$
פרסום ושיווק

ההוזלה במוצרי הטואלטיקה תידחה שוב בגלל חילוקי דעות בין משרדי הממשלה

רפורמת התמרוקים היתה אמורה להכנס לתוקף ב-29 בספטמבר, אך בדיון שהתקיים היום בוועדת הבריאות נראה כי המחלוקות סביב יבוא מקביל במוצרי תינוקות, משחות שיניים ומוצרים לשימוש בחלל הפה לא נפתרו. יו"ר הוועדה: "מרגיש רע כאזרח בגלל חוסר התיאום בין המשרדים"

אורנה יפת 11:3302.08.17

נציגי משרדי הבריאות , הכלכלה והאוצר ייפגשו כבר היום (ד') בערב לפגישה ראשונה ביניהם, בניסיון להסדיר את חילוקי הדעות בנושא רפורמת התמרוקים. דיון נוסף בנושא יתקיים בוועדת העבודה והבריאות של הכנסת ביום רביעי הבא.

 

רפורמת התמרוקים שאמורה הייתה להכנס לתוקף ב-29.9.17 תידחה פעם נוספת בגלל חילוקי הדעות הלא פתורים בין משרד הבריאות למשרדי האוצר והכלכלה. בדיוק שהתקיים היום סביב תקנות שתיקן משרד הבריאות במסגרת רפורמת התמרוקים, הודיע יו"ר ועדת העבודה הרווחה והבריאות, ח"כ אלי אללוף, כי רק תיקון חקיקה יאפשר שינוי בלוח הזמנים של הכניסה לתוקף של הרפורמה ולכן הדבר יעשה במסגרת הצעת חוק ממשלתית.

 

הדיון בוועדת העבודה והבריאות היה סוער במיוחד וכלל הערות ציניות והבעת חוסר אמון בין נציגי משרדי הממשלה הבריאות, האוצר והכלכלה. המחלוקות נסובות בעיקר סביב היבוא המקביל של מוצרים רגישים כגון מוצרים לתינוקות, משחות שיניים ומוצרים לשימוש בחלל הפה ומוצרים להגנה מפני השמש. בעוד משרד הבריאות תיקן בתקנות סעיף האוסר יבוא של מוצרים אלו, טוען משרד האוצר ומשרד הכלכלה כי מדובר במהלך שיפגע במטרת הרפורמה להוזיל את יוקר המחיה בישראל.

 

בין מנכ"ל משרד הבריאות משה בר סימן טוב לבין נציגת משרד הכלכלה, סמנכ"ל אסטרטגיה ותכנון מיכל פינק, הוחלפו לא מעט הערות במהלך הדיון. "אנחנו לא יוכלים להתעלם מהעול על הצרכן", אמרה פינק. "אנחנו מקבלים את העניין של רגישות במוצרים כאשר מדובר בנשים בהריון או בתינוקות, אבל לא כאשר מדובר בילדים עד גיל 12. ואין שום סיבה להגביל ייבוא של משחות שינים בזמן שפסטה שנכנסת לי לגוף מיובאת ביבוא מקביל".

 

על כך הגיב בר סימן טוב בציניות: "את אומרת את זה כמהנדסת מזון או מהנדסת תמרוקים?"

 

פינק גם הציגה נתוני מחקר של משרד הכלכלה המעידים על פערי מחירים של מוצרי טואלטיקה בישראל לעומת חו"ל. "אנחנו מסתכלים על מוצרי צריכה וטואלטיקה ורואים שמדובר בפערים גדולים של 45% בין ישראל ביחס לעולם. וספציפית במשחת שיניים קולגייט מצאנו שהיא יקרה יותר ב- 63% בישראל".

 

גם לזה לא נשאר בר סימן טוב חייב וסינן: "מה עם המע"מ? ספרתם אותו במדינות הללו?". ההערה של בר סימן טוב באה בהמשך לביקורת של גופים רגולטורים שונים על המקצועיות של מחקרי משרד הכלכלה, בכל הקשור להשוואת מחירים בין ישראל לבין העולם.

