בקבוצת הקניונים מליסרון בונים על הבונוסים ולא על האינטרנט
לראשונה הקבוצה הסבירה למשקיעים למה היא נמנעת מפעילות מקוונת כמו עזריאלי. "הם מוציאים מיליוני שקלים, ואני לא רואה בשורה", אמר המנכ"ל אבי לוי
קבוצת מליסרון התייחסה אתמול לראשונה בדיווח לבורסה לנושא המכירות באינטרנט. ימים ספורים לאחר שהמתחרה הגדולה שלה, קבוצת עזריאלי, העלתה לאוויר את הקניון הווירטואלי על בסיס אתר buy2 שברכישתו השקיעה 65 מיליון שקל, מתאמצת מליסרון לצנן את ההתלהבות בקרב המשקיעים.
- מליסרון מקלה את הרף לקבלת מענקים לבכירים: "סביבת נדל"ן חדשה"
- המוסדיים נהרו: מליסרון השלימה גיוס חוב ענק של מיליארד שקל
- התרגיל של הקניונים: מרוויחים יותר בלי להעלות שכר דירה
הקבוצה הציגה מחקרים לפיהם הרכישות הקמעונאיות באינטרנט בעולם מסתכמות ב־10% מכלל הצריכה, ובישראל הן עומדות על 6%, כאשר מכירות האופנה מתוך זה מהוות רבע מהן. "אין שום חברת קניונים בעולם שהחליטה לפתוח קניון וירטואלי", אומר מנכ"ל מליסרון אבי לוי ל"כלכליסט" ועוקץ את המתחרה הגדולה עזריאלי.
אז מה כן קונים, לדברי מליסרון? על פי מחקר של חברת TASC שהציגה הקבוצה בדיווח מטעמה, הישראלים קונים אלקטרוניקה, צעצועים, ספרים ובגדי ילדים. "וכל זה מסתכם ב־6% מהמחזור, וכל האופנה ב־1.5%", מוסיף לוי. "אז כבודו של שהאינטרנט במקומו מונח. אם מתחשבים בשירות של דואר ישראל, המהירות והלוגיסטיקה, ומוסיפים לכך את כל נושא המיסוי, חויית קנייה זה לא נותן. אם היו קונים רק באינטרנט, אז למה אמזון הגדולה החליטה לפתוח ב־2017 מאה חנויות פיזיות?".
בדיווח למשקיעים הוסיפה מליסרון נתונים של אתר emarkater.com, לפיהם שיעור הגידול של מכירות הקמעונאות בעולם, בנטרול רכישות מקוונות, ירד מ־5.5% ב־2013 ל־4.6% ב־2016. לעומת זאת, הגידול בפדיונות השוכרים של הקבוצה עלה בתקופה זאת מ־3.6% ל־5.1%. מליסרון הוסיפה בדיווח כי 9 מתוך 10 קונים עדיין מערבים חנות פיזית בשלב הליך הקנייה, וכי עצם המגע במוצר מגדילה את שיעור הקנייה הספונטני.
לוי אומר כי איננו רואה היגיון להשקעה שעשו המתחרות שלו ביג שמקימה את ביג פלוס ועזריאלי שפתחה קניון וירטואלי, כיוון שגם הן לא יודעות להתחרות בענקיות הבינלאומיות עלי באבא, עלי אקספרס, איביי ואמזון. "החברים שלי מוציאים עשרות מיליוני שקלים על הדבר הזה ואני לא רואה את הבשורה שם", אומר לוי, "אני לא הולך להתחרות בפוקס, לא בסופר־פארם, ולא באמזון או עליבאבא. אני לא חושב שאם אני אשים דוט קום אחרי מליסרון, הלקוחות הישראלים יקנו באתר שלי. הם יקנו באיביי ובעלי אקספרס. מי שמצליח במכירות המקוונות זה השחקניות הבינלאומיות, לא המקומיות. איזה שוק הישראלים יכולים לייצר כנגד המעצמות האלה? אנחנו לא הולכים להתחרות בענקים. ימים יגידו אם צדקתי או לא. נכון להיום אני לא רואה סיבה להיות שם. אני לא חושב שנכון להוציא עשרות מיליוני דולרים בשביל זה, והמתחרים עוד לא התחילו להשקיע בלוגיסטיקה, מחסנים וכל מה שכרוך בזה".