$
פרסום ושיווק

בלעדי לכלכליסט

אוכלות מאותו מסטינג: שטראוס תחל לשווק מזון מוכן ותנגוס בנתח של שופרסל ויוחננוף

קטגוריית התבשילים המוכנים צומחת, ועמה גם התחרות העזה בין יצרניות המזון לרשתות השיווק. כניסתה הקרובה של שטראוס לתחום צפויה לנגוס בנתח של שופרסל ויוחננוף, וגם בזה של המתחרות הגדולות תנובה ואסם

נורית קדוש 07:2122.10.18

התחרות בין חברות המזון הגדולות לקמעונאים עולה שלב. ל"כלכליסט" נודע כי שטראוס תיכנס בקרוב לתחום המזון המוכן עם מנות מוכנות שישווקו ברשתות השיווק. בצעד זה תהפוך שטראוס למתחרה ישירה של רשתות השיווק, שלאחרונה החלו יותר ויותר להציע בסניפיהן תבשילים מוכנים לצריכה ביתית.

 

מי שתייצר את מנות המזון עבור שטראוס היא חברת מבושלת ממבוא חורון, העוסקת בייצור מזון מוכן לאכילה. המנות מורכבות משילוב של ירקות, אטריות וחלבון מן הצומח. המנות של שטראוס ייארזו בקופסאות הדומות לאלה הנמכרות ברשתות מזון אסייתי מהיר. ההשקה צפויה להתקיים בשלב הראשון ברשת שופרסל, שבעצמה פועלת לחזק את פעילות המזון המוכן לצריכה בסניפיה.

 

המהלך של שטראוס מעמיק גם את התחרות עם יצרניות המזון הגדולות במשק, ובראשן אסם ותנובה. אסם משווקת פסטה, מרקים וארוחות מוכנות, ותנובה מציעה לקטי ירקות להכנת ארוחה מהירה.

 

מימין: מנכ”ל שופרסל, איציק אברכהן, ומנכ”ל שטראוס ישראל, אייל דרור. ההשקה תתרחש בסניפי שופרסל מימין: מנכ”ל שופרסל, איציק אברכהן, ומנכ”ל שטראוס ישראל, אייל דרור. ההשקה תתרחש בסניפי שופרסל צילום: אוראל כהן

 

 

הפעילות החדשה של שטראוס נעשית על רקע התעצמות תחום המזון המוכן ברשתות השיווק. רשת יוחננוף למשל מפעילה במרבית סניפיה מטבחים ייעודיים בתחום הארוחות המוכנות, וגם ברשת חצי חינם מפעילים בחלק מהסניפים מטבחים כאלה, והקטגוריה נהנית מצמיחה. "הצרכן הישראלי מחפש פתרונות נוחים ובריאים, ורואה במזון טרי מבושל מענה טוב לצרכים המשפחתיים", מסביר אלעד חרזי, סמנכ"ל סחר ושיווק ברשת יוחננוף, המפעילה מטבחים ייעודיים ב־18 מתוך 25 סניפיה. "30% מהמכירות של המזון המוכן מגיעים מימי שישי והשאר מיתר ימי השבוע".

 

לדבריו, אף שנתח הפעילות בימי שישי גבוה יותר, לכל אורך השבוע מחזיקה הרשת את כל מגוון המנות בתפריט. "בכל יום ניתן למצוא את כל המנות והבידול בשישי בא לידי ביטוי בתוספת מנות ייחודיות. במקומות שלא מוכנים לשלם את המחיר הזה, המחלקה לא נראית טוב במהלך השבוע והפעילות לא צומחת".

 

קמעונאי נוסף שזיהה את פוטנציאל המכירות של המזון המוכן הטרי הוא נחום ביתן, בעלי הרשתות יינות ביתן ומגה, שהודיע ב־2015 על השקעת 5 מיליון שקל בהקמת מסעדות לאוכל ביתי מוכן בשמונה מסניפיו עם תוכנית להרחבת הפעילות לחמישה סניפים נוספים ולפתיחת מסעדה בכל סניף חדש. בסופו של דבר הפעילות לא התרוממה. גם שופרסל וטיב טעם הכניסו את הפעילות הזו לכמה מסניפיהן.

 

"חסמי הכניסה לתחום גבוהים מאוד, גם מבחינת עלויות ההקמה והקצאת שטחים למטבחים עם חדרים נפרדים להפשרה ועיבוד בשר, עוף ודגים, וגם מבחינת הידע המקצועי שנדרש", מסביר חרזי. "מדובר בעלויות משמעויות בציוד ובשטח ולא כולם יכולים לעמוד בהן".

 

בנוסף לכך נדרש כוח אדם מתמחה של 20 עובדים לכל הפחות בכל מטבח. האלטרנטיבה מגיעה בדמות מזון מוכן שלא מיוצר בסניפים, כגון העוף המתובל שהשיקה שופרסל לאחרונה, שרק מכניסים לצלייה בתנור. בקרוב תשיק הרשת סדרת סלטים מוכנים בסגנון איטלקי, תאילנדי ועוד, לצד לקטי ירקות טריים למרק ולתבשילים להקפצה.

 

קשה להעריך כיום את היקף מכירות המזון המוכן, שכן אל מה שנמכר ברשתות השיווק יש להוסיף את מכירותיהם של בתי עסק כגון אולמות, שבהיעדר אירועים בימי שישי מייצרים אוכל מוכן לסופי שבוע. בתמחור המנות נלקחים בחשבון כל מרכיבי המוצר וגם הפחת שלהם. כך לדוגמה כרעיים של עוף מאבדות 50% ממשקלן בצלייה. לעלויות אלו יש להוסיף את עלות העובד והאריזה. "אף שכולם חושבים שהרווחיות במזון מוכן גבוהה מאוד, אם לוקחים בחשבון פחת של 10% בחומרי הגלם, לא מדובר בפער משמעותי מרווחיות מוצרים אחרים", טוען חרזי. "לכך צריך להוסיף עלויות תפעול גבוהות מאוד, כך שהרווחיות בסופו של דבר לא שונה, רק שהקטגוריה מוסיפה מכירות". ההערכות הן כי מחיר ארוחה משפחתית הכוללת מנת חלבון עם שתי תוספות ושני סלטים הוא 300-200 שקל.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x