 

 

מנכ"ל משרד הבריאות, משה בר סימן טוב מנכ"ל משרד הבריאות, משה בר סימן טוב צילום: עומר מסינגר

 

 

בר סימן טוב הציע להמשיך במסלול הקיים כיום של יבוא מקביל של מוצרים רגישים. "מצד אחד נאפשר כניסה הרבה יותר מהירה של מוצרים בלי הבירוקרטיה המסורבלת. עד היום היה הליך שיצר תור של מאות מוצרים בשנה שייקר את מחיר המוצרים בשוק. את זה נשנה. במסלול הקיים כיום של היבוא המקביל אנחנו יודעים את שרשרת אספקה ויודעים את הפורמולה שלו ומבחינתו הוא יכול להמשיך. זה לא מה שכתוב בתקנות היום ואפשר להמשיך באותו המסלול".

 

לדבריו, "אין באירופה חיה כזו שנקראת יבוא מקביל. זה מסלול של תולדה של הבירוקרטיה שהיתה פה עד היום וזה מסלול בו אין קשר ישיר בין היצרן ליבואן שמביא את המוצר לארץ. הרפורמה שאנחנו עושים תשנה את שיווי המשקל בשוק ותכניס לשוק מוצרים זולים יותר. אנחנו לא נגד יבוא מקביל. מבחינתנו צריך ואפשר להמשיך במסלול הקיים, אנחנו לא חושבים שצריך לעשות את זה. בתקנות אמרנו שבמסלול החדש הכניסה לשוק יותר מהירה ולא נוכל לאפשר יבוא מקביל במוצרים רגישים. במוצרי חלל הפה אנחנו יודעים שיש תעשיה ענפה מאד של זיופים ושמים הרבה פעמים חומרים תחליפיים שהם חומרים רעילים. זה לא מוריד את יעילות המוצר אלא זה הופך אותו למוצר מסוכן". מנכ"ל משרד הבריאות הציג בוועדה ארבע משחות שיניים המכילות חומר רעיל ושאל אם מישהו ממשתתפי הוועדה מוכן להתנסות בהן. "כולן נקנו בישראל. חלקן יובאו ביבוא מקביל, חלקן מזויפות ומכילות חומרים רעילים. זה לא סתם קולגייט באיכות נמוכה כי מישהו זייף את המשחה, אלא זה קולגייט עם חומר רעיל. באירופה מדווח על מקרי מות בגלל החומרים הללו שנמצאים בתמרוקים".

 

יו"ר ועדת העבודה הרווחה והבריאות, ח"כ אלי אלאלוף. "כאזרח אני מרגיש רע מאד שאין תאום בין המשרדים" יו"ר ועדת העבודה הרווחה והבריאות, ח"כ אלי אלאלוף. "כאזרח אני מרגיש רע מאד שאין תאום בין המשרדים" צילום: עומר מסינגר

 

 

לאור חילופי הדברים בין נציגי משרדי הממשלה אמר היו"ר אלאלוף, כי הוא יכנס את נציגי המשרדים הממשלתיים לישיבה ארוכה עד שימצא פתרון למחלוקות. "כאזרח אני מרגיש רע מאד שאין תאום בין המשרדים. נציגי משרד הכלכלה האוצר והבריאות חייבים לעשות ישיבה עד שתמצאו ביחד את הפתרון האופטימלי. אי אפשר להמשיך ככה. מה יגיד האזרח אם המשרדים הממשלתיים לא מסתדרים ביניהם? איך האזרחים ימצאו את עצמם? זו מדינה שמכבידה כל הזמן על האזרח. לא נעים לשבת בין שני משרדים שלא מסתדרים ביניהם".

 

ח"כ מיקי לוי הוסיף גם הוא: "כחבר כנסת אני מרגיש שלא בנוח שהמשרדים שלנו שאמורים לבוא בקו אחיד חלוקים בדעתם. איך הוועדה הזו תפתור את הבעיה אם המשרדים השונים מביאים חילוקי דעות לשולחן הזה? אני בצד של הייצור המקומי, ובעד הורדת יוקר המחיה וגם בצד של בריאות הציבור. יש לי תחושה רעה של עודף רגולציה. אני רוצה להציע ליו"ר הוועדה לשלוח את שלושת המשרדים הללו לשולחן עגול עד שיצא ממנו עשן. אי אפשר שהממשלה תבוא לכאן עם חילוקי דעות ותבקש מיו"ר הוועדה לפתור את חילוקי הדעות. זה לא עובד".

 

הוועדה החליטה שלא לדון היום ביבוא מקביל של בשמים ובשלב זה לא ברור עד כמה יושפעו יבואני הבשמים מהרפורמה.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x