קסטרו מציגה מעבר מרווח להפסד: "ללא הודיס, התוצאות היו גרועות עוד יותר"
החנויות הזהות של מותג קסטרו רשמו ירידה של 8% במכירות, לעומת ירידה של 1.7% במכירות הענף כולו - וגררו את החברה לירידה של 74% ברווח הנקי ב־2018
עסקת קסטרו־הודיס לא הצילה את הרוכשת: קסטרו, בניהול גבי ואתי רוטר, פירסמה בסוף השבוע דו"חות כספיים לסיכום 2018 - והציגה צניחה חדה בכל הפרמטרים.
היקף המכירות עמד על 1.74 מיליארד שקל — ירידה של כ־2% לעומת 1.78 מיליארד שקל ב־2017. הרווח התפעולי השנתי הסתכם ב־23.7 מיליון שקל — צניחה של 67% בהשוואה ל־2017 — והרווחיות התפעולית ירדה ל־1.36% לעומת 4% ב־2017. קסטרו נדרשה להרחיב את הכוורת הניהולית בעקבות רכישת הודיס והשקיעה מיליוני שקלים במותג המשקפיים של הודיס — קרולינה למקה.
- קסטרו: המכירות ירדו, ההוצאות עלו, הרווח השנתי צנח ב-75%
- תסתפקו בשלטי החוצות: קים קרדשיאן דחתה ביקורה בישראל
הרווח הנקי עמד בתום 2018 על 11 מיליון שקל — ירידה של 74% בהשוואה לרווח נקי של 44 מיליון שקל בתום 2017. ברבעון הרביעי של השנה עברה הקבוצה להפסד של 7 מיליון שקל.
כמה מהאכזבות הגדולות בתוצאות הגיעו מכיוון חברות ההלבשה שצורפו לפורטפוליו של קסטרו בעקבות העסקה — הודיס ואורבניקה. קסטרו מודה בדו"חותיה כי תוצאות הפעילות של חלק מחברות קבוצת הודיס "התממשו באופן שונה בהשוואה לחלק מהתחזיות בחוות הדעת שנערכה לצורך עסקת החלפת המניות".
כך, למשל, אורבניקה רשמה בשנת 2018 הפסד של 7.6 מיליון שקל, והודיס הרוויחה 860 אלף שקל בלבד. עם זאת, לטענת אנליסטים ובכירים בקבוצת קסטרו, חברות אביזרי האופנה שהתווספו לקבוצה במסגרת רכישת הודיס — קרולינה למקה וטופ טן — תרמו לשורה התחתונה של הקבוצה 25.5 מיליון שקל, ובלעדיהן מצבה של החברה היה עגום אף יותר. קרולינה למקה, שמיוצגת על ידי הפרזנטוריות בר רפאלי וקים קרדשיאן, רשמה ב־2018 רווח נקי של 16 מיליון שקל, ואילו רשת אביזרי האופנה טופ טן הרוויחה כ־9.5 מיליון שקל.
"לא צפינו את הירידה במכירות, וזה נכון לכל מגזר ההלבשה", מודה רון רוטר, סמנכ"ל הכספים בקבוצת האופנה, בשיחה עם "כלכליסט". לדבריו, "רכישת הודיס תרמה לרווח הנקי, ובעיקר תחום אביזרי האופנה שעובד טוב. אורבניקה הפסידה כי ברבעון השלישי היתה הפחתת מלאי, אבל 40% ממוצרי חנויות אורבניקה הם אביזרי אופנה, ולכן תוצאות אורבניקה מפוצלות בדו"חות בין מגזר ההלבשה למגזר אביזרי האופנה".
"המהלך של רכישת חברות הודיס היה נכון לחברה, כי קסטרו חייבת לגוון את תמהיל המוצרים בסביבה מאתגרת", אמרה שירה אחיעז, אנליסטית הקמעונאות בבית ההשקעות אי.בי.אי. "העסקה, שהיתה עסקת מניות, אפשרה לקסטרו גם להרחיב ולגוון את התמהיל מעבר למותגי הלבשה וגם להצמיח את פעילות החברה, ללא משקולת של מינוף".
ירידה בחנויות זהות
למרות האכזבות הקיימות סביב העסקה המתוקשרת לרכישת הודיס, הסיפור העיקרי בדו"ח של קסטרו הוא הירידה במכירות החנויות הזהות. ירידה זו מעידה על כך שהקבוצה מכרה פחות סחורה, בעיקר בחנויות של המותג קסטרו. זהו גם סיפורו של המשבר המתמשך שממנו סובל שוק האופנה כולו.
החנויות הזהות רשמו ב־2018 פדיון של 1.06 מיליארד שקל, בעוד בשנת 2017 עמד הפדיון בחנויות ההלבשה הזהות על 1.15 מיליארד שקל. כלומר, מדובר בירידה של 8%. הנתון צורם עוד יותר אם מביאים בחשבון ששוק האופנה כולו ירד על פי נתוני חברת ריס ב־1.7% בלבד. גם בתחום אביזרי האופנה רשמה קסטרו ירידה של כ־2.5% במכירות החנויות הזהות, ואלו עמדו על 355 מיליון שקל ב־2018.
