$
פרסום ושיווק

שר החקלאות מנסה לקדם מענק בגובה 80 מיליון שקל לתנובה, קוקה קולה ושטראוס

כבר לפני חודשיים המליצה ועדת המחירים המשותפת למשרדי החקלאות והאוצר על העלאת מחירי מוצרי החלב בפיקוח ב-3.4% - אולם שרי החקלאות והאוצר נמנעו מלאשרה. כתוצאה מכך, ספגו המחלבות, לטענתן, הוצאה המוערכת בכ-80 מיליון שקל

נורית קדוש 22:3602.05.18

שר החקלאות אורי אריאל מנסה לקדם מהלך למתן מענק בגובה 80 מיליון שקל לתנובה, טרה (שבבעלות החברה המרכזית למשקאות) ושטראוס. זאת כפיצוי על עליית מחיר המטרה של החלב (מחיר החלב הגולמי - נ"ק). 

במכתב ששלח אריאל לשר האוצר משה כחלון והגיע לידי "כלכליסט", כתב אריאל: "אבקשך לבחון את האפשרות למתן מענקים למחלבות, אשר ימשיכו על אף העלאת המחיר המפוקח לייצר את אותה כמות של מוצרי חלב כפי שייצרו בשנה האחרונה. על פי הערכת גורמי המקצוע במשרד, מענקים אלו מסתכמים בסכום של כ-80 מיליון שקל לשנה". עוד הוסיף אריאל: "אודה על קבלת עמדתך בנושא בהקדם. היינו אמורים לאשר (את העלאת מחירי המוצרים המפוקחים לצרכן - נ"ק) בתחילת אפריל".

 

שר החקלאות אורי אריאל שר החקלאות אורי אריאל צילום: אלכס קולומויסקי

 

ברקע הדברים: המלצת ועדת המחירים המשותפת למשרדי החקלאות והאוצר על העלאת מחירי מוצרי החלב בפיקוח בשיעור של 3.4% בשל ייקור התשומות. הוועדה המליצה על העלאת המחירים כבר לפני חודשיים, אולם שרי החקלאות והאוצר שנדרשים לאשרה, נמנעו מכך.

 

הדבר גרם לכך שהמחלבות ובראשן תנובה שכ-60% ממכירותיה בתחום החלב הן של מוצרים תחת פיקוח וטרה שחלק ניכר ממוצריה תחת פיקוח, ספגו הוצאה המוערכת על ידן בגובה של כ-80 מיליון שקל. במחלבות השתמשו בעבר באיום לפיו אם לא תאושר העלאת מחירי המוצרים בפיקוח, יצמצמו את היקף ייצורם.

 

מדובר באיום דרמטי, שכן מדובר במוצרי יסוד בסיסיים, אולם קשה לראות כיצד איום זה ימומש, שכן מדובר בליבת המחלבות ובעיקר הפעילות של תנובה וטרה. דרך איום זה, הצליחו המחלבות האחראיות לעיקר ייצור המוצרים המפוקחים, להוביל ליוזמה חדשה, שבמסגרתה יקבלו את ההחזר על התייקרות מחיר המטרה בדרך עקיפה. המחלבות שהבינו כי שר האוצר המנסה לקדם מהלכים להורדת יוקר המחיה, לא יחתום על העלאת מחירים לצרכן, בוודאי לא בתקופה שבה יש סבירות להליכה לבחירות, הציעו שהמדינה תספוג את ההתייקרות.

 

בפנייתו כתב אריאל: "מציאות זו של המחלבות, אשר כלל העלויות במחירים המפוקחים מושתות עליהן עלולה להביא לכדי מצב שבו הכדאיות הכלכלית של המחלבות לייצר מוצרי חלב במחיר מפוקח אינה כדאית כלל והללו עלולים להפנות את עיקר משאביהן לייצור מוצרים שאינם בפיקוח ויעלו את מחיריהם כמו חלב מועשר, גבינות שונות וכד' ובכך אנו נחטיא את מטרת הפיקוח על מוצרי החלב ויוקר המחיה עלול לעלות".

 

כך, למרות שמשרד החקלאות בחר שלא לאמץ מודל של תמיכה ישירה בחקלאים, יזם אריאל מהלך שבמסגרתו תידרש המדינה לספוג את עליית מחירי החלב הגולמי דרך המענקים שביקש לתת למחלבות.

 

במשרד האוצר לא הגיבו לפניית אריאל וניתן להעריך כי ימתינו לעדכון הבא של מחיר המטרה בחודש יולי. אם אז תירשם ירידה במחיר המטרה, יתכן והעליה שנרשמה עד כה תתקזז. אם מחיר המטרה ימשיך לעלות, יידרש האוצר לתת מענה להתייקרויות.

 

יצוין, כי החשש של השרים מהעלאת מחירי המוצרים המפוקחים, נובע מכך שמהלך כזה נותן לגיטימציה למחלבות לייקר בהתאם את כלל מוצרי המחלבה, שאינם בפיקוח. העלאת מחירים גורפת מצד שלוש המחלבות, צפויה להוביל לגל התייקרויות בשוק המזון, שבו נשמרת מאז 2013 יציבות מחירים מצד הספקים. בשנה החולפת החלו הקמעונאים עצמם להעלות מחירים בשיעור של לפחות 1%, בנסיון לפצות עצמם על העלאת שכר המינימום.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x