אושרה בקשת המועצה לצרכנות להכיר בתביעה שהגישה נגד תנובה כייצוגית
לפי התביעה, שהוגשה בשנת 2014, גבתה תנובה מחיר מופרז עבור גבינה צהובה ארוזה, תוך ניצול מעמדה כמונופול בתחום החלב; הרווח העודף של תנובה מהתנהלות זו: 235 מיליון שקל. נגד תנובה עומדת תביעה ייצוגית נוספת, בשל גביית מחיר מופרז עבור גבינת קוטג'
בית המשפט המחוזי בתל אביב אישר אתמול (א') את בקשת המועצה לצרכנות להכיר בתביעה שהגישה בשנת 2014 נגד חברת תנובה, כתביעה ייצוגית. זאת, בטענה לגביית מחיר מופרז על גבינה צהובה ארוזה, תוך ניצול מעמדה כמונופול בתחום החלב.
ברקע הדברים, טענת המועצה לצרכנות לפיה לאחר שהוצאה גבינת עמק ארוזה מצו הפיקוח על המחירים בשנת 2007, העלתה תנובה את מחירה בשיעור חד - יותר מזה בו העלתה את מחיר הגבינה שנותרה בפיקוח ונמכרת לפי משקל.
- תנובה: פיילוט למכירה אונליין של ערכות להכנת מאפים וסלטים
- תנובה חוזרת לשוק הפסטה: רכשה 51% מהיצרנית "דורו איטליאן פרודקטס"
- שלוש שנים אחרי החדירה לשוק: תנובה נסוגה מארה"ב ונערכת לפלישה מחדש
התביעה נשענת על חוות דעת כלכלית של פרופסור יוסי שפיגל, מבית הספר למינהל עסקים באוניברסיטת תל אביב, ממנה עולה כי הרווח העודף של תנובה מהתנהלות זו עמד על 235 מיליון שקל. על פי נתוני חברת נילסן, המצורפים לחוות הדעת של פרופסור שפיגל, באוגוסט 2010 מחיר גבינת עמק באריזת 200 גרם עמד על מעל ל-224% יותר ממחיר אותה גבינה הנמכרת תחת הפיקוח במשקל במעדניה.
עוד נטען בחוות הדעת, כי מחיר גבינה צהובה באריזה שמר על רמת שיא גם בשנת 2011, השנה בה פרצה המחאה החברתית בשל יוקר המחיה בישראל. על רקע המחאה, תנובה הודיעה על הוזלה במחיר לצרכן של עשרות ממוצריה וביניהם הגבינה הצהובה הארוזה, אשר מחירה הוזל בשיעור של 6.7-15%. כך לדוגמה, המחיר המומלץ לגבינת עמק באריזת 200 גרם, שהגיע כבר ל-17.15 שקלים, ירד ל-14.58 שקלים. אלא שבאותה עת המחיר המפוקח לקילוגרם גבינת עמק במשקל עמד על 44.14 שקלים, שהם 8.83 שקלים ל-200 גרם. כך, על אף ההוזלה במחיר הגבינה באריזה, ולנוכח הזינוק במחירה לפני כן, הפער בין מחיר הגבינה באריזה למחיר המפוקח של הגבינה במשקל נותר עצום: 65% בגבינת עמק, ו-55% בגבינת גלבוע.
בחוות הדעת נטען עוד כי על פי נתוני חברת נילסן, מאז הפחתת מחיר הגבינה באריזה בחודש אוקטובר 2011, שב והתרחב הפער בין מחיר הגבינה באריזה ובין מחיר הגבינה במשקל הנתון בפיקוח. נכון למחצית הראשונה של שנת 2014 ,הפער עמד על 96% בגבינת עמק ו-71% בגבינת גלבוע.
בשל החיסיון הקיים על נתונים מסוימים ניתנה החלטת בית המשפט בדלתיים סגורות. כדי שיהיה אפשר לפרסם נוסח גלוי, על תנובה להגיש נוסח מוצע בו תשחיר רק את מה שהיא מבקשת לחסות בהחלטה – בהסכמת המועצה לצרכנות, במידת האפשר, או לאחר קבלת הערותיה.
במקביל, מתמודדת תנובה עם תביעה ייצוגית נוספת שאישר בית המשפט המחוזי מרכז לפני 3 שנים, בשל גביית מחיר מופרז עבור גבינת קוטג'. מדובר בתביעה הראשונה שאושרה בישראל בעילה זו. התובעים דורשים כי בית המשפט יורה לתנובה להשיב לכל מי שרכש קוטג' מחודש מרץ 2008 ועד חודש יוני 2011, עודפי גבייה בסך 125 מיליון שקל, או לחלופין למכור את המוצר במשך 39 חדשים במחיר נמוך מ-5 שקלים ליחידה. במקביל מתמודדת החברה גם עם בקשות להכרה בתביעה שהגיש ב-2014 ירון זליכה, בטענה שגבתה מחירים גבוהים בניגוד לחוק עבור שני מוצרים מובילים שלה: גבינה לבנה 5% ו-ושמנת מתוקה 38%.
מתנובה נמסר כי "התביעה מתייחסת לשנים 2007-2014, כשתנובה היתה תחת בעלי שליטה קודמים. תנובה לומדת את ההחלטה".