$
פרסום ושיווק

ניתוח כלכליסט

ההטבות של הקניונים לפוקס: 51 מיליון שקל

ביאורים בדו”חות רשתות האופנה חושפים את המספרים שהקניונים והשוכרים שלהם העדיפו להסתיר. בדיקת כלכליסט מעלה כי מאמצע מרץ ועד יוני, ארבע חברות גדולות זכו בהנחות של 110 מיליון שקל רק על שכר הדירה, לא כולל דמי ניהול

יניב רחימי ואורנה יפת 06:5301.09.20

תוצאות חברות הקניונים ורשתות האופנה הגדולות ברבעון השני חשפו כי החששות על אפוקליפסת קמעונאות היו מוקדמים. בעוד התוצאות העסקיות של הקניונים ירדו, הרשתות ניצלו את הצמצום בהוצאות השכר ושכר הדירה לשיפור הרווחיות. בדיקת “כלכליסט” מגלה כי דו”חות קבוצות האופנה הגדולות חושפים גם את היקף הקלות שכר הדירה שנתנו הקניונים לרשתות.

 

 

ויזל: "הקלות לא מהותיות"

 

בין בעלי הקניונים ומרכזי הקניות לבין רשתות האופנה הגדולות מתקיים מאזן אימה. אין שוכר בלי משכיר, כמו שאין משכיר בלי שוכר. הא בהא תליא. המציאות הזאת מביאה את הצדדים להעדיף לקיים את המשא ומתן ביניהם בארבע עיניים, ולהימנע מניהול מחלוקות מעל דפי העיתונות. למעט מקרים חריגים, שוכרים ומשכירים מקפידים לנהל מו"מ על תנאי הסכמי שכירות בשקט ובזהירות.

 

 

הראל ויזל, בעל השליטה והמנכ"ל של קבוצת פוקס, הוא שועל קמעונאות ותיק. ככזה הוא מבין שהישגים מסחריים במו"מ מול עזריאלי, מליסרון וביג אמנם חשובים ותורמים לשורה התחתונה, אבל נפנוף בהם לראווה לעיני כל בשיחות ועידה ובדו”חות הכספיים לא מועיל לדבר, מלבד האגו.

 

אולי זאת הסיבה שהפטורים וההקלות בדמי השכירות שקבוצת פוקס נהנתה מהם במהלך תקופת הקורונה אינם מקבלים ביטוי בהערות הדירקטוריון בדו”חות הכספיים שפורסמו בשבוע שעבר. המידע ביחס אליהם מוצנע אי שם בביאור 2.ב תחת תת־הכותרת המסקרנת קבוצה איכותית אך מצומצמת של רואי חשבון משועממים: "תיקון לתקן דיווח כספי בינלאומי 16: חכירות".

 

לפי הגילוי החבוי בביאורים לדו”חות הכספיים של פוקס, מתחילת השנה הקבוצה נהנתה מפטור והקלות בדמי השכירות בסכום של 51.1 מיליון שקל. הסכום הזה מתייחס לתקופה שהחלה ב־15 במרץ והסתיימה ב־30 ביוני והוא כולל לצד פטור מלא בתקופה שבה החנויות נותרו סגורות בתקופת הסגר (30.4-15.3) גם הקלות בתקופה שלאחר מכן (החל מ־30 באפריל במרכזים הפתוחים, והחל מ־7 במאי בקניונים). הסכום הזה לא מתייחס לפטור והקלות שהתקבלו בתשלומי דמי ניהול ובהסכמים שבהם דמי השכירות מחושבים כאחוז מהפדיון.

 

המידע הזה על אודות ההקלות בדמי השכירות נדחק לקרן זווית בדו”חות פוקס עד שנראה שהוא חמק אפילו מעיניו של ויזל. בשיחת ועידה שהתקיימה בשבוע שעבר עם משקיעים ואנליסטים, אחד המשתתפים שאל ביחס להיקף החיסכון בשכר הדירה של פוקס ברבעון, והתשובה שקיבל מוויזל היתה: "אנחנו לא מדווחים ברבעונים, אז אני מתנצל. אם הייתי שומע את השאלה אתמול והייתי מקבל אישור מהדירקטוריון אתמול, אז יכול להיות שהייתי מדווח והייתי עונה".

 

באותה שיחה ויזל התייחס להשפעת ההקלות בדמי השכירות ובהוצאת העובדים לחופשה ללא תשלום על התוצאות החזקות של פוקס ברבעון השני. ויזל הכיר בכך שלהקלות בשכר הדירה יש השפעה על התוצאות של פוקס, אבל טען שההשפעה לא היה מהותית. ויזל ציין שבחודש אפריל רוב ההוצאות של החברה נחסכו, אבל הדגיש שמצד שני לחברה לא היו הכנסות, מכיוון שעל פי ההנחיות של הממשלה, נמנע מהרשת לפתוח חנויות.

