משרד הכלכלה מחלק 2,000 מכסות פטורות ממכס ליבוא בשר בקר טרי
המכסות מצטרפות למכסות של כ-3,000 טון שחולקו במחצית הראשונה של השנה. הזוכים במכסות הם הקמעונאים רמי לוי, יינות ביתן ויוחננוף והספקים תנובה, נטו מלינדה, בלדי, מילועוף, עוף הארץ ועוף ירושלים
משרד הכלכלה התקפל בפני תנובה. בניגוד גמור לעמדת רשות ההגבלים העסקיים, ורק חודשים ספורים אחרי שהודיע כי לא יאפשר לתנובה להתמודד במכרז לקבלת פטור ממכס של יבוא בשר טרי, הודיע המשרד כי לחברה כן תוקצה המכסה.
- המזון שהישראלים צמצמו הכי הרבה השנה: בשר מעובד וסוכר
- שוק בשר: מכסות פטורות לייבוא בשר טרי - לא לתנובה ולדאבח
- "משרד החקלאות יצא בכותרת, אבל זו הפאשלה שלו"
יאיר שירן, מנהל מינהל תעשיות במשרד, אמר ל"כלכליסט" כי ההחלטה להעניק לתנובה את המכסה התקבלה נוכח בקשה שהחברה הגישה. "בשנה שעברה כל הבשר הטרי בישראל היה מתוצרת מקומית ו־80% ממנו הגיע מתנובה ומדאבח", אומר שירן, "עכשיו לפחות חצי מהבשר הטרי שנמכר בשוק מיובא מחו"ל. השיקול המוביל הוא יצירת תחרות והפחתת מחירים וכיוון שהשגנו בחצי שנה האחרונה את המטרות האלו, אז המצב השתנה משמעותית.
עוד מכסות פטורות ממכס | צילום: shutterstock |
"עמדת רשות ההגבלים היתה שלא לתת לתנובה מכסה, אבל אנחנו עצמאים לקבל החלטה. רשות ההגבלים מסתכלת על שיקול צר והוועדה מסתכלת על כלל האינטרסים במשק. בהקשר הזה צריך לזכור כי אין הרבה אפשרויות תעסוקה בבית שאן, בה פועלת המשחטה של תנובה". לשאלה האם תנובה אמרה לוועדה כי אם לא תקבל מכסות היא תבחן את סגירת המשחטה, השיב שירן: "לאורך זמן תנובה משדרת שלא תוכל להחזיק את העובדים בבית שאן בתנאים הקיימים".
הטבה משמעותית
במסגרת ההליך, חולקה מכסה של 2,000 טונות בשר טרי פטור ממכס, המצטרפת ל־2,500 טונות שחולקו במחצית הראשונה של השנה ו־1,500 טונות שחולקו בפסח. הזוכים במכסות הם הקמעונאים רמי לוי, יינות ביתן ויוחננוף והספקים תנובה, נטו מלינדה, בלדי, מילועוף, עוף הארץ ועוף ירושלים. לתנובה ניתנה מכסה ליבוא 100 טונות.
מכסה פטורה ממכס ליבוא בשר בקר טרי מהווה הטבה משמעותית ליבואנים, שכן מדובר בפטור ממכס של 12% ו־13 שקל לק"ג. עד לתחילת השנה כמעט לא נוצלו המכסות בשל הקושי למצוא בתי מטבחיים כשרים בחו"ל, המחזיקים באישור של השירותים הווטרינריים. אישור מספר בתי מטבחיים בפולין ובארגנטינה בסוף השנה שעברה הפך את המכסות למבוקשות מאוד.
במשרד הכלכלה יודעים שמדובר בשוק ריכוזי מאוד שנשלט על ידי תנובה ודבאח, ולכן פנו בשנה שעברה לרשות ההגבלים העסקיים וביקשו שתערוך עבורם בחינה של הענף. בדיקה מקיפה שערכה הרשות הובילה אותה להמליץ למשרד הכלכלה כבר בתחילת השנה לעצור את חלוקת המכסות ולצאת לשימוע, שבמסגרתו תיבחן האפשרות לחלק את המכסות ליצרנים הקטנים והבינוניים בלבד ולמנוע חלוקתן ליצרנים המובילים בשוק. המלצת הרשות התבססה על ממצאי הבדיקה שלפיהם מתן מכסות יבוא פטורות ממכס ליצרנים המקומיים הגדולים תנובה ודבאח, עלול לפגוע בתחרות ולהגדיל את הריכוזיות בענף.
חסמי כניסה לשוק הבשר
בחודש פברואר השנה, בתום שימוע בכתב ובעל פה שערכה ועדת המכסות במשרד הכלכלה, בראשות מנהל מינהל תעשיות יאיר שירן, החליטה הוועדה כי תנובה, בעלת המותג המקומי “אדום אדום”, לא תקבל מכסה. זאת מתוך רצון
למקד את ההקצאה ביבואנים בעלי הפוטנציאל הגבוה להגדיל את התחרות במוצרי הבקר הטרי.
לא רק שעמדת רשות ההגבלים לא השתנתה מתחילת השנה, אלא שלפני כחודשיים פרסמה הרשות טיוטה להערות הציבור של מחקר שוק נוסף הבוחן את ענף בשר הבקר הטרי. במסגרתו, הרשות המליצה להרחיב את המכסות הפטורות ממכס ליבוא, וכן כי יש להימנע מהקצאת מכסות ליבוא בשר בקר טרי בפטור ממכס לשני השחקנים הדומיננטיים - תנובה ודבאח.
בחינת השוק העלתה שבמקטע השחיטה הכשרה ובמקטע השיווק של מוצרי בשר מפורק כשרים, קיימים חסמי כניסה והתרחבות משמעותיים ופועלים בהם שני השחקנים הדומיננטיים תנובה ודבאח. שניהם הם גם היחידים אשר פעילים בכל מקטעי שרשרת הייצור של הבשר בישראל (אספקה של עגלים, פיטום, שחיטה ושיווק), והם הבעלים של בתי המטבחיים היחידים אשר באפשרותם לייצר מוצרי בשר כשרים. שיעור המכס המוטל על יבוא בשר בקר טרי מהווה חסם משמעותי ליבוא, וזאת בנוסף לעלויות הכרוכות בהובלתו לישראל ולעלויות ההכשרה של בית מטבחיים בחו"ל.