ספקיות המזון הגדולות מאבדות מכוחן
נתח השוק הכולל של שבע מתוך עשר חברות המזון הגדולות ביותר, ובהן תנובה ואסם, ירד בתשעת החודשים הראשונים השנה ל־48%, בהשוואה ל־49.7% בתקופה המקבילה אשתקד
שוק המזון מצטמצם זו השנה השנייה ברציפות, והספקים הגדולים מאבדים מכוחם הן בשל הקטנת סל המוצרים של הצרכן והן בשל גדילה בכוחם של מותגים פרטיים. מנתוני נילסן שהגיעו לידי "כלכליסט" עולה כי שבעה מתוך עשרת הספקים הגדולים בשוק המזון איבדו מכוחם בתשעת החודשים הראשונים של 2015, בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד: נתח השוק הכולל של תנובה, שטראוס, אסם, נטו, יוניליוור, דיפלומט וזוגלובק ירד ל־48% בתשעת החודשים הראשונים של 2015, לעומת 49.7% בתקופה המקבילה אשתקד. שלוש החברות היחידות בעשרת הספקים הגדולים שרשמו ביחד עלייה שולית של 0.3% נקודות האחוז הן החברה המרכזית למשקאות, טמפו וחברת הממתקים ליימן שליסל.
- יוניליוור ספגה מכה במכירות בעקבות הסכסוך עם שופרסל
- האם הלוואה של 7,500 דולר לאינוונטק הפכה לאקזיט של 1.7 מיליון דולר?
- לא קונים: עוד האטה בשוק המזון עם החרפה ברבעון השני
על פי נתוני נילסן, בספטמבר, שכלל את מרבית תקופת החגים, הסתכמו מכירות מוצרי הצריכה ‑ מזון, משקאות, מוצרי טיפוח וניקיון ‑ בכלל השוק ב־4.66 מיליארד שקל, ירידה כספית של 1.5% בהשוואה לספטמבר 2014. הירידה הכמותית היתה גדולה יותר והסתכמה ב־3.1%. הפער בין הכמותי לכספי פירושו שהמחירים לצרכן בתקופת החגים השנה היו גבוהים יותר מבשנה שעברה. המכירות הכספיות של מוצרי המזון ירדו בספטמבר ב־2.3% והסתכמו ב־3.48 מיליארד שקל. מבחינה כמותית הירידה הסתכמה ב־4.8%. ענף המשקאות, שסבל מירידה בשנים האחרונות, דווקא נהנה מעלייה כמותית של 3.5%, ככל הנראה בשל הטמפרטורות הגבוהות שאפיינו את תקופת החגים. את הירידה החדה ביותר רשמו מוצרי הטיפוח, שצנחו בספטמבר ב־4% כספי וב־6.1% כמותי, בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד.
בהשוואה לנתונים של כלל רשתות השיווק, ברשתות הדיסקאונט נרשמה בספטמבר ירידה כספית מתונה יותר של 0.7%. הירידה הכמותית בהן היתה זהה ליתר הרשתות ועמדה על 3.1%. הפער בין המכירות הכספיות לכמותיות בלט במיוחד בקטגוריית המזון, שרשמה ברשתות המוזלות ירידה כספית של 1%, לצד ירידה כמותית חדה של 4.7% בהשוואה לשנה שעברה.
בתשעת החודשים הראשונים של השנה ספג שוק המזון ירידה כספית של 2% לצד סטגנציה (-0.1%) במכירות הכמותיות. קטגוריית מוצרי הניקיון בלטה בירידה כספית של 3.9% ובירידה כמותית של 2.1%. גם מוצרי הטיפוח ספגו ירידה כספית משמעותית בשיעור של 2.6%. מבצעי ההוזלות על המשקאות הובילו לירידה של 1.8% כספית לצד איזון כמותי.
ניתן להעריך כי המשבר אליו נקלעה מגה אחראי לחלק לא מבוטל מהירידה במכירות, שכן רשתות הדיסקאונט, הכוללות בין היתר את שופרסל דיל, רמי לוי, חצי חינם וויקטורי, רשמו מתחילת השנה עלייה כספית של 2.2% בניגוד למגמה בכלל השוק. עיקר העלייה ברשתות הדיסקאונט בתשעת החודשים הראשונים נבעה מקטגוריית מוצרי המזון, שצמחה כספית ב־2.6% לצד צמיחה כמותית גבוהה של 5.8% בהשוואה לתשעת החודשים הראשונים של 2014.