$
פרסום ושיווק

מגה תזמין, אבל לא בטוח שתקבל סחורה

הבוקר אמורה מגה להוציא לראשונה הזמנות לספקים שלא על בסיס תשלום מזומן. תגובת הספקים גורלית להתאוששות הרשת. אם מדפי מגה לא יתמלאו לקראת ראש השנה, התוצאות עלולות להיות הרסניות

נורית קדוש 09:2902.08.15

חודש אחרי שפנתה לבית המשפט בבקשה להסדר חוב, הסתיימה תקופת הביניים שבמהלכה שילמה לספקים במזומן, והבוקר מגיעה מגה לשעת המבחן. היום נדרשת הרשת לעמוד לעמוד בתשלום הראשון של חובות העבר, לצד ניסיון לקבל סחורה שלא תמורת תשלום במזומן.

 

אלא שגם הבוקר הגורלי להשבת את אמון הספקים ברשת נפתח בצלילים צורמים. ל"כלכליסט" נודע כי חלק מהספקים שהמתינו לקבלת התשלום הראשון על חובות העבר, גילו להפתעתם בסוף השבוע שעבר כי בכוונת מגה לפרוע אותו רק בעוד כשבועיים. לטענת הספקים, מגה מסרה להם כי על פי ההסדר, התשלום אמור להתבצע רק באמצע אוגוסט ולא בתחילת החודש. במגה טוענים מנגד כי ספקים שההסכם המסחרי עמם מבוסס על תשלום שוטף פלוס 45 יום או שוטף פלוס 75 יום, אמורים לפי הסדר החוב לקבל את התשלום הראשון ב־15 באוגוסט ולא ב־1 באוגוסט כמו הספקים הפועלים לפי תנאי אשראי של שוטף פלוס 30/60/90 יום.

מתחילים בהיערכות לקראת החגים

 

במסגרת הניסיון להעביר את האחריות להמשך קיומה של הרשת, הבוקר תבצע מגה לראשונה מאז פנתה לבית המשפט בבקשה להקפאת הליכים, הזמנות מספקים בהיקף מלא. מדובר בהזמנות גדולות מהרגיל בהיקפן בשל צורך למלא את המדפים שהתרוקנו ובגלל המועד שמחייב את הרשת להתחיל בהיערכות לקראת ראש השנה, יום כיפור וסוכות. ההזמנות אמורות להיות משולמות בהתאם לתנאי האשראי הקבועים שיש לרשת עם כל ספק, כלומר בחודשים אוקטובר, נובמבר ודצמבר. תשלומים אלו אמורים להתווסף לתשלום חובות העבר שפרסה מגה.

 

מדפים ריקים במגה מדפים ריקים במגה צילום: איריס ליפשיץ קליגר

 

כאמור, הבוקר תזמין הרשת סחורה בהתאם לצרכיה ותמתין לראות מה הכמויות שיסופקו לה בפועל. אם הספקים ישלחו כמויות קטנות של סחורה כדי שלא להגדיל את החשיפה שלהם לרשת שסכנת קריסה עדיין מרחפת מעליה, תצטרך בעלת השליטה ברשת, חברת אלון רבוע כחול לשקול אם להמשיך להפעיל את הרשת בידיעה שזו לא תוכל להתקיים לאורך זמן, או לפנות לבית המשפט בבקשה להקפאת הליכים תוך הטלת האחריות על הספקים שמנעו את הצלתה משום שלא סיפקו לה סחורה. אלון רבוע כחול תטען שעשתה ככל יכולתה כדי להבריא את הרשת. 31 חנויות כבר נסגרו, כ־700 עובדים פוטרו, בהם כ־120 עובדי מטה. בנוסף, שכרם של עובדי המטה קוצץ ב־10% ובעקבות כך, חלק מהם בחרו להתפטר. זאת ועוד, אלון רבוע כחול התחייבה להזרים 320 מיליון שקל, ולקחה על עצמה חובות מגה לבנקים בהיקף 200 מיליון שקל, המפחיתים כ־7 מיליון שקל בשנה מהוצאות המימון של הרשת.

