פרסום ראשון
חוק הפקדון מושהה בניסיון להתמודד עם נגיף הקורונה
ל"כלכליסט" נודע כי הנחיות חדשות של משרד הבריאות פוטרות את רשתות השיווק מיישום חוק הפקדון, וזאת מחשש להדבקת עובדים שאמורים לקבל בקבוקים ופחיות ריקות, בנגיף הקורונה
חוק הפקדון מושהה בניסיון להתמודד עם נגיף הקורונה. ל"כלכליסט" נודע כי הנחיות חדשות של משרד הבריאות פוטרות את רשתות השיווק מיישום חוק הפקדון, וזאת מחשש להדבקת עובדים שאמורים לקבל בקבוקים ופחיות ריקות, בנגיף הקורונה. בהנחיות חדשות שהפיץ הבוקר משרד הבריאות להתמודדות עם נגיף הקורונה נקבע כי "אסורה קבלת אריזות בקבוקים למחזור".
- מנהלת השיווק של קרטל: "שואפים ל־100% מיחזור"
- צרפת תאסור השמדת מוצרי צריכה שלא נמכרו
- תאגיד אל"ה: "עמדנו ביעדים ואין סיבה להרחיב את החוק למיכלי משקה משפחתיים"
לפני שבועיים פנו רשתות השיווק, באמצעות איגוד לשכות המסחר, למשרד הבריאות וביקשו להשהות את יישום החוק המחייב אותן לקבל בקבוקים ופחיות למחזור, תמורת פקדון. "אנחנו מחוייבים לקבל אריזות בקבוקים ופחיות גם כאלה שלא מכרנו", אמר אחד הקמעונאים. "מצד אחד אומרים לנו תשמרו 2 מטר אחד מהשני, ומצד שני אנחנו אמורים להתעסק עם כל מי שאוסף בקבוקים מהאשפה ומביא לנו למחזור. העובדים שלי חוששים לגעת בבקבוקים ממוחזרים שלא ידוע אם מי ששתה מהם נגוע בקורונה. אז הפסקנו לקבל על דעת עצמנו. מעבר לנושא הבריאותי, יש בימים אלה עומס על רשתות השיווק ולהקצות עובד לפעולה לא חיונית שיתעסק עם איסוף בקבוקים, זה לא הגיוני נוכח המצב. יש לנו ממילא מחסור בכח אדם וזה מכביד".
במצב הנוכחי, יכול הציבור להביא בקבוקים ופחיות לאחת מ-16 תחנות המיחזור העירוניות הקיימות בארץ. עם זאת, המהלך צפוי לפגוע מהותית בהיקפי המיחזור. אחת מרשתות השיווק הגדולות ציינה כי היא מקבלת מאות אלפי בקבוקים ופחיות בחודש למיחזור מלקוחות.
ההנחיות החדשות של משרד הבריאות קובעות בנוסף כי בתקופת החירום, במרכולים ובקיוסקים תאסר מכירת דברי מאפה ומזון מוכן לאכילה בתפזורת, שאינם ארוזים מראש, בשירות עצמי, כדוגמה חמוצים, קטניות, גרעינים, אגוזים וכדומה.
חיים זרביב מנכ״ל תאגיד המיחזור אל״ה: רשתות השיווק והמזון הן ערוץ האיסוף העיקרי של הציבור עבור מכלי הפיקדון והחזרת דמי הפיקדון. יחד עם זאת התאגיד לא יכול להתערב בשיקולי משרד הבריאות שלהבנתנו נובעים מהצורך לשמור את רשתות השיווק סטריליות ככל שניתן ולא בגלל אי יכולת טיפול במכלי הפיקדון.
כשרשתות השיווק יחזרו לקבל מכלי פיקדון מהציבור אנחנו נהיה ערוכים לאסוף אותם ולטפל בהם. חשוב להדגיש כי איסוף מיכלי המשקה הגדולים (ליטר וחצי) מהמיחזוריות, בכל רחבי הארץ, מתנהל כסדרו והציבור מתבקש להמשיך ולהשליך את בקבוקי הפלסטיק המשפחתיים במיחזוריות.