שאלת 400 מיליון השקל: מאיפה ביתן יביא את הכסף
דרכו של נחום ביתן מחנות קטנה באשקלון לצמרת הקמעונאים בישראל עברה ברצף רכישות, שהסתיימו ב־2012 בהשתלטות על רשת כמעט חינם. אך עם מחזור מאכזב של 3 מיליארד שקל, לא ברור כיצד יצליח ביתן לרכוש את 115 סניפי מגה ולהשקיע בהם. בינתיים, הוא מכחיש שנטו של דודי עזרא עומדת מאחוריו
נחום ביתן שעשוי בתוך שבועות להפוך לקמעונאי השני בגודלו בישראל, החל את דרכו בהיקפים צנועים יותר. יינות ביתן נולדה מחנות יינות משפחתית שהקים אביו של ביתן באשקלון. ב־1994 פתח נחום ביתן סופרמרקט בסמוך לחנות המשקאות תחת השם יינות ביתן, וכעבור כמה שנים פתח שלושה סופרמרקטים נוספים.
שינוי מהותי בפעילותו של ביתן נרשם ב־2006, עם רכישת ארבע חנויות של רשת הסופרים היפר רמה ב־250 מיליון שקל. המהלך הוביל להכפלת מחזור המכירות של הרשת מ־300 מיליון שקל ב־2005 לכ־600 מיליון שקל ב־2006. שנה לאחר מכן רכש ביתן את שלושת סניפי רשת המזון יד יצחק בתמורה ל־121 מיליון שקל והגדיל בכך את מחזור המכירות של יינות ביתן ליותר מ־800 מיליון שקל. מלבד התרומה להגדלת מחזור המכירות הובילה רכישת חנויות יד יצחק להתרחבות ראשונה של ביתן לאזור מרכז הארץ, שכן חנויות אלו פעלו בכפר סבא, פתח תקווה וראש העין. מכירות הרשת ב־2007 הסתכמו ב־1.65 מיליארד שקל.
ביתן המשיך לנסות ולאתר הזדמנויות עסקיות נוספות וב־2008 רכש את חנות המזון משב מרקט באילת תמורת 8 מיליון שקל. מאז הספיק לפתוח חנויות נוספות עד שהחזיק ברשת בפריסה ארצית המונה 27 סניפים שהשתרעו על 34 אלף מ"ר.
השינוי הדרמטי שהפך את ביתן בן לילה לרשת השלישית בגודלה מבחינת מספר הסניפים התרחש בנובמבר 2012 עם רכישת 34 סניפיה של רשת כמעט חינם לפי שווי של 350 מיליון שקל. בשלב זה יינות ביתן כבר החזיקה 65 סניפים, בשטח כולל של 72 אלף מ”ר שהניבו מחזור מכירות מאוחד של 3 מיליארד שקל בשנה. ב־2013 רשמה הרשת עלייה של 2.7% במכירות החנויות, וסיכמה את השנה עם מחזור מאוחד של 3 מיליארד שקל.
רכישת כמעט חינם כנראה לא השתלמה
המשא ומתן לרכישת כמעט חינם היה ממושך מאוד ולאורכו נמנעו בעלי הרשת, האחים עדי ורני צים, להשקיע בה, כך שמצבן של החנויות כשהגיעו לידי ביתן היה עגום. בשנים האחרונות השקיע ביתן עשרות מיליוני שקלים בשיקום החנויות של כמעט חינם ומיתוגן מחדש תחת שם הרשת שייסד.
לתפיסת ביתן, אם החנויות האלו עבדו ומכרו במצב הקשה שבו הן היו, בוודאי בידיים שלו המכירות יגדלו. אלא שבענף המזון ממשיכים לטעון גם היום, שלוש שנים אחרי רכישת כמעט חינם כי העסקה לא הועילה לביתן, בעיקר לא נוכח ההאטה בשוק המזון. בכירים בענף מספרים כיצד יצא ביתן לעסקה כשהעריך שיוכל להגדיל את מכירות סניפי כמעט חינם ולהוביל לכך שהמחזור המאוחד תחת ניהולו יגיע ל־4 מיליארד שקל, אבל זה לא קרה. לשם ההשוואה, מחזור המכירות של רמי לוי מסתכם ב־4 מיליארד שקל בשנה באמצעות 32 סניפים בלבד — פחות ממחצית ממספר הסניפים של ביתן.
