$
פרסום ושיווק

בדיקת כלכליסט

יוניליוור לא לבד: יותר מ-100 מקרי זיהום בקווי ייצור ב-3 שנים בחברות הגדולות

בתנובה התגלו עשרה מקרים של זיהום בשלוש השנים האחרונות, באסם נרשמו שבעה מקרים, ובשטראוס - שישה. קוקה-קולה לא מסרה נתונים

נורית קדוש 18:5403.08.16

הזיהום בדגני הבוקר של יוניליוור, אשר עורר שאלה ביחס לחובת הדיווח של תעשייני מזון למשרד הבריאות, אינו אירוע חריג. מפניית "כלכליסט" ל-5 חברות המזון הגדולות עולה כי ב-3 השנים האחרונות נרשמו 110 אירועי זיהום בקווי ייצור, אשר אותרו על ידי החברות בטרם שווקו המוצרים לצרכנים.

 

 

 

יחד עם זאת, בכמחצית מהמקרים, נמנעו החברות לדווח על הזיהום למשרד הבריאות. זאת בהתאם לתקנות שאינן מחייבות אותם לדווח על זיהום שזיהו בטרם יצאו המוצרים לחנויות. ניתן להעריך כי מדובר במספר רב יותר של אירועים, שכן החברה המרכזית למשקאות (קוקה-קולה ישראל) המפעילה את מחלבת טרה וקווי ייצור בתחום המיצים, המים, הבירה ועוד, לא העבירה את הנתונים אודות מציאת זיהומים בקווי ייצור במפעליה. בניגוד להתנהלות קוקה-קולה, חשפו תנובה, שטראוס, אסם ויוניליוור את המידע.

 

 

מיוניליור נמסר כי ב-3 השנים האחרונות התגלה מקרה אחד של חיידק סלמונלה, אותו מקרה שעלה החודש לכותרות, ועוד 32 מקרים של זיהומים שאינם מסוכנים לבריאות הציבור.

 

"חשוב לנו לציין כי בכל אחד מהמקרים המוצרים נעצרו במפעלינו ולא יצאו לשוק. בנוגע לדיווחים למשרד הבריאות פעלנו לפי נהלי המשרד", אומרים ביוניליוור. "בקרת האיכות של יוניליוור עומדת בסטנדרטים מהמחמירים ביותר בעולם. על פי הנהלים המחמירים של חברתנו, כל סדרת ייצור נבדקת ונכנסת להמתנה. מוצרים אלו אינם יוצאים לשיווק עד קבלת תוצאות הבדיקות של אותה סדרת ייצור, המאשרות כי הכל תקין. במידה ומתגלית תקלה הסדרה לא משווקת לחנויות".

 

בתנובה התגלו 10 מקרים בשלוש השנים האחרונות. "תנובה משקיעה בבדיקות איכות מהמחמירות והמתקדמות ביותר ואינה מתפשרת על קיומן בטרם יצאו המוצרים מהמפעלים לשוק בהתאם להנחיות משרד הבריאות", נמסר מהחברה. "ב-3 שנים האחרונות היה אירוע אחד של זיהום פתוגני נקודתי בגבינה צהובה שדווח למשרד הבריאות למרות אי החובה לדווח. המוצרים לא יצאו לשוק. ב'מאמא עוף' היו 3 מיקרים נקודתיים בהם הושמדו מוצרים ולא יצאו למכירה לצרכנים ובסנפרוסט 6 מקרים נקודתיים. חשוב להדגיש כי השירותים הוטרינריים נמצאים במפעלים ומעודכנים על כל חריגה בתוצאות הבדיקות וכי המוצרים לא יצאו למכירה לצרכנים והושמדו מיד. תנובה פעלה ותמשיך לפעול בהתאם להנחיות משרד הבריאות קלה כחמורה".

 

מפעל אסם בפ"ת מפעל אסם בפ"ת צילום: שאול גולן

 

באסם נרשמו 7 מקרים בהם זוהה זיהום במוצר סופי שהחברה השמידה בטרם שיווקו והחברה עדכנה את משרד הבריאות עוד ציינה החברה בשקיפות כי ב-3 השנים האחרונות היו עוד 87 מקרים בהם התגלה זיהום בקווי יצור עוד בטרם החלו לייצר בהם, הקווים נשטפו וחזרו לפעילות רק לאחר שהתקלה חלפה. כאמור, במקרים אלו, לא יוצרו מוצרים ולכן לא היה צורך להשמיד. למרות זאת, המקרים דווחו למשרד הבריאות.

 

"אסם פועלת לפי הרגולציה הישראלית והנהלים הקפדניים של נסטלה המופעלים בלמעלה מ-500 מפעלים בעולם, המספקים מזון לתושבי 120 מדינות בעולם", נמסר מאסם. "חומרי הגלם נבדקים בקפדנות עם כניסתם למפעל, קווי הייצור מנוקים ונבדקים לאחר כל סדרת ייצור ובסוף כל שבוע כל קווי הייצור מפורקים, מנוקים ומחוטאים. מקרי הימצאות סלמונלה בתהליך מדווחים תמיד למשרד הבריאות ופעולות התיקון נעשות בתאום איתם ובשיתוף פעולה מלא. באסם, אם יש ספק בזיהום כלשהוא, אין ספק. הייצור נעצר וקו הייצור עובר תהליך חיטוי מלא. ברור, שבמקרים מועטים, כשמוצר בספק, הוא נאסף מהשוק ונשמר קשר רציף עם הציבור ועם התקשורת".

 

בחברת שטראוס נרשם המספר הנמוך ביותר של מקרי זיהום בקווי ייצור, 5 מהם בקו ייצר גבינת הסקי ואחד בקו ייצור חומוס במשקל 4 ק"ג המשווק לשוק המוסדי.

 

"מנגנוני בקרת האיכות המתקדמים שלנו נועדו לאתר חיידקים במצבם ההתחלתי, עוד לפני שמייצרים סכנה בריאותית- ולאפשר לנו לטפל בתקלות איכות לפני שמוצרים יוצאים לרשתות השיווק", נמסר משטראוס. "המנגנונים הללו פועלים בהיקפי יצור של מליוני מוצרים מדי חודש, ובמהלך שלוש השנים האחרונות אירעו 6 אירועים בלבד, בהם תקלות איכות שאפשרו ספירת חיידקים הגבוהה מהתקן הישראלי טופלו כולם בזמן אמת במפעל, מבלי שישווקו מוצרים עם חיידקים ומבלי שיווצרו מחסורים במוצרים. 

 

"מטרתנו היא לאתר את המקרים בזמן אמת מבלי שיווצרו מחסורים וכמובן מבלי שיהיה חשש לבריאות הציבור. משאכן כך היה, האירועים טופלו במסגרת המפעלים ולא נדרשו דיווח למשרד הבריאות שאחראי לבריאות הציבור ולהתמודדות מיטבית עם כל חשש של פגיעה בה".

 

בתקופה הקרובה ידרש משרד הבריאות לקבוע האם יש מקום לשנות את הנהלים, כך שחברות המזון יהיו חייבות לדווח לו לא רק על מקרים בהם יצאו מוצרים מזוהמים את שערי המפעל ויש לאספם, אלא גם על ארועי זיהום שזוהו בשלב מוקדם יותר ושיווק המוצרים הנגועים בהם לא החל.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x