רשתות הקפה לא מחכות למשרד הבריאות: החלו בהחלפת מכונות שבהן יש חשש לחריגה בעופרת
לאחר הודעת משרדי הבריאות והכלכלה על הימצאות רמות חריגות של עופרת בחלק ממכונות הקפה התעשייתיות, החלו הרשתות שעובדות עימן בבדיקות עצמאיות: "לא לוקחים סיכון כי ההודעה של משרד הבריאות יצרה עליהום תקשורתי"
ההודעה הדרמטית שהוציאו משרדי הבריאות והכלכלה לפיה קיים חשש להמצאות עופרת במים שהופקו ממכונות קפה מוסדיות, הצליחה לעורר בהלה בקרב הציבור וגם ברשתות הקפה. ההודעה של משרד הכלכלה והבריאות הייתה מעומעמת ולא כללה פרטים מהותיים בדבר שמות רשתות בתי הקפה, אך מהר מאוד התברר כי מדובר במכונות קפה מסוג לה פבוריטה של הספק אווא קפה ומכונות מתוצרת ביאנקי המיובאות מאיטליה על ידי עלית מקבוצת שטראוס ופאוזה מקבוצת מי עדן.
- שאלות ותשובות על העופרת במכונות הקפה
- בתקופת ליצמן במשרד הבריאות אושרו רק שני חוקים נגד עישון
- משרד הבריאות מגלה: אלה השעות הגרועות ביותר להגיע בהן לחדר מיון
מכונות אלה מצויות, או לפחות היו מצויות עד היום, ברשתות בתי הקפה מובילות כגון קפה קפה, קפה גרג, ביגה, אילנ'ס, קופיז, חנויות הנוחות סונול ובארבעה סניפים של רולדין, שהודיעה שכבר החליפה את המכונות המדוברות. כמו כן משווקות המכונות מסוג זה גם בבתי מלונות וקפיטריות.
על פי הודעות משרד הכלכלה והבריאות, בחלק מהמכונות שנבדקו, נמצאו רמות עופרת שעולות על המותר בתקן החל על מכונות הקפה (10 מיקרוגרם לליטר), וכן מהרמות המרביות המותרות במשקאות (20 מיקרוגרם לליטר). במשרד הבריאות והכלכלה עוד לא סיימו את הבדיקות ועד כה עשו בדיקה מדגמית של 25 מכונות בלבד שמתוכן רק 8 נמצאו לא תקינות, אך הודיעו כי יאסרו את השימוש במכונות שתימצא בהן חריגה בעופרת עד לתיקון או החלפה שלהן.
"אין מדובר בסכנה מיידית, יחד עם זאת, במהלך תקופת ביצוע הבדיקות, ומטעמי זהירות מונעת, משרד הבריאות ממליץ להפחית בשתיית קפה ממכונות מוסדיות - עד לקבלת תוצאות בדיקה, ככל שהדבר מתאפשר. בנוסף, משרד הבריאות ממליץ לנשים בהריון להימנע משתיית קפה ממכונות מוסדיות עד להודעה חדשה".
הודעה כזו לא השאירה את בעלי רשתות בתי הקפה אדישים ואלה מיהרו להגיב כי התחילו בבדיקות עצמאיות אל מול מכון התקנים ובחלק מהרשתות אף החלו בתהליך של החלפת המכונות, לדבריהן.
אם אכן כל הרשתות שמחזיקות במכונות המדוברות יחליפו אותן, מדובר בהוצאה של מאות אלפי שקלים, ואולי אף יותר מזה, שנכון לרגע זה כלל לא בטוח אם היא נדרשת או לא. מחירה הממוצע של מכונת קפה תעשייתית נע בין 15 ל-20 אלף שקל ויש אף מכונות יקרות יותר.
ברשת קפה גרג, שמונה 100 סניפים, כמחצית מהסניפים מחזיקים מחזיקים בלה פבוריטה, וברשת הודיעו כי ידאגו להחליף את המכונות. "קפה גרג מפעילה במחצית מסניפה מכונות קפה של המותג האיטלקי פהימה. למרות שמשרד הבריאות טוען שאין סכנה מיידית לציבור, והמלצתו היא רק להפחית את כמות שתיית הקפה, החליטה הנהלת רשת קפה גרג כבר להחליף במיידית את כל מכונות הקפה למכונות האיטלקיות מסוג פהימה, תהליך שהחל כבר הבוקר", נמסר מהרשת.
גם בקפה קפה אמרו כי המכונות יוחלפו. "מתוך 154 סניפים, יש לנו רק ב-14 סניפים את מכונות לה פבוריטה", מסר רונן נימני, בעלי רשת קפה קפה. "משרד הבריאות לא פנה אלינו ואנחנו כרגע דואגים לשלוח לסניפים מכונות חלופיות. זו הוצאה כספית שאנחנו מוציאים בלי לדעת אם המכונה תקינה או לא ולמרות שאף אחד לא הורעל בעשר השנים האחרונות באף סניף של קפה קפה, אני לא לוקח סיכון כי ההודעה של משרד הבריאות יצרה עליהום תקשורתי".
ברולדין מסרו כי "המכונות היו רק בארבעה סניפים וכבר הוחלפו", ובעלית קפה מסרו: "שמענו על הודעת משרד הבריאות ואנו בקשר ישיר איתם. מכונות הקפה בהן אנו משתמשים מיוצרות על ידי יצרנים שונים בשוק ואנו בודקים בעצמנו את כולן. לא נשתמש במכונה שממצאיה ייצרו סיכון ללקוחותינו ואנו מלווים גם במומחים שונים שמבצעים את הבדיקות ובוחנים את תוצאותיהן. כמובן ששטראוס פועלת בשקיפות אל מול משרדי הממשלה ופועלת בהתאם להנחיות המשרדים בכל שלב ושלב. אנו מייחסים לאיכות המכונות שברשותנו חשיבות עליונה ובטיחותם של לקוחותינו עומדת מעל כל שיקול - וכך אנו מתנהלים גם בארוע זה".