צריך להשלים את המימון לתפעול השוטף של רשות השידור מעבר להכנסות מאגרה וכעת הוא מעמיד הסתייגויות. ביד אחד הממשלה מונעת את גביית האגרה וביד השנייה הוא מסרב להשלים מימון. הממשלה מצפצפת על החוק והיועץ המשפטי לממשלה צריך לתת את עמדתו בנושא".

 

מנכ"ל האוצר שי באב"ד הסביר כי "המצב שנוצר הוא מאוד בעייתי מבחינתנו. יש קושי רב לממן את רשות השידור בתקופת הביניים כשעושים מעקף כדי להימנע מגביית אגרה. שר האוצר רוצה לראות את הקמת תאגיד השידור הציבורי מתקדם במהרה. לא נסכים לממן את הרשות כאשר יש בה 1,600 עובדים, מספר עובדים גבוה ממה שצריך להיות. צריך להתחיל מתווה של פרישת עובדים ויציאה של הרשות מהמבנים האסטרטגיים שלה. אנחנו לא מוכנים להיות באותה הסיטואציה תוך שלושה חודשים. זה לא יהיה".

 

איתן כבל, יו"ר ועדת הכלכלה איתן כבל, יו"ר ועדת הכלכלה צילום: דוברות הכנסת

 

ח"כ קארין אלהרר (יש עתיד), שעמדה בראש הוועדה המיוחדת שאישרה את חוק השידור הציבורי בכנסת הקודמת, אמרה כי "אני מודאגת שראש הממשלה העביר את החוק וכעת הוא רוצה לחשוב עליו שוב. מאוחר מידי לחשוב על זה עכשיו. הגענו למצב הזה מתוך רצון פופוליסטי לבטל את האגרה לפני הבחירות. ביטול האגרה היה צריך להיעשות בצורה מסודרת ולא להשאיר שוקת שבורה בפני העובדים".

 

"מה תעזור דחייה של שלושה חודשים ביישום החוק, אם נתניהו לא מאשר את הדירקטוריון של התאגיד הציבורי החדש?", תקפה אלהרר. נתניהו מעכב בחודשים האחרונים את מינוי הדירקטוריון שנבחר על ידי ועדת איתור מקצועית בראשות השופט בדימוס עזרא קמא.

 

לדברי אקוניס, "אנחנו התחייבנו על ביטולה של אגרת הטלוויזיה במערכת הבחירות ולכן על דעתו של ראש הממשלה אין כוונה לחזור ולגבות את האגרה מהציבור". אקוניס שב והדגיש כי אינו מאמין בחוק השידור הציבורי שהוביל עמיתו השר גלעד ארדן: "אני הודעתי בממשלה הקודמת שאינני מתכוון להצביע בעד חוק השידור הציבורי וכך גם עשיתי. בלוח הזמנים שנקבע בחוק אין מצב שמוקם תאגיד שידור ציבורי חדש בישראל".

 

חיקה גינוסר, יו"ר אגודת העיתונאים בירושלים, ארגון העובדים המייצג את עיתונאי הרשות, אמר כי החודש הודיעו לנו שלא נקבל דמי הבראה כי האוצר לא מוכן לשלם. יש כאן הפרת חוק טוטאלית מצד הממשלה".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x