$
פרסום ושיווק

המסעדות אמורות להפתח ביום רביעי - אך הממשלה טרם אישרה את המתווה

הסיבה - משרד הבריאות, האחראי על תקנות לשעת חירום, עדיין לא הכין את הנוסח הסופי של המתווה ולא העביר למזכירות הממשלה. מנכ"ל איגוד המסעדות, שי ברמן: "אנחנו מאד מקווים שהממשלה תאשר את מועד החזרה לעבודה, ולא תהפוך 14 אלף בעלי עסקים בישראל לעבריינים בעל כורחם"

אורנה יפת 16:3425.05.20

הממשלה טרם אישרה את ההסכמות אליהן הגיעו משרד הבריאות, משרד האוצר ומשרד הכלכלה בנוגע לפתיחת המסעדות, בתי הקפה, הברים, המלונות ובריכות השחיה. כמו כן, לא פורסם עדיין תו סגול למסעדות ובתי הקפה לפיו יוכלו להפעיל את העסקים. בתי העסק אמורים להפתח ביום רביעי הקרוב, אך אם ייפתחו ללא אישור רשמי של הממשלה, ייחשבו בעלי העסקים לעבריינים העוברים על החוק.

 

 

 

מדוע הממשלה לא אישרה את המתווה? כי משרד הבריאות עדיין לא הכין נוסח סופי של המתווה המדובר. ההחלטות בנושא הקורונה מעוגנות בתקנות לשעת חירום תחת סעיף "הגבלת פעילות". המשרד האחראי על התקנות לשעת חירום הוא משרד הבריאות ולכן הדרישה לאישור הממשלה צריכה להגיע ממשרד הבריאות. משרד הבריאות הפיץ לפני ששה ימים הודעה לתקשורת על כך שהמסעדות ייפתוו ב-27 במאי ובה פירוט של המתווה לפתיחה, אלא שבפועל, המשרד עוד לא סיים לכתוב את המתווה ולא העביר אותו למזכירות הממשלה. על כן, הנושא לא נידון בישיבת הממשלה שהתקיימה ביום ראשון.

 

ביום ראשון האחרון התקיימה ישיבת ממשלה, אלא שהנושא של פתיחת המסעדות לא נידון בה. הוא אפילו לא היה על סדר יומה של ישיבת הממשלה ה-35. מה כן היה על סדר היום שלה? אישור מינוי סגני שרים, הקמת משרד משאבי המים, הקמת משרד ההתיישבות, הקמת משרד ראש הממשלה החלופי, ושום מילה על אישור לפתיחת המסעדות והמלונות. גורמים מענף המסעדנות שניסו ללחוץ להכניס את הנושא לסדר היום, נתקלו בחומה בצורה.

 

עומר מילר. הוא כבר פתח את המסעדה עומר מילר. הוא כבר פתח את המסעדה צילום: נדב אבס

 

כל זאת, לאחר שבשבוע שעבר כבר הוציא משרד הבריאות הודעה לפיה מסעדות, בתי הקפה, ברים ומועדונים וגם בריכות השחיה והמלונות, ייפתחו ב-27 במאי. ההודעה יצאה לאחר ישיבה מקצועית שקיימו נציגי משרד הבריאות, משרד האוצר, ומשרד הכלכלה ביחד עם ראשי איגוד המסעדות, המנכ"ל שי ברמן והשף חיים כהן. באותה ישיבה סוכם על מתווה לפתיחת המסעדות ובתי הקפה ובין היתר הוחלט כי המסעדות יוכלו לפעול בתפוסה מלאה עד 100 לקוחות, ומספר הלקוחות במסעדה יהיה עד 85% מהמותר על פי רשיון העסק. כמו כן נקבע כי בין השולחנות יישמר מרחק של 1.5 מטר.

 

הבוקר, שלח איגוד המסעדות מכתב לשר הבריאות הנכנס יולי אדלשטיין. במכתבים עליהם חתום ברמן הוא מציין כי "ב-19 במאי הגיע איגוד המסעדות והבארים לסיכום עם משרד הבריאות, באמצעות המשנה למנכ"ל פרופ' איתמר גרוטו, משרד האוצר, ומשרד הכלכלה, על מועד הפתיחה המחודשת של העסקים שלנו ועל התנאים לכך. להסכם קדמו דיונים רבים מול אנשי משרדך ומצגת שערכנו לפרופ' גרוטו ולפרופ' סדצקי.

 

"להבנתנו, הסיכום אליו הגענו דורש את אישור ממשלת ישראל לעניין מועד הפתיחה של העסקים והתפוסה המותרת בהם. לדאבוננו, עד היום ממשלת ישראל לא התכנסה על מנת לאשר הסכם זה, כמו גם לא פורסם עדיין תו סגול לעסקי המסעדות, הבארים, ובתי הקפה".

 

ברמן מציין במכתבו כי לאור ההבנות והפרסום שלהן בפומבי, בעלי העסקים נערכים לקראת פתיחת העסקים ב-27 במאי. "ההערכות כוללת החזרת עובדים מחל"ת, קניית חומרי גלם, התאמת העסקים למתווה הפתיחה המחודשת, נקיונות ופרסום. מדובר בעלויות לא מבוטלות לענף שספג מהלומה קשה מאד בעקבות משבר הקורונה". מכתבים זהים נשלחו גם לישראל כץ שר האוצר, ועמיר פרץ שר הכלכלה.

 

באיגוד המסעדות זועמים על הממשלה ודורשים כי תאשר "עוד היום" את פתיחת העסקים. שי ברמן מסר בשיחה ל"כלכליסט": "אנחנו מאד מקווים שהממשלה תתכנס אפילו למשאל טלפוני ותאשר את מועד החזרה לעבודה, ולא תהפוך 14 אלף בעלי עסקים בישראל לעבריינים בעל כורחם. להסכמות בינינו לבין משרדי הממשלה ניתן תוקף פומבי גם על ידי משרד הבריאות, ובעלי העסקים שניזוקו בצורה כל כך מהותית בשלושת החודשים האחרונים נערכו לפתיחת העסקים, החזירו עובדים מחל"ת וקנו חומרי גלם. לכן אנחנו נפתח את העסקים שלנו גם ללא אישור המדינה. צר לנו על הזלזול והאטימות של ממשלת ישראל כלפי בעלי העסקים, היזמים וכלפי העובדים שלנו".

x