ההאטה בפעילות רשתות הקמעונאות של הקבוצה כתוצאה מהפחתת ערך מלאי של פריטי הלבשה שהתקשתה החברה למכור, התבטאה ברווחיות גולמית נמוכה שהציגה קסטרו — 57.6%, ביחס למתחרותיה בענף — גולף שהציגה רווחיות גולמית של 62.2% ופוקס שרשמה רווחיות גולמית של 59%.
בשל הקושי של חנויות הקבוצה למכור את הסחורה, נתקעה החברה עם עודפי מלאי ורשמה במהלך 2018 ירידת ערך מלאי ב־19.7 מיליון שקל. כמו כן, הגדילה קסטרו את ימי המלאי מ־180 ימים ב־2017 ל־238 ימים ב־2018, מה שמעיד על כך שהחברה נדרשה ליותר ימים כדי למכור מלאי.
התרחבות מאוחרת
מצבה של קסטרו מלמד על מצבו הקשה של שוק האופנה, שסובל מתחרות מצד חברות בינלאומיות — בשל הפטור ממע"מ על רכישות באינטרנט, מדיניות השמים הפתוחים שהגדילה את מסעות השופינג של ישראלים בחו"ל והנגיסה המתמשכת של רשתות כמו זארה ו־H&M בנתח של חברות האופנה המקומיות. לכל אלה מצטרפים גם דמי השכירות הגבוהים שהרשתות משלמות לקניונים. במצב הנוכחי היתרון לגודל והרחבת הפורטפוליו לתחומים שאינם אופנה מסורתית, הם שם המשחק.
התוצאות השליליות של קסטרו עצמה נובעות מהתבססות על מוצר אחד — פריטי הלבשה. רכישתה של הודיס היא תחילת היציאה של קסטרו מהתחום הבעייתי והתחרותי, אך בשלב זה החברה משלמת את מחיר האיחור בהתרחבות ובבניית הפורטפוליו המגוון. מהדו"חות עולה בבירור כי תחומים הנושקים לאופנה מסורתית נפגעו פחות, כשמותג המשקפיים קרולינה למקה בראשם. עם זאת, הצלחת המותג דורשת השקעה לא מבוטלת, וקסטרו צפויה להשקיע עשרות מיליוני שקלים בהשקת אתר הסחר המקוון בארה"ב ובקמפיין עם קים קרדשיאן. לפני כשבועיים פתחה החברה חשבון אינסטגרם אמריקאי שמקדם את הקמפיין המדובר, אולם בעוד לקרדישאן יש 132 מיליון עוקבים, רק כ־23 אלף עוקבים מתוכם החלו לעקוב אחרי החשבון לקידום קרולינה למקה. יהיה מעניין לעקוב האם ההימור של קסטרו באושיית הריאליטי יצדיק את עצמו.
בניגוד לקסטרו, פוקס שרשמה תוצאות שנחשבות לפנומנליות ביחס למצב הענף, השכילה לפני כמה שנים להרחיב את פעילותה מעבר למותג ההלבשה. הצמיחה של פוקס נובעת מכניסה לתחומים חדשים כמו רכישת שילב, מכניסה לתחום הספורט והרחבת רשת חנויות ההנעלה הבינלאומית פוטלוקר, ופתיחת חנויות נייקי בקנדה. גם חברת מוצרי האווירה והטיפוח ללין הוסיפה לתוצאות החיוביות של קבוצת פוקס. בקסטרו מנסים היום לעשות מהלך דומה ולהתרחב לתחומי אביזרי האופנה, המשקפיים והקוסמטיקה.
"נהיה מדויקים יותר"
"קסטרו לא יצאה עדיין מהתלות שלה באופנה המסורתית, אבל אנחנו יכולים להיות מדויקים יותר ולהרוויח גם באופנה", אומר רוטר. "גם אצל המתחרים שלנו הצמיחה היא מתחום ההום, הקוסמטיקה והספורט. בדרך סבלנו גם מסגירת חנויות והפחתות מלאי שפגעו לנו בתוצאות. מנגד, אנחנו עושים בשנתיים האחרונות שינוי — מחברה שהיתה מבוססת על מותג אחד לחברה של תשעה מותגים. באמצעות רכישת הודיס נכנסנו לתחום האביזרים, שרשם רווח יפה בשנה הזו, והכנסנו את קיקו מילאנו שאני בטוח שנרוויח בו כסף. זה נכון שיש לנו גם את הודיס, קסטרו ואורבניקה, ששם המצב יותר קשה. כשלעצמה, העסקה עם הודיס היתה נכונה, כי ללא העסקה היינו נשארים עם חברה שנשענת רק על רגל של אופנה, וכנראה שהתוצאות היו גרועות יותר".