$
פרסום ושיווק

מגה לא יודעת אם תקבל מספיק סחורה ביום ראשון

החשש מקריסת הסדר החוב של רבוע כחול גרם למבול של ספקים מודאגים לשטוף את משרדי הנהלת החברה־הבת מגה בדרישה להגדלת ביטחונות. החשש של מגה: גם תנובה, שטראוס ואסם יבואו בדרישות של תשלום במזומן

נורית קדוש וענת רואה 07:0129.10.15

הסערה באסיפת מחזיקי האג"ח של אלון רבוע כחול, שבה הוצגה סקירה שלפיה למגה סבירות ממשית לחדלות פירעון, הובילה אתמול גל של ספקים מודאגים לפנות להנהלת החברה־הבת מגה בדרישה לקבל ממנה ביטחונות לצורך המשך אספקת סחורה. לדברי גורם בקבוצת רבוע כחול, הספקים "שטפו" את משרדי מגה והתקשרו להנהלת הרשת כדי להביע את דאגתם ולקבל תשובות לשאלות שמטרידות אותן.

 

בימים האחרונים, בעקבות שמועות על התנגדות להסדר החוב של רבוע כחול, תשעה ספקים גדולים ‑ נטו, יוניליוור, דיפלומט, יפאורה, ליימן שליסל, זוגלובק, סוגת, ויסוצקי וסידס ‑ כבר עצרו או צמצמו את האספקה למגה, אלא שמהלכים אלה טרם יצרו מחסור בולט במדפי הסניפים, ובמגה מעריכים כי שעת המבחן תגיע ביום ראשון בבוקר, אז יתברר אם הם ממשיכים לה לספק סחורה.

 

מגה בעיר מגה בעיר צילום: אוראל כהן

 

החשש במגה הוא מהיווצרות כדור שלג, כלומר שבעקבות דרישתם של הספקים הללו גם ספקים גדולים מאוד כגון תנובה, אסם ושטראוס, יעצרו אספקה בדרישה לקבל תמורה במזומן: "גם הספקים הגדולים המבוטחים בביטוחי אשראי עוקבים בזהירות ובדאגה אחר החשיפה למגה, שמגדילה את ההזמנות מהם בשל מחסור בתוצרת של חלק מהספקים", טוען בכיר בענף. לדבריו, חברות ביטוחי האשראי נמצאות בקשר יום־יומי עם הספקים המבוטחים ודואגות להעביר להם מסרים לא להגדיל את החשיפה.

 

"רבוע כחול לא ממהרת לגייס הון"

 

בענף המזון ניתן היה לזהות אתמול שילוב של חששות מקריסה קרובה של הרשת וזעם כלפי רבוע כחול. "עברו למעלה משלושה חודשים מאז נחתם ההסדר, ונראה שלהנהלת רבוע כחול אין תחושת דחיפות להיפטר מהמשקולות המכבידות עליה ולגייס את ההון החיוני להמשך קיומה של מגה", מסר גורם בענף. לדבריו, הנהלת החברה הצהירה על מהלך למכירת נכסים, ובהם דור אלון ודיינרס, אולם לא מימשה זאת עד כה. "היו הרבה דיבורים, אבל בשטח לא ראינו תוצאות". גם מכירת סניפים הפסדיים לרמי לוי ולאייל רביד מרשת ויקטורי לא הושלמה. "מדובר בעסקאות שהיו מזרימות עשרות מיליוני שקלים למגה ומחלצות אותה מהמצוקה הנוכחית, אבל אף אחד בחברה לא פועל בנחישות לקדמן", טוען מקורב לרוכשים. במגה מציינים כי החלו במשא ומתן עם מספר גורמים למכירת הסניפים שבנוגע אליהם נחתם הסכם מכירה לרמי לוי, נוכח מה שברשת מכנים הסחבת שבה נקט לוי. לוי סירב להתייחס לדברים.

 

מימין: איציק צאיג, מנכ"ל אסם, גדי לסין, נמכ"ל שטראוס ואריק שור, מנכ"ל תנובה מימין: איציק צאיג, מנכ"ל אסם, גדי לסין, נמכ"ל שטראוס ואריק שור, מנכ"ל תנובה צילום: עמית שעל, יוסי צבקר

 

"קפלן לא מבין את עולם הקמעונאות"

 

לדברי בכיר בענף, הנהלת רבוע כחול אינה מבינה את עולם הקמעונאות ומזיקה למגה: "האמירות של קפלן בעבר ובהווה גורמות למגה נזק אדיר. הוא רוצה להעביר מסרים לגופים מוסדיים ולא מבין שהמסרים האלו גורמים לכך שהספקים ששומעים אותם נבהלים ועוצרים למגה אספקות". מנגד, יש ספקים המעריכים שאמירותיו של קפלן מיועדות להוביל את הקבוצה לפירוק: "זה שלא מקדמים את השלמת מכירת הסניפים, לא חותמים על הסכמים למכירת נכסים ולא מזרימים למגה את הכספים שאלון רבוע כחול התחייבה להם בהסדר, מצביעים רק לכיוון אחד והוא ששרגא בירן רוצה שהנושים יעשו בשבילו את העבודה השחורה ויקחו את החברה לפירוק. אז הוא יוכל להגיד שעשה הכל להציל את החברה וקריסתה אינה באחריותו". בתוך כך ספגה אתמול אלון רבוע כחול הורדת דירוג נוספת.

 

בקשות לשחרור מהסכמי שכירות

 

מגה הגישה בימים האחרונים לבית המשפט בקשה לשחררה מהסכם שכירות בסניף בקריית מוצקין, שכבר נסגר בפועל. לטענתה, בששת החודשים האחרונים שכירות הסניף והוצאות נלוות (חשמל, מים, ארנונה וניקיון) הסתכמו ב־592 אלף שקל, המשקפים 45% ממכירות הסניף נטו, והתוצאה היא הפסד של 100 אלף שקל בחודש.

 

לפני כשבועיים ביקשה להשתחרר מהסכמי השכירות בסניפים בערד ובבני ברק, שגם אותם סגרה, בטענה שהפעלתם הסבה לה הפסדיים משמעותיים מדי חודש. המשכירה בערד אמות השקעות הגיבה בחריפות וטענה שמגה פעלה בניגוד להסכמים בין הצדדים ולהחלטות בית המשפט, כשנטשה את הנכס על דעת עצמה והפסיקה לשלם את דמי השכירות והניהול מאז ספטמבר.

 

באישור הסדר הנושים של מגה הוסכם כי הרשת תוכל בתוך שלושה חודשים להגיש לבית המשפט בקשות פרטניות להשתחרר מהסכמי שכירות בסניפים הפסדיים. פרק הזמן הזה חלף לפני שבועיים, ואז ביקשה מגה מבית המשפט להאריך את תקופת הבקשות בחודש נוסף.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x