נחום ביתן ורעייתו נורית שמרו לאורך השנים על מרחק מהתקשורת, אלא שהחודשים הראשונים שלאחר רכישת כמעט חינם הציבו אותם בזירה התקשורתית במידה שלא התמודדו עמה קודם לכן. זאת על רקע סכסוכים מסחריים שנרשמו באותם ימים בין ביתן לבין כמעט כל אחד מהספקים בענף. עם חלקם הסכסוך החריף והגיע לכלי התקשורת. הסכסוך עם סנו, למשל, אמנם נשמר לחדרי המשא ומתן ולא דלף החוצה, אולם את מוצרי החברה לא ניתן היה למצוא לאורך חודשים בסניפי הרשת.
ברקע חילוקי הדעות עמד, לטענת הספקים, רצונו של נחום ביתן לכסות את ההשקעה ברכישת כמעט חינם באמצעות השתתפות הספקים. בנוסף, עם העברת הבעלות לידיו נחשף ביתן להסכמים המסחריים שהיו לאחים צים עם הספקים, אשר בחלקם הציגו תנאי סחר טובים יותר לרשת שעברה לידיו.
האמביציה של ביתן לא עצרה גם כשהגיע ל־71 סניפים, וכפי שנחשף ב"כלכליסט", בינואר האחרון ניהל עם מו"מ מתקדם עם אביגדור קפלן, יו"ר אלון רבוע כחול, לרכישת מגה. המו"מ הופסק על רקע סירובו של ביתן להבטיח לעובדים שמירה על ההסכם הקיבוצי ורציפות הוותק שצברו לצורך תנאים סוציאליים. עם כניסתה של הרשת להקפאת הליכים נמנע ביתן מלהגיש הצעה לרכישת הרשת, ורק בשבועיים האחרונים, משחייב בית המשפט את הנאמנים לקיים מכרז מוסף, הגיש הצעה.
הערכות: שותפות עם נטו עדיין על הפרק
כיוון שמדובר ברשת פרטית שאינה מחויבת לדווח על תוצאותיה, מלוות את יינות ביתן והעומד בראשה שאלות ביחס ליכולתו של ביתן לקחת על עצמו התחייבויות כספיות כה גדולות. לזכותו של ביתן יש לציין כי הוא נחשב לאדם הגון, שעד כה עמד בכל התחייבויותיו.
בשל קשריו העסקיים עם חברת נטו שבשליטת דודי עזרא, באמצעות שותפות בחברת הירקות ביכורי ביתן, העריכו אתמול בכירים בענף קמעונאות המזון כי עזרא שותף להשתלטות על מגה. זאת בעיקר נוכח ניסיון של עזרא ב־2013 להשקיע בקבוצת אי.די.בי ובאמצעותה לשלוט ברשת הגדולה בישראל, שופרסל.
לאחרונה הוזכר עזרא כמי שעומד מאחורי שותפיו בתחום הירקות האחים אילן וששי שבע, שהגישו הצעה לרכישת מגה, לאחר שלמפגש שלהם עם נאמני הרשת הצטרף עמי גולדין, מנכ"ל נטו.
אתמול הכחישו הן ביתן והן עזרא את הספקולציות שרחשו בענף. יינות ביתן מסרה כי ”הרשת מקווה שהרכישה תצא לפועל ומבהירה שהרכישה תעשה ללא שותפים עיסקיים”. נטו מסרה ש“לנטו ולמר עזרא אין קשר לעסקה. אנו מאחלים הצלחה לרוכשים ולעובדי מגה”.
אלא שהמלצתם של נאמני מגה על ביתן לא מבטיחה שהרשת תימכר לו. מלבד מוכנותם של חלק מהמציעים שלא זכו לשפר את הצעתם במסגרת התמחרות, תידרש רשות ההגבלים להסביר מדוע הודיעה שלא תאשר את מכירת מגה לרמי לוי שמפעיל 32 חנויות עם מחזור מכירות של 4 מיליארד שקל, אך תאשר את מכירתה לביתן המפעיל 71 חנויות.