$
פרסום ושיווק

הממונה על ההגבלים מתגייסת לטובת התחרות בשידורי הספורט, הליכוד מפעיל לחצים נגדיים

לקראת הדיון המכריע שאמור להתקיים היום ולהסדיר את רכישת שידורי הספורט, ח"כ מיקי זוהר ביקש מיו"ר ועדת הכלכלה להסיר מסדר היום את הצעת החוק שנועדה להתמודד עם המונופול של החברות המפעילות את ערוצי הספורט. הממונה על ההגבלים קראה לכבל לאשר את החוק

אביב גוטר ועמרי מילמן 12:5225.07.17

בעקבות פנייתו של ח"כ מיקי זוהר בניסיון לדחות את החקיקה שנועדה להרחיב את התחרות בטלוויזיה הרב ערוצית באמצעות הנגשת שידורי הספורט, הממונה על ההגבלים עסקיים, מיכל הלפרין, שלחה היום מכתב ליו"ר ועדת הכלכלה איתן כבל בו היא קוראת לכבל לאשר את החוק.

 

היום (ג') בצהריים אמור להתקיים דיון מכריע שיסדיר את רכישת שידורי הספורט על ידי הפלטפורמות הרב ערוציות (yes, HOT, פרטנר וסלקום). אולם אחרי חודשים בהם מנסים גורמים שונים לטרפד את ההצעה שאמורה לעודד את התחרות בטלוויזיה הרב ערוצית, התגברו הלחצים מצד פעילים בליכוד שמנסים למנוע מיו"ר ועדת הכלכלה איתן כבל לאשר את הצעת החוק לקריאה שנייה ושלישית.

 

איתן כבל איתן כבל צילום: עמית שאבי

 

 

הצעת החוק, שעלתה לראשונה בחוק ההסדרים האחרון, נועדה להתמודד עם כוחן המונופולי של החברות המפעילות את ערוצי הספורט ובכך לעודד את התחרות בין החברות הרב ערוציות. אתמול בערב שלח ח"כ מיקי זוהר מהליכוד מכתב לשר האוצר כחלון וליו"ר ועדת הכלכלה איתן כבל מכתב בו הוא מבקש מהם להסיר את הצעת החוק מסדר היום של הוועדה ולא לאשרה.

 

ההערכות במהלך החודשים האחרונים היו כי אלי עזור, הבעלים של צ'רלטון, שתפגע מחובת המכירה, הפעיל לחץ על חברי הכנסת מהליכוד, יו"ר הקואליציה, דוד ביטן, מיקי זוהר ודודי אמסלם.

 

מיקי זוהר מיקי זוהר צילום: עומר מסינגר

 

במכתבו של זוהר הוא כותב כי "מדובר בחקיקה שכל מטרתה ותוצאותיה הן פגיעה בתחרות ובשוק החופשי בניגוד למדיניות הממשלה ואף עלולה באופן מהותי לגרום לעליית מחירים של ערוצי הספורט"

 

עוד הוסיף זוהר כי "כידוע, חברת "צ'רלטון" חתמה לאחרונה עם סלקום (המחזיקה כיום בכל התכנים האפשריים - א"ג), ומוכיחה כי ניכר היטב שהספורט עושה את שלו ללא התערבות רגולטיבית מיותרת."

 

בעקבות פניית זוהר גם הממונה על ההגבלים העסקיים מיכל הלפרין שלחה מכתב הקורא לכבל לאשר את החוק. לדברי הלפרין, "הצעת החוק היא בעלת ערך פרו-תחרותי רב בתחום ריכוזי ביותר. קידומה המהיר והיעיל של הצעת החוק נחוץ בייחוד בשלב בו אנו נמצאים, בו שחקנים חדשים בתחום שידורי הטלוויזיה עושים צעדים ראשונים בכניסה לתחום ובהתבססות בו, וניכרים ניצנים ראשונים של התפתחות התחרות בתחום זה. כמי שמבקשת לקדם תחרות, אני רואה חשיבות בקידום הליך החקיקה בוועדת הכלכלה ללא דחיות וללא עיכובים".

