בלעדי לכלכליסט
באוצר נערכים לייבא תוצרת טרייה פטורה ממכס
לכלכליסט נודע שהמשרד חתם על הוראת שעה לשלושה חודשים, לייבוא פטור ממכס במקרה של מחסור בגבינות, חלב, ביצים וירקות. באוצר טוענים שיצרנים מקומיים לא ייפגעו. בכיר בענף: "זה מחטף - אין מחסור"
העלייה בביקוש למזון והמחסור הנקודתי שנוצר בביצים, יקבלו מענה באמצעות יבוא. לכלכליסט נודע כי משרד האוצר נערך לפתוח מכסות לייבוא פטור ממכס לתוצרת טרייה. המשרד חתם על הוראת שעה לייבוא פטור ממכס במקרה של מחסור.
המהלך צפוי להוביל לפגיעה נוספת במגדלים וביצרנים המקומיים שמתמודדים עם המשבר שהוביל לסגירת מסעדות ובתי מלון וכעת יאלצו להתחרות בתוצרת זולה מחו"ל. השימוש במכסות יעשה רק לאחר אישור של הרגולטורים כי קיים מחסור בשוק המקומי.
- זינוק של 40.3% במכירות ברשתות המזון בחודש מרץ
- הנגיף נתן את יריית הפתיחה לקרבות על שוק משלוחי המזון
- ירידה במכירות המזון בשבוע שלפני פסח
"משרד האוצר עשה מחטף ופתח יבוא למוצרים שאין בהם חוסר, כחלק מהאג'נדה שלו לפתיחת השוק. זה קורה אחרי שראש הממשלה מדבר על חיזוק התעשייה הישראלית והחקלאות הישראלית. מסר בכיר בענף.
בדברי ההסבר להודעת צו תעריף המכס והפטורים ממס קנייה שנחתם ופורסם אתמול ברשומות, נטען כי התפשטות נגיף הקורונה בישראל הובילה חלקים נרחבים בציבור לקנייה מואצת של מוצרי מזון בסיסיים, כחלק מחשש מהיווצרות מחסור. בהמשך לכך, רשתות השיווק דיווחו על עלייה של מאות אחוזים בצריכה, והגידול בביקוש הוביל לעליית מחירים במוצרי צריכה בסיסיים שונים ובהם תוצרת טרייה, כמו ירקות, ביצים ומוצרי חלב.
"על מנת להיערך לאפשרות של מחסור עתידי, ככל שיהיה, במוצרי צריכה בסיסיים לגביהם ישנו חשש כי יתגלה מחסור, ועל מנת לאפשר לממשלה תגובה מידית ומתן מענה למחסור, מוצע בצו זה לקבוע מכסות פטורות ממכס ליבוא מוצרי הצריכה", נכתב.
עוד נטען, כי המכסות ייפתחו בהתאם לתנאי הגידול והצריכה בשוק המקומי, ולכן לא צפויה פגיעה ביצרנים המקומיים. אמנם מדובר בהוראת השעה שתחול במשך של שלושה חודשים, עד ליום 15 ביולי 2020, תוך הנחה שבתום פרק זמן זה יחזרו השווקים לשיווי המשקל הקודם, אולם בשוק המזון מעריכים כי מדובר במהלך עוקף שנועד לאפשר לאוצר לפתוח את השוק ליבוא, בחסות משבר הקורונה.
אלו המוצרים לגביהם מוצע כי תיקבע מכסה:
אין ולא נרשם עד כה מחסור בחלב עמיד ולמרות זאת, נקבעה מכסה של 50 אלף טון חלב עמיד. זאת בעוד שבשגרה קיימת מכסה של 1,250 טון ליבוא בפטור ממכס. גם בנוגע לגבינות קשות, קיימת מכסה של 6,500 טון ליבוא בפטור ממכס וכעת נקבעה מכסה נוספת של 5,000 טון.
ביחס לביצים שיובאו באיחור ולכן נרשם מחסור, קיימת כיום מכסה של 150 מיליון ביצים ליבוא בפטור ממכס וכעת נקבעה מכסה נוספת של 150 מיליון ביצים.
החשש של מגדלי הירקות שסובלים מסגירת השווקים וריכוז כל הפעילות ברשתות השיווק נובע מההחלטה להכפיל את המכסה של 15 אלף טון ליבוא ירקות קשים ו-35 אלף טון ליבוא ירקות רכים בפטור ממכס ולהאריכה בחודש עד אמצע יולי. באוצר מעריכים כי הפסד ההכנסות ממסים צפוי להיות מיליונים בודדים בשל ההערכה למימוש חלקי של המכסות, אך ככל שיהיה מימוש מלא של כל המכסות מדובר בהפסד הכנסות של 70 מיליון שקל.
הצו נחתם בתיאום עם משרד הכלכלה ועם משרד החקלאות ופיתוח הכפר. בענף הופתעו לגלות כי המהלך נרקם כבר לפני ערב פסח, ללא שיתופם. "זה קרה בחשאי והתגלה במקרה כשפורסם אתמול ברשומות. ההסתרה נובעת מזה שמדובר הוראת שעה, מאחוריה מסתתרת כוונה עתידית לפירוק השווקים המתוכננים. אין הסבר אחר לפתיחת מכסות בחלב וגבינות, כשעד כה לא נרשם מחסור, למעט בביצים". מסר גורם בענף.
אבשלום (אבו) וילן, מזכ״ל התאחדות חקלאי ישראל מסר בתגובה לחשיפת כלכליסט: "בזמן שהחקלאים הישראלים עובדים כדי לספק תוצרת לאזרחי המדינה מבצעת הממשלה מחטפים בזויים״.
וילן הוסיף כי יש מספיק תוצרת מקומית וכן כי סגירת השווקים הפתוחים והיבוא האכזרי מטורקיה הביא לפגיעה עצומה ב- 30 אחוז מהחקלאות הישראלית.
״טובת האזרחים תמיד לנגד עינינו. ובכל התדיינות אנחנו מגיעים להבנות מאוזנות שמצד אחד ישמרו על אספקה שוטפת לציבור ומאידך על החקלאות הישראלית ששוב הוכח כמה היא קריטית לבטחון המזון שלנו. צר לנו כי בחדרי חדרים מנסים עכשיו גורמים בעלי אינטרס לפגוע בנו החקלאים דווקא בתקופה בה נדרשת סולידריות וחקלאים רבים נאלצים להשמיד תוצרת, לסגור משקים ולהפסיד את פרנסתם״.