תחילת הסגר השלישי: רכישות האופנה צנחו ב־60%, הדלק ב־20%
נתוני חברת שב"א: עלייה חדה נרשמה ברכישות במסעדות יום לפני הסילבסטר. בעלי עסקים לממשלה: "להכריז סגר מלא או שנפתח את החנויות ב־10 בינואר"
הסגר השלישי הרבה פחות מחיר והדוק לעומת הסגרים הקודמים, אך עדיין קיים מרחק בין התקופה הנוכחית לשגרה. מנתונים ראשונים שאספה חברת שב"א, האחראית על תשתית התשלומים בישראל, ושהגיעו לידי "כלכליסט" עולה כי השימוש בכרטיסי אשראי ירד במידה ניכרת בחלק מהסקטורים במהלך הימים הראשונים לסגר השלישי. הנתונים מתייחסים לימי הסגר הראשונים (28 עד 31 בדצמבר).
הירידה הבולטת ביותר היא בתחום האופנה, שם ירד היקף הרכישות היומי בכרטיסי אשראי ביותר מ־60% מתחילת הסגר בעקבות סגירת החנויות: 31.4 מיליון שקל לעומת יותר מ־80 מיליון טרום הסגר.
- הקניונים הזניקו את ההלבשה: היקף הרכישות באשראי קפץ השבוע ב-30%
- סימני התאוששות: נתוני הצריכה בנובמבר היו גבוהים מאשתקד
- נערכים לסגר השלישי: זינוק בשימוש בכרטיסי אשראי
ירידה של יותר מ־20% נרשמה בענף חשמל וכלי בית, והממוצע היומי ירד ל־ 65 מיליון שקל. הירידה בענף זה פחות חדה מפני שחלק מהחנויות היו פתוחות.
ענף המסעדות ספג עוד מכה בסגר השלישי בגלל האיסור על טייק אוויי, והיקף הרכישות ירד בעוד 12% לעומת השבוע שקדם לסגר. בסך הכל מדובר בצניחה של יותר מ־30% לעומת טרום הקורונה. ביום שקדם לסילבסטר נרשמה עלייה חריגה ברכישות ל־50 מיליון שקל, מה שעשוי להעיד על כך שנערכו לא מעט מסיבות.
בענף הדלק נרשמה ירידה של 20%.
מי ששוב נהנה מהמגבלות הם המכולות והפיצוציות עם עלייה של 25% ל־42 מיליון שקל בממוצע ליום.
על אף הירידות החדשות בחלק מהענפים, מדובר בנתונים טובים משמעותית לעומת נתוני הסגר הראשון, אז ירד היקף השימוש בכרטיסי אשראי בעשרות אחוזים ברוב הענפים.
אחת הסיבות לכך היא שהמגבלות הפעם הרבה פחות נוקשות. כמו כן עסקים רבים שיפרו משמעותית את יכולות האונליין והמשלוחים שלכם, בכדי להתאים עצמם למציאות החדשה. מצד שני, גם הצרכנים חזרו לסוג של שגרה חדשה ללא הפאניקה והאי וודאות שאיפיינו את תחילת המשבר.
העסקים דורשים סגר מלא
ראשי התאגדות המסחר והאופנה, המסעדנים, השווקים והעסקים הקטנים דרשו אתמול מהממשלה להכריז בתוך 24 שעות על סגר מלא שאותו הם מכנים "סגר יום כיפור".
בעלי העסקים אמרו כי אם הממשלה לא תכריז על סגר מלא, ואם יימשך סגר שכולל רק הגבלות של המסחר, הם יפתחו את כל העסקים ב־10 בינואר, כולל חנויות רחוב, קניונים ושווקים.
"אם המשטרה תעשה אכיפה בררנית על המסחר, אנחנו נישאר פתוחים", אמר שחר תורג'מן, יו"ר התאגדות רשתות המסחר והאופנה. "אנחנו עדיין מוכנים להיכנס מתחת לאלונקה אף על פי ששוב סגרו אותנו סתם, אבל זה בתנאי שהממשלה תקבל החלטה על סגר מלא למשך עשרה ימים, למעט מזון ופארמה שגם הם ייסגרו בשבע בערב. בתום הסגר המלא, המסחר ייפתח על פי תנאי התו הסגול".