 

מיכל הלפרין מיכל הלפרין צילום: צביקה טישלר

 

 

במכתבה מפרטת הלפרין כי "בשל אופיים הייחודי של שידורי ספורט, הם מהווים עוגן מרכזי להתבססותם של שחקנים בשוק הטלוויזיה הרב ערוצית. היעדר מגוון של תכני ספורט מעלה את חסם המעבר של לקוחות בין פלטפורמות שונות, ועל כן יש בו משום חסם כניסה בפני שחקנים חדשים".

 

גם במשרד האוצר ובמשרד התקשורת הבינו כי אחד החסמים המשמעותיים שמונחים היום בפני הפלטפרומות הרב ערוציות שמעוניינות להכנס לשוק הוא שידורי הספורט שמהווים בפועל סיבה משמעותית להכנסת כבלים או לווין למשקי הבית.

 

לפי הצעת החוק שזכתה לכינוי must sell, יחויבו החברות המפעילות את ערוצי הספורט כמו צ'רלטון, RGE ו-ONE למכור את שידור הערוצים לפלטפורמות הרב ערוציות על פי מנגנון הכולל מספר שלבים. במקרה ששני הצדדים לא מצליחים להגיע לסיכום בניהם, עליהם לבחור "בורר" מקצועי שיקבע את הסכום שעל הפלטפורמה הרב ערוצית לשלם לחברת שידורי הספורט. אם שני הצדדים לא מצליחים למצוא בורר מוסכם, אחד מהם יכול לפנות למועצת הכבלים והלווין, וזו, על סמך קריטריונים שייקבעו בוועדת הכלכלה, תמנה בורר. אם הפלטפורמה הרב ערוצית תסרב לקבל את עמדת אותו מומחה ולשלם את הסכום שיקבע עבור ערוצי הטלוויזיה יהיה לה אסור לפנות שוב להליך הזה במשך תשעה חודשים - עונה שלמה. זאת כמובן בניגוד לעמדת הדרגים המקצועיים במשרד האוצר, משרד התקשורת והרשות להגבלים עסקיים.

 

זו לא הפעם הראשונה בה כבל נתקל בלחצים אינטנסיביים בעקבות הצעת החוק הזו. במהלך הדיונים על החוק במסגרת חוק ההסדרים האחרון, מנכ"ל משרד האוצר שי באב"ד משך ברגע האחרון את הצעת החוק. זאת לאחר שהחשש מאישור החוק, ככל הנראה, הביא את סלקום ואת צ'רלטון לחתום על הסכם שידורים כזה.

 

שידורי ספורט (אילוסטרציה) שידורי ספורט (אילוסטרציה) צילום: אימג'בנק, Gettyimages

 

 

מי שצפויה להיות המורווחת העיקרית מהחוק היא פרטנר שמנסה כעת לפרוץ לתחום. זוהר הבהיר במכתבו שהחוק "כפי הנראה, נועד להיטיב עם חברה אחת בלבד - חברת פרטנר, ולכן אני מוצא בזה טעם לפגם". אולם לטענת הדרגים המקצועיים בדיונים, לא רק שהדבר יקל על חברות להכנס לשוק הרב ערוצי אלא אף יקל על החברות הקיימות לחדש את החוזים ולהוזיל עלויות.

 

בסוף מושב החורף באפריל האחרון כבל לא הצליח להביא לאישור החוק, אולם גורמים בשוק התקשורת מאמינים כי היעדר התלות של כבל בגורמים הפוליטיים השונים מאפשרת לו להעביר את החוק בכל זאת. אם היום לא יביא לאישורו בוועדת הכלכלה, עקב סיום מושב הקיץ יידחה הדיון בהצעת החוק למושב הבא של הכנסת.

 

ההערכות כרגע הן כי למרות שהדיון יתקיים היום (ג') ואולי אף יאשר את הצעת החוק, חברי הכנסת ינסו לדחות את יישום החקיקה במספר שנים, מה שיביא לכך שהוא לא יהיה רלוונטי יותר, שכן ניצני התחרות נראים כבר היום, וחוק כזה רק יוכל לחזקם.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x