 

"ברבעון השני רוב הקניונים פטרו את כל השוכרים משכר דירה עבור חודש אפריל ואת מי שהיה סגור עד 8 במאי. במאי ההערכה היא להנחה ממוצעת בשכר דירה של 50%, וביוני 20%. אם אתה שואל אותי מה היה קורה ברבעון אם היינו עובדים בו מלא והיינו משלמים שכר דירה מלא? אני אשאל אותך כמה היינו מוכרים יותר במאי וביוני, אף אחד לא יכול להגיד", אמר ויזל והוסיף: "ברוב שחלק מהדברים, כמו שאמרתי, הופתענו מהיציאה מהסגר. הופתענו. לא הערכנו שזה יהיה כל כך חזק". ויזל הביע אופטימיות גם ביחס לעתיד הקרוב וציין שלהערכתו במידה שלא יוטל סגר נוסף ובהנחה שלא יהיו אירועים ביטחוניים, המגמה החיובית תמשיך ללוות את המשק בסגמנטים שבהם פוקס פועלת. 

מנכ”ל קסטרו רון רוטר, בעלת השליטה במליסרון ליאורה עופר ובעל השליטה בפוקס הראל ויזל. המו”מ בין הצדדים מתנהל לרוב בשקט ובזהירות מנכ”ל קסטרו רון רוטר, בעלת השליטה במליסרון ליאורה עופר ובעל השליטה בפוקס הראל ויזל. המו”מ בין הצדדים מתנהל לרוב בשקט ובזהירות צילומים: אביב חופי, עמית שעל, דימה טליאנסקי

 

הסגר חלחל לרווחיות

 

ההקלות שקיבלה פוקס בדמי השכירות לא היו שמורות רק לה ולא נבעו מכוח המיקוח שלה מול בעלי הנכסים. המשביר 365 שבשליטת והנהלת רמי שביט נהנתה מפטור והנחות בדמי השכירות שהסתכמו בתקופת הקורונה ב־20 מיליון שקל. מהדיווח המפורט בדו”חותיה ניתן ללמוד שביחד עם ההקלות בדמי הניהול ובתשלומי הארנונה, היקף ההקלות וההטבות מתחילת השנה הסתכם ב־26 מיליון שקל.

 

טרם ההכרה בהקלות ובהטבות הללו, דמי שכירות, דמי ניהול וארנונה של קבוצת המשביר הסתכמו ב־78 מיליון שקל. בקבוצת גולף מציינים שהוויתורים בשכר הדירה בחודשים מרץ־יוני הסתכמו ב־13 מיליון שקל, ולפי ההערכות, בתוספת הקלות שניתנו בדמי הניהול ובחוזים עם דמי שכירות הנגזרים כאחוז מהפדיון ההטבות, ההקלות היו מאמירות לכדי 18-17 מיליון שקל.

 

בקסטרו מציינים שבמהלך הרבעון השני התקבלו בחברה הקלות והטבות בדמי השכירות עבור החודשים מרץ־יוני 2020 בהיקף של 24 מיליון שקל. בקסטרו מציינים שהקבוצה ממשיכה לנהל משא ומתן מול קבוצות הקניונים הגדולות ומשכירים אחרים בנוגע להטבות בדמי השכירות גם לגבי התקופה של יולי 2020 ואילך. ההקלות בדמי השכירות, דמי הניהול והארנונה בתקופה שבה הקניונים ומרכזי המסחר חזרו לפעילות ,תרמו לרווחיות של קמעונאיות האופנה וההלבשה שהציגו שיפור בתוצאות העסקיות שלהן ברבעון השני.

 

גורם משמעותי נוסף שאחראי לזינוק ברווח של פוקס, קסטרו וגולף הוא שיפור בנתוני המכירות בחנויות זהות. שיפור זה מיוחס לשני גורמים מרכזיים: ראשית, משבר הקורונה משאיר בישראל 1.8 מיליון ישראלים שבשנה שעברה בילו את חופשת הקיץ בחו"ל והשנה הם נאלצו להסתפק בשופינג מקומי. נראה שהעלייה במספר הישראלים שנבצר מהם לטוס לחו"ל מפצה על העלייה בשיעור המובטלים. עיכובים במשלוחים מחו"ל תרמו גם הם להגדלת הביקוש ברשתות המקומיות. שנית, נראה שהעוצר שנכפה על הצרכנים בתקופת הסגר התפרץ והשתחרר כמו קפיץ עם הפתיחה המחודשת של מרכזי המסחר באמצע מאי.

x