החלה הרפורמה במכון התקנים: מוצרי חשמל לבנים נבדקים גם במעבדות פרטיות
הרפורמה תתרחש בארבעה שלבים שיוחלו עד מרץ 2021. במשרד הכלכלה מעריכים שפתיחת תחום הבדיקות לתחרות הוא בעל פוטנציאל לחיסכון של 200 מיליון שקל - הוזלה של 6% בממוצע למוצר
משרד הכלכלה והתעשייה החל לקדם את הרפורמה במכון התקנים, שתכליתה ביטול הבלעדיות של מכון התקנים בתחום בדיקות המוצרים.
מטרת המהלך היא לקצר את זמני האישור וההגעה לשוק של מוצרים עליהם חל תקן רשמי, ולפתוח לתחרות את מכוני הבדיקות.
בשלב הראשון, החל מ-1 באוקטובר, החלו להיבדק מוצרי חשמל ואלקטרוניקה במעבדות פרטיות. המעבדות שמאושרות לבדיקת מוצרי חשמל לבנים ומוצרי אלקטרוניקה בידורית, מצברים וכלי עבודה חשמליים הן מעבדת חרמון ומעבדת ITL .
בפעימה השנייה של הרפורמה, שתחול ב-30 באפריל 2018, יורשו לבדיקות במעבדות פרטיות גם מוצרי תקשורת סלולרית, נורות וגופי תאורה, תנורי אפייה, עגלות ילדים, חיתולים, מיקרוגלים, מוצרי ניקוי, אופניים חשמליים, מטהרים ומסנני מים.
הפעימה השלישית תחל ב-1 בדצמבר 2019, ובה ייפתחו לבדיקות מעבדה חיצונית תחומי הצעצועים, עץ וחלונות, טקסטיל, מערכות אנרגיה, וציוד משרדי חשמלי.
הפעימה הרביעית והאחרונה תתבצע ב-1 במרץ 2021, ותחול על מיכלי לחץ, מוצרי תעשייה חשמליים, רכב ומוצרי תעבורה - כולל אופניים, מתקני משחקים, קרמיקה, חומרי בניין, וכן על עמידות מבנים ובטיחות אש.
במשרד הכלכלה מעריכים כי ייבוא מוצרי החשמל לישראל נאמד בכ-3 מיליארד שקלים לשנה. על פי אומדני המשרד, פתיחת תחום הבדיקות לתחרות הוא בעל פוטנציאל לחיסכון למשק של 200 מיליון שקל שמהווים כ-6% הוזלה למוצר בממוצע.
בימים אלו משרד הכלכלה מקים מערכת מחשוב עצמאית שתשרת את המעבדות הפרטיות ותחל לפעול ב- 2018, זאת על מנת להבטיח שהמעבדות הפרטיות שייתחרו מול מכון התקנים תהיינה בלתי תלויות בו לחלוטין.
לדברי שר הכלכלה והתעשייה אלי כהן: "שבירת מונופול מכון התקנים היא בעלת חשיבות משמעותית למשק, לציבור הצרכנים ולהפחתת יוקר המחיה".