 

כדי להתמודד עם הספקים, בוחנת הנהלת מגה שימוש בחלק מההון שאמורה אלון רבוע כחול להעמיד לרשותה לצורך הזמנת מוצרים חיוניים למבצעי החגים בהם דגים, מארזי שוקולד, עוגות דבש ועוד. ברשת מעריכים שסגירת החנויות, שצמצמה כ־25% מהיקף הפעילות ובהתאם את כמויות הסחורה שהרשת זקוקה להן, כמו גם דחיית 30% מחובות הספקים הגדולים לעוד שנתיים במסגרת הסדר החוב, יאפשרו לה הזמנות בהיקפים סבירים ואת ההשלמות שלהן תידרש תבצע באמצעות ההון שתעמיד לרשותה אלון רבוע כחול.

 

הספקים ממשיכים לחשוש מקריסת מגה ובשלב זה אינם מתכוונים להגדיל הזמנות באופן המעלה את חשיפתם הכספית לרשת. ביום חמישי שעבר נפגשו הספקים בהנהלת איגוד המזון בהתאחדות התעשיינים. בפגישה לקחו חלק איציק תמיר, מנכ"ל קוקה־קולה המכהן כיו"ר האיגוד, מנכ"ל אסם איציק צאיג; מנכ"ל תשלובת החלב של תנובה אייל מליס; מנכ"לית יוניליוור ענת גבריאל ועוד. במהלך הפגישה אמר תמיר שחשוב לעזור למגה, אבל שמגה צריכה לעזור לעצמה, לרבות באמצעות הזרמת כספים מצד בעליה. לדברי גורם שנכח בפגישה, "איציק אמר שכל ספק צריך לשקול טוב טוב את צעדיו ולהיזהר במה שהוא עושה. הדברים שאמר היו לגיטימיים, אבל הסאבטקסט שלהם היה ברור מאוד. המסר היה, 'חבר'ה, תיזהרו מאוד'".

 

יו"ר מגה אביגדור קפלן. פועל למכירה כמקשה אחת יו"ר מגה אביגדור קפלן. פועל למכירה כמקשה אחת צילום: אוראל כהן

 

לטענת גורמים במגה, נוכח העובדה שלקוקה־קולה ערבות של אלון רבוע כחול בגובה 20 מיליון שקל, תמיר היה אמור להשעות עצמו מהטיפול במגה במסגרת איגוד המזון. "איך איציק תמיר, שמחזיק ביד ערבות שמאפשרת לו לספק למגה, יכול להטיף לאחרים להתנהל בזהירות?", שואל בכיר במגה. "האם הוא יספק לרשת חלב של טרה כי יש לו ערבות ותנובה ושטראוס יישבו מנגד בחיבוק ידיים כי המליץ להם להיזהר?".

 

עוד על חוסר האמון של הספקים ניתן ללמוד מהקושי למנות נציג מטעמם לדירקטור במגה כפי שנקבע בהסדר החוב.

 

יורם דר לא יהיה דירקטור

 

ל"כלכליסט" נודע כי יורם דר, שהתאחדות התעשיינים הציעה לו את התפקיד כבר לפני שלושה שבועות, הודיע בסוף השבוע שעבר לאביגדור קפלן יו"ר מגה שהחליט לא לקחת את התפקיד. דר, המשמש בין היתר כיו"ר זוגלובק, לא פירט את הסיבות לסירובו, אולם לפי גורמים המעורים בפרטים, דר מעריך שרשת מגה לא תוכל לשרוד לאורך זמן נוכח מצבה. הרשת ספגה בחודש האחרון ירידה חדה שהגיעה בשיא ל־25% ממכירותיה נוכח האספקה החלקית של הסחורה לסניפים. בנוסף, הרשת לא מכרה תווי־שי לקראת ראש השנה בהיקף מוערך של 200 מיליון שקל, שהיו משנעים אליה לקוחות. לכך יש להוסיף את טענות הספקים הגדולים שלא יגדילו לרשת את מסגרת האשראי ללא ביטחונות. בהמשך להכרזת אלון רבוע כחול שבכוונתה למכור את אחזקותיה בדיינרס ואת דור אלון, פועל קפלן למכירת אלון רבוע כחול כמקשה אחת. אלא שאם ימצא קונה, ניתן להעריך שיציע הסדר חוב חדש לכל נושי החברה, המבוסס על תספורת, תוך איום שסירוב להסדר יוביל לפירוק החברה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x